logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa głębinowa NORIA TERCA wyłącza różnicówkę po włożeniu do studni

rd_apach 11 Lut 2015 18:10 12489 21
REKLAMA
  • #1 14428555
    rd_apach
    Poziom 2  
    Witam,
    Przeglądałem forum i nie znalazłem podobnego problemu,
    Proszę o jakieś podpowiedzi.
    Od jakiegoś czasu wyłącza różnicówkę na tablicy po włączeniu pompy.
    Pompa posiada 3 kable fazowe bez zerowego.
    Myślałem, że może być spalony silnik i robi zwarcie więc wyciągnąłem ją ze studni i kupiłem nową firmy NORIA model TERCA z silnikiem zalewanym wodą 3 fazową z 4 kablami.
    Podłączyłem ją i sprawdziłem na powierzchni czy wirnik działa w dobrą stronę. Pompa działała dobrze.
    Po włożeniu do studni wyłączyło główny bezpiecznik ale po odłączeniu zerowego kabla bezpieczników nie wyłącza.
    Sprawdziłem też starą pompę po wyciągnięciu i działa dobrze.
    Fazy w studni sprawdzałem też w tradycyjny sposób żarówką i nie było żadnego problemu.

Jakiś czas temu sąsiad kopał koparką i rozerwał główny kabel zasilający skrzynkę.
    Przyjechali panowie z energetyki i łączyli te kable ale od tamtej pory mam problem z pompą

Czekam na jakieś podpowiedzi z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 14430480
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Złącza na uszkodzonym kablu mogą powodować że że pojawia się asymetria prądów w poszczególnych fazach. Nic tylko spróbować podłączyć pompę z tym zabezpieczeniem różnicowym u sąsiada a konkretnie na sieci przed tym uszkodzeniem ( ale nie na luzie tylko że miała obciążenie pompując) - jak nie będzie wybić to znaczy że złączki na kablu są wykonane niewłaściwie.
  • #3 14430542
    route30
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja może w innym kierunku, jeżeli sam zalewałeś silnik to oczywiście wodą destylowaną?Chyba, że był już fabrycznie zalany. Budując ujęcia/stacje uzdatniania wody zasadniczo pompy zasilamy z przed różnicówki wystarczającą ochroną jest przewód PE i połączenia wyrównawcze w szachcie studni
  • #4 14432287
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Racjonalną decyzję podejmować można tylko wtedy, kiedy się posiada dostateczny zasób informacji.
    Proszę podać podstawowe dane wyłącznika różnicowoprądowego oraz zabezpieczeń zwarciowych.
    Dodatkowo proszę zapoznać się z tym tematem: Link i poprawić tytuł oraz treść postu!

magir napisał:
    Złącza na uszkodzonym kablu mogą powodować że że pojawia się asymetria prądów w poszczególnych fazach

Może kolega napisać jaśniej?
  • REKLAMA
  • #5 14432572
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    rd_apach napisał:
    Myślałem, że może być spalony silnik i robi zwarcie więc wyciągnąłem ją ze studni i kupiłem nową firmy NORIA model TERCA z silnikiem zalewanym wodą 3 fazową z 4 kablami.
    Podłączyłem ją i sprawdziłem na powierzchni czy wirnik działa w dobrą stronę. Pompa działała dobrze.
    Po włożeniu do studni wybiło główny bezpiecznik ale po odłączeniu zerowego kabla bezpieczników nie wybija.
    Sprawdziłem też starą pompę po wyciągnięciu i działa dobrze.
    Fazy w studni sprawdzałem też w tradycyjny sposób żarówką i nie było żadnego problemu

