logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA-4. Rozbrajanie i uzbrajanie za pomocą przełącznika

Mientek007 10 Lut 2015 00:49 2046 8
REKLAMA
  • #1 14423407
    Mientek007
    Uczeń
    Ocena: 9
    Witam.
    Posiadam centralkę SATEL CA-4

Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość aby uzbroić i rozbroić alarm za pomocą nie manipulatora, ale zwykłego przełącznika (zwarcie-rozwarcie) ?

Chodzi o umieszczenie takiego przełącznika w sypialni na piętrze, aby uzbrajanie i rozbrajanie alarmu było łatwe i szybkie.

Po prostu kładziesz sie spać- klik w przełącznik i alarm na parterze i w garażu uzbrojony.
    Wstaję rano- klik i alarm rozbrojony.

Czy da się tak zrobić w centrali CA-4? (oczywiście przy wyjściu z domu posiadam manipulator. Natomiast korzystanie z niego w sypialni podczas mojej obecności w domu jest całkowicie niepraktyczne).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14423557
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Mientek007 napisał:
    Witam.
    Posiadam centralkę SATEL CA-4

Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość aby uzbroić i rozbroić alarm za pomocą nie manipulatora, ale zwykłego przełącznika (zwarcie-rozwarcie) ?

Chodzi o umieszczenie takiego przełącznika w sypialni na piętrze, aby uzbrajanie i rozbrajanie alarmu było łatwe i szybkie.

Po prostu kładziesz sie spać- klik w przełącznik i alarm na parterze i w garażu uzbrojony.
    Wstaję rano- klik i alarm rozbrojony.

Czy da się tak zrobić w centrali CA-4? (oczywiście przy wyjściu z domu posiadam manipulator. Natomiast korzystanie z niego w sypialni podczas mojej obecności w domu jest całkowicie niepraktyczne).

To zależy, jeżeli to 4V1 to się nie da. Jeżeli to 4M, a "manipulatorem" jest zwykły zamek szyfrowy, to się da.
    Niezależnie od tego czy da się, czy nie, to sprzęt jest już mocno nieaktualny i warto zastanowić się nad wymianą na coś porządniejszego przy okazji modernizacji (CA4V/CA4M nie miały nawet powiadamiania).
  • REKLAMA
  • #4 14423591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 14423693
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    norbert.s. napisał:
    bhtom napisał:
    Witam,

CA4... Parter, Piętro, Garaż - to chyba jakieś żarty! Kto instaluje "centralę" 4 liniową bez DEOL w domku jednorodzinnym? To po prostu jakieś kpiny chyba...

Pozdrawiam.

Skąd wiesz, ile lat ma system, jakie były priorytety i budżet? Kpinami jest połowa Twoich odpowiedzi, które nic nie wnoszą.

Kolego Mientek007, można zamiast przełacznika równolegle dołączyć drugi manipulator (CA4V1), umieszczając go obok łóżka i stosując na noc hasło włączające czuwanie z jednoczesną blokadą wybranych wejść.
    To wszystko w tym temacie.

fred4u napisał:
    (CA4V/CA4M nie miały nawet powiadamiania).

Akurat argument z....
    Wkładasz GPRS T2 i masz powiadamianie.

Jakie były priorytety to akurat wiadomo - cena, cena, cena.
    CA4V NIGDY nie była centralą przeznaczoną do systemu klasy Domek, który (dla solidnego zabezpieczenia) potrzebuje zarówno czujek wewnętrznych jak i obwodowych. Za to zawsze była centralą tanią...

Co do 4V i GPRS, to primo: ilość informacji które można wydobyć z systemu jest minimalna, i secundo: maks. obciążenie linii zasilającej to 400mA, dokładnie tyle ile wynosi maks. pobór prądu GPRS-a; czyli, zgodnie ze sztuką, nie zasilisz z tej centrali ani jednej czujki po podłączeniu modułu.

Być może system był wyborem "tymczasowym", może jakiś sprzęt z demobilu? Tym bardziej można to wykorzystać jako okazję do upgrade'u instalacji.
  • #6 14424355
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14425619
    Mientek007
    Uczeń
    Najważniejszy priorytet jaki był pryz wyborze centralki, to taki aby po wykryciu ruchu przez czujkę centralka włączyła alarm.

Inne bajery są mi zbędne.

Chcę jedynie wiedzieć, czy ewentualnie istnieje jeszcze możliwość uzbrojenia i rozbrojenia alarmu za pomocą przełącznika (zwarcie i rozwarcie. Bez manipulatora).

Oczywiście, wiem że mogę zainwestować i dokupić dodatkowy manipulator. Ale jest to dla mnie niepraktycznie.

Po prostu chodzi o wygodę. "Klik" i alarm włączony. "Klik" i wyłączony.
    Jakoś nie widzi mi się manipulator w sypialni i wklepywanie kodu codziennie wieczorem, rano albo i w środku nocy...
    Przełącznik w sypialni byłby dużo lepszym i wygodniejszym rozwiązaniem

Jeden manipulator przy wyjściu z domu wystarczy ;]

Aha- wersja mojej CA-4 to V1
  • #8 14425719
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 601
    Witam,

W Twojej "centrali" nie ma takiej możliwości. Nie obsługuje ona linii typu załącz/wyłącz czuwanie. Z ciekawości zapytam: Ile czujników masz w domu? Nie pytam o linie w centrali bo masz je tylko 3, no oczywiście jeśli masz sabotaż...

Pozdrawiam.

PS: Do: norbert.s. ja nie mówię, że to zła centrala, ale nigdy nie polecałem jej do domu jednorodzinnego, nawet 10 lat temu ;)
  • #9 14426116
    Mientek007
    Uczeń
    6 czujek SATEL AMBER

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada centralkę alarmową SATEL CA-4 i pyta o możliwość uzbrajania i rozbrajania alarmu za pomocą zwykłego przełącznika zamiast manipulatora. Odpowiedzi wskazują, że w wersji CA-4V1 nie ma takiej opcji, ponieważ centrala nie obsługuje linii typu załącz/wyłącz czuwanie. Użytkownicy sugerują, że zamiast przełącznika można zainstalować dodatkowy manipulator w sypialni, co jednak nie jest preferowane przez pytającego ze względu na wygodę. W dyskusji podkreślono również, że centrala CA-4 jest przestarzała i nie jest zalecana do nowoczesnych instalacji alarmowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA