logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch Maxx5 WLX2048KPL - jak skasować błąd f:63 po wymianie szczotek?

jarecki.g 07 Lut 2015 18:18 15681 7
REKLAMA
  • #1 14414452
    jarecki.g
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, słychać było, że kończą się szczotki ale żona chciała zrobić jeszcze jedno pranie... niestety się nie skończyło, pralka stanęła i wyświetla błąd f:63.
    Odłączenie zasilania na dobę nic nie dało.
    W poniedziałek wymienię szczotki i mam prośbę/pytanie: czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak skasować ten błąd? czy może po wymianie szczotek i podłączeniu zasilania sam się skasuje? raczej w to wątpię...

pozdrawiam
    Jarek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14414550
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1708
    Jest na forum użyj funkcji "szukaj".
  • REKLAMA
  • #3 14414644
    jarecki.g
    Poziom 9  
    szukałem i nie ma/nie znalazłem lub bez odpowiedzi... jeżeli faktycznie jest, możesz podać linka?
  • #5 14417348
    jarecki.g
    Poziom 9  
    Dziękuję mrhari, znalazłem już kilka tematów, jednak efekty działań są sprzeczne - raz wychodzi, że trzeba wymienić jakiś moduł, innym razem poprzez określoną kombinację pokrętłem i przycisków niby można skasować... jednoznacznego i potwierdzonego opisu nie znalazłem, dlatego zapytałem, bo może ktoś miał podobny do opisanego przypadek i rozwiązał sprawę lub po prostu się tym zajmuje i podpowie - tak poradzili chłopaki w serwisie "my nie możemy powiedzieć ale jest elektroda.pl".
    Dodam tylko, że koszt naprawy w serwisie określili na 800-900zł... nowa podobną pralkę kupię za 1000-1100,- więc naprawa serwisowa uważam, że bez sensu. Jak większości szkoda mi kasy wywalać na nową tym bardziej, że moja ma dopiero 2,5 roku...
    Jutro kupię szczotki i wymienię, spróbuję opisanego sposobu do skasowania błędu tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2720499.html#13110822
    to jedyny temat, ze znalezionych, który daje mi jakąś nadzieję...
  • REKLAMA
  • #6 14421968
    jarecki.g
    Poziom 9  
    Szczotki wymienione na nowe (ze starych zostały ogryzki) ale niestety błąd nadal się wyświetla i w/g wyżej opisanego sposobu nie da rady go skasować... nie wiem co robić, może jest jakiś inny sposób, żeby zresetować pralkę - ktoś podpowie?
  • REKLAMA
  • #7 14422140
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3224
    Zamykasz drzwi, wybierak programów ustawiasz na pozycji 0, przestawiasz go na pozycję 8 (godz 6), czekasz 2 sekundy, palec na przycisk redukcja wirowania i przestawiasz wybierak zgodnie z ruchem zegara na godzinę 9. Gotowe.

Tylko że f63 oznacza usterkę procesora...
  • #8 14422801
    jarecki.g
    Poziom 9  
    Niestety nic to nie daje, cały czas wyświetla błąd... szkoda, że wczoraj nie napisałeś o tym procesorze - zaoszczędziłbym 40,-PLN i swój czas, w każdym bądź razie dziękuję za pomoc.
    Temat można zamknąć, z efektem, że błąd nie do skasowania lecz wymiany procesora/modułu - szacunkowy koszt wymiany takiego zakresu serwis wycenił na ok. 700,- PLN, jak dla mnie wolę troszkę dołożyć i kupić nową pralkę...
    Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam
    Jarek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Bosch Maxx5 WLX2048KPL, która po wymianie szczotek wyświetla błąd f:63. Po odłączeniu zasilania na dobę oraz wymianie szczotek błąd nie został skasowany. Użytkownik poszukiwał informacji na temat sposobów resetowania błędu, jednak napotkał sprzeczne informacje w dostępnych źródłach. Ostatecznie, po wymianie szczotek, błąd nadal się wyświetlał, a użytkownik dowiedział się, że f:63 może oznaczać usterkę procesora, co wiąże się z wysokimi kosztami naprawy. Użytkownik rozważa zakup nowej pralki zamiast kosztownej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA