Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MB Econic 2628 \'00 - Tachograf 1319

Aluboy 04 Feb 2015 16:44 1413 8
    Aluboy
    Level 15  
    Witam,
    Mam problem z tachografem w MB Econic 2628 2000 rok, VIN: WDB 9576641Z931146.
    Chodzi o to, że tachograf 1319 raz kreśli prędkość normalnie, a po chwili słychać tyknięcie przy bezpiecznikach i wskazówka leci w dół (nie pokazuje prędkości), mało tego czasami zegar spóźnia ok. 20 minut na 8 godzin, czasami 12 godzin na 24 godziny.
    Problem raczej nie leży po stronie impulsatora. Moim zdaniem to coś z zasilaniem. I tu moja prośba, potrzebny mi schemat podłączenia tachografu łącznie z tym skąd idzie dany kabel. Czy tacho mam własny przekaźnik zasilania po stacyjce?
    apollo229
    Level 21  
    Witam,
    Sam raczej nic nie zrobisz, ponieważ kostki zasilania tachografu zabezpieczone są deklem plombowniczym, a później plombą serwisową. Po zdjęciu zabezpieczenia legalizacja tachografu straci ważność. Co do tego czy tacho posiada swój przekaźnik to nie wiem, ale posiada na pewno bezpiecznik. Do tachografu musi dochodzić stały "+" zasilania. Pewnie u Ciebie jest gdzieś przetarty ten przewód i zwiera do masy, dlatego pali bezpiecznik.
    Najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta w serwisie tachografów. Usunięcie takiej usterki nie powinno być drogie w naprawie :D
    Pozdrawiam
    Aluboy
    Level 15  
    Nigdzie nie pisałem o spalonym bezpieczniku!!!
    Zdjęcie plomby to nie problem. W serwisie tachografów zajmują się tachografami, a nie instalacją pojazdu (przynajmniej u mnie). W momencie jak tacho przestaje rysować prędkość, słychać tyknięcie w skrzynce bezpieczników (jak by przekaźnik puszczał), tylko nie mogę dojść który.
    apollo229
    Level 21  
    A czy gdy przestaje rysować prędkość, zegarek chodzi?
    Aluboy
    Level 15  
    Zegar chodzi w 99% przypadków. Tzn. kilka razy (sprawa ciągnie się już 2-3 miesiące) zdarzyło się, że zegar stał w miejscu (spóźniał się).
    tonni24
    Level 15  
    Jest to bardzo problematyczny tachograf. Po pierwsze gdyby dochodziło do zaniku napięcia ten tachograf reaguje na to iż rusza wskazówką około 8 razy do samego końca i z powrotem po włożeniu tarczki czy tak masz ? Po drugie spóźniający się zegar jest normą na pewno jest już zużyty i trzeba go wymienić lub uszkodzony jest sekundnik i zatrzymuje zegar. Sam tego nie naprawisz tylko serwis tachografów ale ja zawsze zalecam wymianę tego ustrojstwa na inny model tachografu.
    Aluboy
    Level 15  
    Z tą wskazówką masz rację , przy wkładaniu i wyciąganiu tarczki tacho rysuje krechę. Nie dzieje się tak po wyłączeniu stacyjki, ani w momencie jak nie rysuje prędkości (ani po ponownym rozpoczęciu rysowania).

Dziś podłączyłem zasilanie prosto ze stacyjki (nie ma możliwości, że napięcie zanikało) niestety opisane wyżej objawy nie ustały. W poniedziałek wyciągam tacho i zawiozę na serwis do sprawdzenia. Moim zdaniem są 2 możliwości - tacho zepsute (zimne luty, etc.) albo uszkodzony kabel impulsatora zwiera się gdzieś w pancerzu i tacho nie dostaje impulsów.

Wymiana tacha na inny model nie bardzo podejdzie ze względu na gabarytu. W tym tachu tarczka jest wciągana do góry, przez co samo tacho jest "płytkie" w dodatku mocowane jest od tyłu tablicy zegarów. Wkomponowane w zegary.

Uszkodzenie kabla impulsatora jest możliwe, zwłaszcza po tej "awarii" https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2914155.html

gdzie był w kilku miejscach poprzerywany.
    tonni24
    Level 15  
    Wymiana jest owszem możliwa sam wymieniałem już te tachografy, w miejsce oryginalnego tacho idzie prędkościomierz specjalny pod tą deskę a tacho rozmiaru radia 1DIN w wolną kieszeń i po sprawie tak w skrócie :) Serwisuję tachografy i wiem że z tym modelem zawsze są kłopoty jak to bywa zazwyczaj w czymś stworzonym pod konkretną markę czyli MB Pozdrawiam i powodzenia
    Aluboy
    Level 15  
    Witam, po dłuższej przerwie. Problem rozwiązany. Przyczyną problemów był wadliwy impulsator skrzyni biegów.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Temat zamykam.