logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odpalić Poloneza 1.6 GLI 1995 bez stacyjki?

pytonpl 15 Maj 2005 12:53 63219 15
REKLAMA
  • #1 1494278
    pytonpl
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam
    Pękła stacyjka w moim Polonezie 1.6 GLI. 95r. Kupiłbym nową ale kosztuje aż :( 120.00 zł, a używaną jest problem znaleźć. Gdybym wiedział jak odpalać go na krotko do póki nie kupie stacyjki, albo nie założę jakiegoś włącznika. Ale bez waszej pomocy nici z tego.
    Proszę o jak najszybsza opowiedz .
    Serdecznie pozdrawiam PytonPL
    [/b]
  • REKLAMA
  • #2 1494326
    haker305
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Lepiej nic nie kombinuj , tylko złodzieje nie szanują czyiś samochodów i postępują w taki sposób. Postępując w ten sposób możesz narazić się na dodatkowe koszty. Lepiej kup nową lub używaną.
  • #3 1494334
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Aby odpalić musisz na stałe zewrzeć przewód prądowy będzie to najgrubszy przewód zacisk zdaje sie nr.30 z przewodem z zacisku nr15 to jest zapłon a na chwilę dotknąc przewód nr50 to jest rozrusznik
  • #4 1494342
    pytonpl
    Poziom 11  
    Wiem, że najlepiej kupić nową lub używaną, ale czasami jest tak, że na ten tydzień lub dwa trzeba zakombinować. Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • #5 1494356
    haker305
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Moja odpowiedź stąd , bo jestem ostrożny jeśli chodzi o elektrykę. Kiedyś zrobiłem zwarcie na przewodach z akumulatora i palił mi się ciągnik rolniczy :) Zawsze uważaj z elektryką.

Pozdrawiam i życzę jak najszybszego zdobycia stacyjki :)
  • REKLAMA
  • #6 1494399
    pytonpl
    Poziom 11  
    No no, niezłe osiągnięcie... :) dzięki za ostrzeżenie, będę ostrożny.
    Dziękuję.

Dodano po 3 [minuty]:

Ide sprawdzić kombinację tych przewodów. Dam znać :).
    Trzymajcie kciuki.

Dodano po 34 [minuty]:

