logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Benq G2220HD - przekłamanie kolorów po kilku minutach pracy, co sprawdzić?

pskoniecz24 13 Lut 2015 00:51 999 3
REKLAMA
  • #1 14433539
    pskoniecz24
    Poziom 10  
    Mam taki monitor Benq G2220HD i nagle się uszkodził. Po jakimś czasie pracy (kilka minut) psuje się obraz, tj. przekłamuje kolory, zmniejsza ilość kolorów, dołączam zdjęcie na którym widać o co chodzi. Myślałem, że to może kondensatory na płytce zasilania siadają, lecz po jej wyjęciu wszystko wygląda w porządku. Dołączam foto płytki. Czy ktoś może naprowadzić mnie gdzie szukać usterki? Mam nadzieję, że to nie matryca, ale jeśli ona by była uszkodzona to raczej cały czas powinna błędnie wyświetlać?

Benq G2220HD - przekłamanie kolorów po kilku minutach pracy, co sprawdzić? Benq G2220HD - przekłamanie kolorów po kilku minutach pracy, co sprawdzić? Benq G2220HD - przekłamanie kolorów po kilku minutach pracy, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 14433553
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    A sprawdzałeś monitor z innym komputerem lub komputer z innym monitorem? Możliwe, że problem leży po stronie karty graficznej a nie monitora.
  • REKLAMA
  • #3 14441208
    pskoniecz24
    Poziom 10  
    Oczywiście sprawdzałem, wina na 100% po stronie monitora (kabel również sprawdzony inny).

-----------

Nikt nie ma pomysłu co z nim może być?
  • #4 14441534
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    pskoniecz24 napisał:
    Mam nadzieję, że to nie matryca, ale jeśli ona by była uszkodzona to raczej cały czas powinna błędnie wyświetlać?
    To chyba za mało wiesz na temat matryc LCD. Jest tam płytka stanowiąca integralną część zwana t-con. Na niej szukaj elementów nadmiernie się nagrzewających.
REKLAMA