Po pierwsze należy wezwać elektryka z miernikiem stanu izolacji by przemierzył pompy oby dwie .
    Po drugie należy sprawdzić metaliczne połączenie przewodów zasilających studnię i ich stan izolacji .
    Po trzecie pompa numer 1 nie może być używana nie posiadając przewodu ochronnego .
    A to że koledze pompa na stole działa dobrze nie jest wiarygodnym odnośnikiem jej sprawności.
    A jeszcze raz przypomnę o wezwaniu elektryka dla tego że ponad 30% wypadków śmiertelnych porażenia prądem występuje w domach jednorodzinnych .
  • #6 14433278
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Witam.
    Cytat:
    Jakiś czas temu sąsiad kopał koparką i rozerwał główny kabel zasilający skrzynkę.
    Zakładam, że jest to kabel zasilający budynek . Sprawdź, czy fazy są na "swoim miejscu" i podaj jak to zrobiłeś (możesz użyć wskażnika neonowego i sprawdzić, czy na styku ochronnym gniazd w domu nie ma napięcia).
    Gdyby sąsiad przerwał "główny kabel" do pompy, to napisz.
    Cytat:
    Od jakiegoś czasu wyrzuca różnicówkę na tablicy po włączeniu pompy.
    Czy przed wystąpieniem problemu były przeróbki w instalacji domowej (ewentualnie jakie?)
    Cytat:
    Pompa posiada 3 kable fazowe bez zerowego
    To jak była przyłączona; co było zrobione z żyłą PE; zaizolowana?(Zakładam, że do zasilania pompy jest kabel-przewód 4-żyłowy).
    Cytat:
    Fazy w studni sprawdzałem też w tradycyjny sposób żarówką i nie było żadnego problemu.
    Sęk w tym,że jest problem. Ponieważ piszesz o wyłączaniu "różnicówki" (tzn.RCD). Oznacza to, że jak sprawdzałeś żarówką pomiędzy żyłą fazową a PE, to RCD powinien wyłączyć. Jeżeli nie wyłączył, to może być źle przyłączony kabel zasilający studnię; w miejsce PE masz N. I przypominam; zakładam ,że zasilasz pompę kablem-przewodem 4-żyłowym.
  • #7 14441893
    rd_apach
    Poziom 2  
    Do studni prowadzą dwa kable pierwszy 3 żyłowy na którym są 3 fazy i drugi 2 żyłowy na którym jest zero podłączone.
    Stara pompa posiada kabel oryginalny 3 żyłowy i nie wiem na jakiej zasadzie działała w studni chyba brała zero z wody, żeby ja podłączyć w domu do sprawdzenia dorobiliśmy kabel zerowy wpięty do obudowy pompy.
    Problem pojawił się od momentu przerwania głównego kala idącego do skrzynki z licznikiem i naprawieniu przez energetykę.
    Po konsultacji ze znajomym elektrykiem odłączyłem cały kabel idący do studni i sprawdzam czy gdzieś ktoś go przez przypadek nie uszkodził bo wszystko wyglądało tak jak by zerowy przewód był przerwany

Pozdrawiam
  • #8 14441942
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Witam.
    Cytat:
    Po konsultacji ze znajomym elektrykiem odłączyłem cały kabel idący do studni i sprawdzam czy gdzieś ktoś go przez przypadek nie uszkodził bo wszystko wyglądało tak jak by zerowy przewód był przerwany

Poproś elektryka, by nie tylko "konsultował", ale doprowadził instalację do właściwego stanu.
  • #9 14442011
    retrofood
    Ocena: 4788
    rd_apach napisał:
    kupiłem nową firmy NORIA model TERCA z silnikiem zalewanym wodą 3 fazową z 4 kablami.

Przyznam, że nie widziałem wody 3 fazowej z 4 kablami, ale widocznie wszystko przede mną.

A jeśli chodzi o różnicówkę, to ona po to jest, aby reagowała na uszkodzenia.
    Kabel zasilający do wymiany lub naprawy. Właściwej naprawy, a nie zalepienia poloplastrem. Poszukaj właściwych elektryków, a nie szwagra znajomego kolegi wujka, czyli takiego, który umie posługiwać się zestawem naprawczym do kabli.
    No i będzie miał sprzęt lokalizujący uszkodzenie.
  • #10 14498257
    krysjaz
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Pierwsza pompa mogła się rozszczelnić bądź rozszczelnienie mufy w przypadku połączenia kablowego pompy z przedłużeniem kabla. Dlatego może działać na stole a kiedy pompa bądź połączenie kablowe zanurzysz w wodzie zaczynają się problemy z różnicówką.

Co do przerwania kabla zasilającego Twoją posesje nie powinno mieć wpływu na różnicówkę ponieważ zasada działania różnicówki polega na tym że zlicza prądy w 3 fazach jaki jest za nią a nie przednią. Dopuszczam możliwość co mało może być prawdopodobne, że panowie elektrycy się nie postarali i źle zarobili kabel i u Ciebie w skrzynce różnicówka wyłapuje prądy błądzące.

W pierwszym przypadku możesz sam sprawdzić zanurzając pompę w wodzie wraz z kablem i załączyć, jak wyzwala różnicówkę to ten problem.

