logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Photosmart 5515 - Poduszka wchłaniająca tusz (pampers)

mjab 04 Lut 2015 23:07 1869 4
REKLAMA
  • #1 14405054
    mjab

Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam,

Posiadam drukarkę HP Photosmart 5515. Drukarka drukuje, ale mam pewien problem leje się z niej tusz po biurku. Po prawej stronie widać pampers, który jest (delikatnie mówiąc) pełny na 200%.

I tu jest moje pytanie, gdzie kupić nowy pampers?
    Szukałem wszędzie i nie mogę znaleźć poduszki wchłaniającej tuszu na wymianę.
    Czy mogę liczyć na jakiś link by kupić tę część?

Z góry dziękuję za pomoc :)
    Konto firmowe:
    Jabłoński KOMPUTERY
    Ogrodowa 3a, Rypin, 87-500 | Tel.: 507XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.k.j.pl
  • REKLAMA
  • #2 14405267
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Witam. Po co kupować nowy. Kiedy jeszcze miałem drukarkę atramentową, a "pampers" był pełny, moczyłem go w wodzie, aż stracił sporo tuszu, następnie na przemian, wałkowałem go, aby odsączyć z wody i znów moczyłem, aż praktycznie przestał barwić wodę. Trwało to dość długo, ale efekt w zupełności mnie zadowalał. Po odsączeniu suszenie i ewentualnie docięcie na wymiar, bo zapewne trochę się odkształci. Uwaga na zbyt mocne traktowanie pampersa, bo może się rozlecieć. Jeśli masz inne drukarki atramentowe, a w nich pampersy jeszcze "czyste, to także możesz podocinać, ale jedna uwaga - lepiej docinać tak, aby części sąsiadujące ze sobą dobrze się stykały, bo wtedy odsysany tusz będzie się mógł rozprowadzać po całości pampersów. Do tych operacji zalecam rękawiczki, bo będziesz miał problem z domyciem się.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14406152
    arawan
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Witam. Do sporej ilości sprzętu da się dokupić części serwisowe, jednak często jest to po prostu nieopłacalne. Firmy, jak np HP także sprzedają części zamienne, jednak(w przypadku tego modelu i zapewne wielu innych) są to części, które użytkownik może wymienić we własnym zakresie, bez demontażu obudowy. Firmy zazwyczaj wolą sprzedać nowy model i na nim zarobić, niż sprzedać część, która jest ledwie ułamkiem ceny nowego urządzenia. Zapewne są firmy, które produkują i sprzedają i "pampersy" do drukarek. Weź jednak pod uwagę to, że HP i inne firmy celowo zaprzestają produkcji jakiegoś urządzenia(choć jest ono dobre i praktycznie bezawaryjne), bo przecież interes musi się kręcić, a jeśli ktoś kupi drukarkę, która będzie mu służyć kilkanaście lat, to producent więcej tego typu urządzenia tej osobie już nie sprzeda, więc stosuje się liczniki wydruków, gdzie po przekroczeniu pewnej ilości kopii, wydruk kolejnej nie jest już możliwy, a cena elementu (jak np zbiornika z tuszem) jest zbyt wysoka, więc lepiej i taniej jest kupić nową drukarkę. HP dodatkowo stosuje "trik", że w nowych urządzeniach często są startowe zbiorniki z tuszem(napełnionym jedynie w kilkunastu procentach), które umożliwiają wydruk jedynie ułamka tego, co powinny wydrukować zbiorniki pełne. Ja bym raczej reanimował niż kupował coś nowego, czy inwestował w nowe części, którym w taki czy inny sposób da się dać "drugie życie", o ile jesteś zadowolony z drukarki.
REKLAMA