logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować silnikiem DC 24V i regulować prąd wyłączenia?

Ur93 07 Lut 2015 02:32 1317 4
  • #1 14412447
    Ur93
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam Problem, dysponuje silnikiem 24V ok 200W z przekładnią, chciałbym go zastosować do do elementów rozpierających się , interesuje mnie sterowanie silnika, działające na zasadzie ogranicznika prądu, ( chciałbym by prąd zadziałania zabezpieczenia był regulowany za pomocą potencjometru w granicach od 2 do 5 A) ogranicznik wyłączał by silnik.
    a jaśniej
    - po podaniu sygnału, silnik rozpoczyna pacę, dochodzi do położenia krańcowego , silnik zatrzymuje się
    -po podaniu sygnału z drugiego przycisku silnik rozpoczyna pracę w przeciwnym kierunku, analogicznie jak przy rozpieraniu, po dojściu w położenie krańcowego ogranicznik wyłączy silnik.
    zależy mi na regulacji prądu wyłączenia, by móc dostosowywać siłę docisku.
    Interesują mnie schematy zarówno na przekaźnikach jak i na układach scalonych.
  • #3 14414022
    Ur93
    Poziom 9  
    bardzo ciekawy wątek, aczkolwiek mi by bardzo zależało, by uniknąć użycia krańcówek, by ich funkcje przejął ogranicznik prądu
  • #4 14415892
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Spróbuj na tej stronieLinklub wrzuć w google full bridge mosfet motor driver
  • #5 14416128
    Ur93
    Poziom 9  
    dzięki wielkie, to wygląda całkiem obiecująco;)
REKLAMA