W drugim przypadku to potrzebny jest ci elektryk pomiarowiec który przemierzył by kabel zarobiony przez tych panów.
  • #11 14501482
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Nie jest potrzebny elektryk,lecz osoba potrafiąca znać się na użytkowaniu "zwykłego uniwersalnego miernika elektronicznego".
    Masz miernik za piętnaście zł i wiesz jak się nim posługiwać, to weź przewody od tej pompy. Odizoluj je i skręć je razem. Jeżeli pompa jest w studni to podłącz jeden przewód miernika do tych skręconych przewodów (ustaw miernik na kΩ) a drugi podłącz do jakiegoś uziomu. Powinno Ci się wyświetlić 0,0 Ω na końcu jakieś cyfry.Jeżeli wyświetli Ci się inny wynik ,to policz sobie prąd jaki "ucieka " przez pompę i prąd wyłącznika RDC przy jakim wyłącza napięcie. Osobiście. Pominą bym RDC i zastosował bym kontroler faz oraz fabryczny zestaw do sterowania tą pompą.RDC są czułymi urządzeniami. Nie tolerują upływu prądu przez przewód zasilający pompę a także przez uzwojenie tej pompy z obudową, nawet zalanej wodą destylowaną.(Wcześniej czy puźniej zwykła woda się tam dostanie. Nikomu żadne porażenie prądem nie grozi, gdyż przy wyciąganiu pompy jak i przy innych pracach związanych z wymianą,lub konserwacją tej pompy jak i z urządzeniami elektrycznymi trzeba mieć podstawową wiedzę i po prostu odłączyć je od sieci zasilającej.
  • #12 14502130
    krysjaz
    Poziom 12  
    Nie chodziło mi o naganianie kasy jakiemuś elektrykowi ale o kimś kto dysponuje induktorem najzwyklejszym można je kupić już o 100zł stary polski IMI-11 (inaczej megaomomierz). Multimetr co najwyżej w ekstremalnych sytuacjach coś pokaże a jest to zasilanie cztero-przewodowe a więc nie ma ziemi tylko przewód PE który podłączony do obudowy a 3-fazy są połączone w gwiazdę z izolowanym puntem neutralnym. Jeżeli jest niewielki upływ to nic nie pokarze na multimetrze jednie dobrą zabawę.
  • REKLAMA
  • #13 14507363
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    krysjaz napisał:
    Nie chodziło mi o naganianie kasy jakiemuś elektrykowi ale o kimś kto dysponuje induktorem najzwyklejszym można je kupić już o 100zł stary polski IMI-11 (inaczej megaomomierz). Multimetr co najwyżej w ekstremalnych sytuacjach coś pokaże a jest to zasilanie cztero-przewodowe a więc nie ma ziemi tylko przewód PE który połączony do obudowy a 3-fazy są połączone w gwiazdę z izolowanym puntem neutralnym. Jeżeli jest niewielki upływ to nic nie pokarze na multimetrze jednie dobrą zabawę.

Czy kolega widział silnik pompy głębinowej?. Czy kolega widział ile przewodów wychodzi z takiego silnika?. W tych silnikach nie ma N lub PE. Są tylko Trzy przewody fazowe. Silniki tych pomp są chłodzone wodą destylowaną, lub olejem(te większej mocy). Uzwojenia tych silników są nawijane drutem izolowanym a nie jak "zwykłe " silniki. Przewodem emaliowanym. Dlatego tamtemu koledze podpowiedziałem jak sprawdzić taki silnik do pompy głębinowej.
    Induktory były na napięcie 250, 500, 1000 i 2000 V. Jaki byś koledze polecił?.
  • #14 14508097
    krysjaz
    Poziom 12  
    Widzę że kolega nie czyta ze zrozumieniem, proszę raz jeszcze przeczytać wszystko od początku i dowie się o problemie Kolegi. Nowe pompy 3-fazowe przynajmniej ibo z którymi mam do czynienia są 4 przewodowe. Kolega jeżeli silnik jest połączony w gwiazdę czy będziesz sprawdza rezystancje izolacji między fazami czy tylko rezystancje między fazą a obudową.
  • REKLAMA
  • #15 14508181
    Georges
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Do studni prowadzą dwa kable pierwszy 3 żyłowy na którym są 3 fazy i drugi 2 żyłowy na którym jest zero podłączone. - Gdzie jest podłączony ten przewód 2 żyłowy , bo jeśli za różnicówką to ona będzie wybijać.
  • #16 14508825
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    krysjaz napisał:
    Widzę że kolega nie czyta ze zrozumieniem, proszę raz jeszcze przeczytać wszystko od początku i dowie się o problemie Kolegi. Nowe pompy 3-fazowe przynajmniej ibo z którymi mam do czynienia są 4 przewodowe. Kolega jeżeli silnik jest połączony w gwiazdę czy będziesz sprawdza rezystancje izolacji między fazami czy tylko rezystancje między fazą a obudową.

To kolega nie umie czytać ze ZROZUMIENIEM. Tak jednej i drugiej strony dyskusji.
    "tor
    Wiadomość
    rd_apach
    Poziom 2
    Poziom 2
    Amator

Miasto: Sobótka
    punktów: 23.00
    Ofiarowanie punktów

Post#1 Post autora tematu 11 Lut 2015 18:10
    Pompa głębinowa wyłącza różnicówkę
    Dodaj do ulubionych na forum Cytowanie selektywne - zaznacz tekst wiadomości i kliknij Odpowiedz z cytatem
    Witam,
    Przeglądałem forum i nie znalazłem podobnego problemu,
    Proszę o jakieś podpowiedzi.
    Od jakiegoś czasu wyłącza różnicówkę na tablicy po włączeniu pompy.
  • #17 14508956
    retrofood
    Ocena: 4788
    krysjaz napisał:

Co do przerwania kabla zasilającego Twoją posesje nie powinno mieć wpływu na różnicówkę ponieważ zasada działania różnicówki polega na tym że zlicza prądy w 3 fazach jaki jest za nią a nie przednią.

A co, ktoś zainstalował różnicówkę za kablem zasilającym? W studni?
  • #18 14509957
    krysjaz
    Poziom 12  
    Nie, chodzi mi o ten fragment który napisał kolega zakładający post

rd_apach napisał:
    Przyjechali panowie z energetyki i łączyli te kable ale od tamtej pory mam problem z pompą

Czekam na jakieś podpowiedzi z góry dziękuję.
  • #19 14509980
    Krzysztof Reszka
    krysjaz napisał:
    a jest to zasilanie cztero-przewodowe a więc nie ma ziemi tylko przewód PE który połączony do obudowy

Kolego krysjaz przeczytaj jeszcze raz co napisałeś a potem zarzucaj innym że źle przeczytali-zrozumieli, tylko ty zacznij poprawnie pisać .
  • #20 14510012
    krysjaz
    Poziom 12  
    Kolego zubel to, że kolega napisał, tu cytuje

rd_apach napisał:

Pompa posiada 3 kable fazowe bez zerowego.

nie oznacza to jednak że nie ma przewodu PE to że nie ma przewodu powiedzmy zerowego oznacza że punkt zerowy jest izolowany. Dalej kolega pisze o zakupie nowej pompy 4 przewodowej i też z nią ma problem .

rd_apach napisał:

Po włożeniu do studni wyłączyło główny bezpiecznik ale po odłączeniu zerowego kabla bezpieczników nie wyłącza.
  • #21 14510153
    Krzysztof Reszka
    Chcesz kolego komuś udzielać rad a piszesz rzeczy o których nie masz pojęcia , Co to jest powiedzmy przewód zerowy ?
    krysjaz napisał:
    to że nie ma przewodu powiedzmy zerowego

krysjaz napisał:
    oznacza że punkt zerowy jest izolowany

Gdzie w silniku występuje punkt zerowy i to izolowany .
  • #22 14510264
    krysjaz
    Poziom 12  
    Na wstępie pragnę wyjaśnić, że nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś konfliktów i kogo racja jest lepsza.

Co do kolegi Krzysztofa Reszki zapytanie odnośnie  ” przewód zerowy” odsyłam do normy PN-IEC 60050-826 gdzie znajdzie wyjaśnienie.

A co do mojej wypowiedzi "izolowanego punktu zerowego" tu przyznaje, że popełniłem kolosalny błąd z tym sformułowaniem i dzięki kolego Krzysztofie Reszko o zwrócenie uwagi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową pompą głębinową NORIA model TERCA, która wyłącza różnicówkę po zanurzeniu w studni. Po wymianie pompy, która wcześniej działała poprawnie na powierzchni, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być uszkodzenia w instalacji elektrycznej, które miały miejsce po przerwie głównego kabla zasilającego. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie stanu izolacji kabli, poprawności podłączeń oraz zalecają wezwanie elektryka do dokładnej diagnostyki. Wskazują również na możliwość uszkodzenia pompy lub nieprawidłowego działania różnicówki w wyniku asymetrii prądów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA