DARK$$ napisał: Kiedyś na elektrodzie znalazłem schemat prostego stabilizowanego zasilacza (zalącznik, mam trafo 30V 3A) zrobiłem go niedawno ale pali mi się tranzystor BD139. Ktoś mógłby mi pomóc z przeróbką go na 4A i 30V??
BD139 pali się z przegrzania. Trafo 30V da po prostowniku ca. 30×√2=42V (bez obciążenia). Jeśli jest to trafo odpowiedniej mocy, uzyskasz przy obciążeniu ok. 40VDC. Tranzystor 2N3055 może mieć przy prądzie 4A współczynnik wzmocnienia prądowego Bst rzędu 20...50. BD139 musi więc dać 80...200mA prądu do bazy 2N3055. W najgorszym przypadku (napięcie wyjściowe zasilacza bliskie zeru) BD139 traci moc od 0,08×40=3,2W do 0,2×40=8W. BD139 ma Ptotmax=12,5W przy temperaturze obudowy=25°C. Mógłby więc przyżyć jedynie z solidnym radiatorem, jakiego z pewnością nie zastosowałeś. Druga kwestia, jak zauważył Piórko, z 2N3055 jest jeszcze gorzej: 4A×40V=160W, podczas, gdy jego Ptotmax leży przy ok. 100W - nie przeżyje pełnego obciążenia. Tranzystory z mocami tego rzędu są rzadkością. Dla wymagań wyjścia 4A musisz wymienić obydwa typy tranzystorów na mocniejsze (ze względu na Ptotmax), tak, aby miały wystarczającą rezerwę albo zamienić je na dwa porządne darlingtony mocy połączone równolegle, jak pokazane tutaj (15 Maj 2005 15:52):
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic297505.html
Jest cała gama darlingtonów mocy do wyboru z rodzin BDV, BDW, BDX i BDY. Najlepiej wybrać typ z dużym Bst i Ptotmax rzędu 150W każdy, zmontowane na porządnym radiatorze.
Ponadto musisz się upewnić, czy prostownik dopuszcza 4A prądu, a bateria kondensatorów elektrolitycznych w układzie tak prymitywnej regulacji powinna mieć sumaryczną pojemność o rząd wyższą, niż ma (ze względu na czystość napięcia przy dużych obciążeniach i wysokich napięciach wyjściowych).