Byłem zobaczyć czy dam rade go odpalic, ale niestety przewody nie sa po numerowane, a jedynie sa w czterech kolorach, czerwony, czarny , niebieski i brązowy. I co teraz :( :)
  • #7 1494550
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Na jednym z tyc przewodó będzie cały czas +12 V. To jest zasilanie. Jeden przewód do rozrusznika. Jak go zewrzesz z tym 12 V to zakręci. Następny zasila instalację samochodu. ten dodatkowy to musiałbymspojrzeć do schematu.
    Ja kiedys robiłem tak, że jak komuś padłą stacyjka, a nie miał czy to pieniędzy, czy czasu na nowę, to podwieszałem taką od żuka. Przepinało się przewody, izolowało wszystko i chodziło. Pamiętać tylko trzeba by BEZWZGLĘDNIE zdjąć blokade kierownicy!!!!
    A tak w ogóle to padła ci ta stacyjka mechanicznie cała, czy tylko kostka elektryczna w niej?
  • REKLAMA
  • #8 1494575
    pytonpl
    Poziom 11  
    padła mi stacyjka mechanicznie czy cała, blokada działa, kontrolki po przekręceniu działają. I jeszcze mam problem bo w tym jestem laikiem, ze bym wiedział dokładnie co i jak :)…. Jaki kolor do którego było by super :)
  • #9 1494605
    Błażej
    Jak to mechanicznie? Skoro kluczyk kręci i odpina blokadę to znaczy że padła ci kostka w stacyjce. Jej koszt to coś koło 30 zł chyba. Odkręcasz plastikową osłonę kolumny, z obudowy stacyjki wykręcasz dwie śrubki M3,5 (chyba) wysuwasz taką plastikową kostkę, z której wychodza przewody. Same przewody z drugiej strony wypinasz z kostki, bodajże czteropinowej. Idziesz z nią do sklepu i kupujesz nową. Potem montujesz to w odwrotnej kolejności: kostka w kostkę i zakręcasz. I powinno działać.
  • #10 1494620
    pytonpl
    Poziom 11  
    tylko ze widać ze jest pęknięta, z tej strony jak się kluczyk wkłada. Może i masz racje, ale tak naprawdę to jest mi potrzebny samochód teraz i jutro rano
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 1494711
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Witam.
    Jeżeli kontrolki działają po przekręceniu kluczykiem,to sprawa jest bardzo prosta.
    Zrobiłem szagrowi taką prowizorkę w fordzie, jeździ i odpala tak juz dwa lata :D
    Należy postarać się o przełącznik mogący przełączac prąd ok 10A, poprowadzic napiecie bezpośrednio z akumulatora do przełacznika.do drugiego styku przełącznika poprowadzić przewód do cewki rozrusznika.
  • Pomocny post
    #13 1494717
    Błażej
    A tak na marginesie: to na pewo jest pęknięcie, czy moze tylko skaza na odlewie? Gdzie ono dokładnie jest? czy kluczyk wchodzi i wychodzi ze stacyjki normalnie? Przekręca się bez oporów i innych problemów? blokada działa? Jak tak, to wymień tylko tę kostkę i po sprawie.
  • #14 1494827
    pytonpl
    Poziom 11  
    Tak na pierwszy rzut oka działa bez problemów. Po przekręceniu zero reakcji, ale kontrolki nie przygasają ( mechanik tak stwierdził ze to stacyjka jest pęknięta, ale czy ja wiem). Może i to ta kość. pozdrawiam
  • #15 1495618
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2081
    To znaczy załącza wszystko oprócz rozrusznika?? Jeśli tak, to sprawdż gdzie masz stały plus przekręć stacyjkę kabelek do tego plusa i szukasz w kostce na którym zakręci.
  • Pomocny post
    #16 1496122
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 383
    Witam
    Stały + (30) na brązowym
    Rozrusznik (50) na czerwonym
    Po włączeniu zapłonu napięcie jest na wszystkich kablach oprócz czerwonego
    Można tez po włączeniu zapłonu podać napięcie do pojedynczej złączki na kablu idącym ze stacyjki do rozrusznika w pobliżu akumulatora
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Poloneza 1.6 GLI z 1995 roku zgłosił problem z mechanicznym uszkodzeniem stacyjki, która uniemożliwia uruchomienie pojazdu. Koszt nowej stacyjki jest wysoki, a używana trudno dostępna, dlatego poszukuje tymczasowego rozwiązania umożliwiającego odpalenie auta bez stacyjki. W odpowiedziach podkreślono ryzyko związane z samodzielnym manipulowaniem instalacją elektryczną, zwłaszcza zwarciami. Podano schematyczne wskazówki dotyczące połączenia przewodów: stały plus (zacisk 30, brązowy przewód), zapłon (zacisk 15) oraz rozrusznik (zacisk 50, czerwony przewód). Proponowano zwarcie przewodu zasilającego z zapłonem oraz chwilowe podanie napięcia na rozrusznik, co pozwala na uruchomienie silnika. Zasugerowano również zastosowanie zewnętrznego przełącznika zdolnego do prądu około 10A, który połączy bezpośrednio akumulator z cewką rozrusznika. Wskazano, że jeśli kluczyk przekręca się normalnie i blokada kierownicy działa, to prawdopodobnie uszkodzona jest jedynie plastikowa kostka stacyjki, którą można wymienić osobno. Zalecano ostrożność i poszukiwanie schematów elektrycznych Poloneza, np. na forum elektroda.pl, aby dokładnie zidentyfikować przewody i uniknąć uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA