logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy formatowanie dysku C z Windows XP wpłynie na Windows 7 na dysku D?

elnino1 11 Lut 2015 13:21 690 1
REKLAMA
  • #1 14427629
    elnino1
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,

Mam dwa windowsy na jednym komputerze. XP, którego nie używam oraz 7, którą używam.

Windows XP jest zainstalowany na dysku C i nie ma tam już prawie żadnego miejsca. Jednak w Win 7 zaznaczyłem wszystkie pliki i mają ok. 12 gb a nie 200 gb. Czy z poziomu Win 7 może mi nie pokazywać reszty 180gb?

W sumie nie mam tam nic potrzebnego, natomiast jezeli z poziomu windowsa 7 sformatuje ten dysk C, na którym jest windows XP i te 200 gb to czy nic nie uszkodzi mi się w windowsie 7 (który jest na dysku D) nie ma tam jakiś potrzebnych plików systemowych?

Czy lepiej sfromatować mi dysk z poziomu biosu, czy w mój komputer i PPM na dysk C i formatuj albo z panelu zarządania dyskami?
  • REKLAMA
  • #2 14427663
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    O tym czego i dlaczego nie widać na partycji systemowej i nie tylko w ostatnim czasie pisano ze 3 razy (co najmniej - nawet dziś przewinął się tego typu wątek), a w archiwum forum jest podobnych tematów multum.
    Jeżeli to są dwie partycje jednego dysku, to trzeba będzie odtworzyć rozruch Windows 7 (szczegóły w archiwalnych postach), jeśli są to dwa fizyczne dyski, to pewnie również czeka Cię taka operacja (chyba, że systemy nie mają wspólnego loadera, a ich wybór następuje poprzez wybranie HDD z poziomu opcji BIOS-u).
    Z formatem z poziomu systemu będzie kłopot - nie przeprowadzisz go. Jedyną opcją jest użycie czy to instalatora Windows, czy np. gparted, czy innego narzędzia temu celowi służącego, by przy bootowaniu stosowne opcje wybrać.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
REKLAMA