logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATmega32 - Linux i rozpoczęcie pracy z C-IDE i konfiguracja-co i jak?

szefxxx 13 Lut 2015 01:27 1239 8
REKLAMA
  • #1 14433579
    szefxxx
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Cześć,

mam pewien problem. Posiadam płytkę rozwojową opartą na ATmega 32. Wcześniej uczyłem się BASICa i robiłem różne projekty, korzystałem z systemu Windows.
    Jakiś czas temu przesiadłem się na Linuxa i chciałbym poznać język C dla paru ambitnych projektów;)
    Materiałów dotyczących nauki C i AVR mi nie brakuje. Posiadam programator(Link, który jest klonem STK 500 po USB. Mój system to Mint/klon Ubuntu z innymi X.
    Zainstalowałem pakiety:
    Cytat:

sudo apt-get install gcc # c compiler download
    sudo apt-get install build-essential
    sudo apt-get install gcc-avr
    sudo apt-get install gdb-avr
    sudo apt-get install binutils-avr
    sudo apt-get install avr-libc
    sudo apt-get install avrdude

Posiadam Eclipse. Czy jest jakieś inne środowisko warte uwagi? Nie, nie chcę korzystać z notepada i kompilować z konsoli. Chciałbym nacisnąć "play" i dokonuje się flash na targecie.
    Jak skonfigurować Eclipse tak by po kompilacji był wysyłany soft na tą kość przy użyiu tego programatora?
    Nie robiłem tego nigdy na Linuxie a na Windowsie działało to dla Bascom out of the box, dlatego proszę o pomoc:) Tematyka AVR nie jest mi obca, potrzebuję pomocy w konfiguracji:)
    Będę wdzięczny za pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 14433605
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Nie wiem czy do końca o to Ci chodzi, ale można zmodyfikować makefile z WinAVR i odpalać z innego IDE np Geany, samo WinAVR z tego co pamiętam chodziło pod WINE.

EDIT:

Po instalacji tego co podałeś oraz:
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

normalnie działa projekt z makefile od WinAVR, czy to po przejściu do katalogu i wywołaniu make w konsoli, czy kliknięciu make w Geany, w zakładce zbuduj/Zdefiniuj polecenia budowania dorób sobie make program i będzie współpraca z avrdude.
  • REKLAMA
  • #3 14433634
    szefxxx
    Poziom 20  
    Czy mogę prosić o jakieś rozjaśnienie? Tak naprawdę step by step?
    Pozdrowienia dla Śląska z Gdańska:) 3 KWM;)
  • REKLAMA
  • #4 14433701
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Zabawy z wine nie mają tu żadnego sensu.
    Do Eclipse jest plugin do obsługi projektów AVR. Ściągnąć , zainstalować. Można tam skonfigurować również komendy dla programatora.
    Code::Blocks ma wbudowaną obsługę projektów AVR (Eclipse nie używam bo doprowadza mnie do szału, rzecz gustu), ale ja zwykle robię i tak z własnym makefile bo wklepanie komend:
    make
    make install
    nie jest żadnym problemem. Przecież da się do makefile dokleić również komendy dla programatora.
  • REKLAMA
  • #5 14433726
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Cytat:
    Code::Blocks ma wbudowaną obsługę projektów AVR

Nie, nie ma. Za to wykrywa toolchaina AVR, wykrywa SDCC i parę innych kompilerów oferując stosunkowo dużą wygodę przy pracy z różnymi architekturami (avr, arm, pic, 8051 a nawet powerpc). Nie zmienia to faktu, że najwygodniejsze pod linuksem jednak i tak jest Eclipse. Masz dobrą integrację z avrdude więc ładujesz program do MCU jednym guziczkiem (czy też skrótem klawiaturowym), a sam edytor jest bardzo przyjazny i funkcjonalny. Aby taką funkcjonalność uzyskać jednak trzeba z listy wybrać posiadany programator i ewentualnie parę flag ustawić (jak dobrze pamiętam w usbasp dawno dawno temu avrdude zostawiał reset aktywny domyślnie po wgraniu programu).
  • #6 14433727
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    tronics napisał:
    Cytat:
    Code::Blocks ma wbudowaną obsługę projektów AVR

Nie zmienia to faktu, że najwygodniejsze pod linuksem jednak i tak jest Eclipse.

Ja bym polecał CLion. Indekser w Eclipsie strasznie obsysa i to dla każdego języka.
  • #7 14434241
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    szefxxx napisał:
    Czy mogę prosić o jakieś rozjaśnienie? Tak naprawdę step by step?
    Pozdrowienia dla Śląska z Gdańska:) 3 KWM;)

Jak masz już zainstalowane te wszystkie pakiety i wybrany IDE (np wspomniany Geany, też jest w repozytorium), to potrzebujesz makefile w katalogu z projektem, w nim podstawowa rzecz to wskazanie plików źródłowych, częstotliwości oraz typu programatora dla avrdude.
    W samym Geany jest menu zbuduj, ostatnia pozycja to Zdefiniuj polecenia budowania i tam tworzysz własne polecenia, domyślnie jest tylko to pierwsze wymienione:
    make
    make clean
    make program

W załączniku makefile które zastosowałem dla atmegi32 taktowanej na 8MHz oraz pliku źródłowego main.c.
    Załączniki:
    • Makefile.zip (5.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 14434473
    archanoid
    Poziom 26  
    Ocena: 250
    Witam . Swego czasu był kontrollerlab ale projekt nie jest już rozwijany. Całkiem przyjemnie się w tym kodowało.
  • #9 14435204
    szefxxx
    Poziom 20  
    Okej, obejrzalem CodeBlock i inne. Wybór padł na Eclipse.
    Ustawilem programator na usbTiny.Podalem nazwe kosci i ustawilem taktowanie. Tworzac projekt ustawilem ze tworz debug. Jako binarne interpretery mam Cygwina. Dlaczego gdy chce wybudowac lu dokonac deploy przez play pojawia sie error:Binary Library not found?Mam zainstalowana wtyczke.

Przeinstalowałem Eclipse i wtyczke-> działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytkę rozwojową opartą na ATmega32 i pragnie rozpocząć programowanie w języku C na systemie Linux, po wcześniejszym doświadczeniu w BASICu na Windowsie. Zainstalował Eclipse oraz pakiety avr-libc i gcc-avr, ale potrzebuje pomocy w konfiguracji środowiska IDE, aby móc kompilować i wgrywać programy na mikrokontroler. Uczestnicy dyskusji sugerują różne IDE, takie jak Geany, Code::Blocks oraz Eclipse, z naciskiem na użycie pluginów do obsługi AVR i avrdude. Wskazówki obejmują modyfikację makefile oraz ustawienie odpowiednich komend dla programatora. Użytkownik ostatecznie decyduje się na Eclipse, rozwiązując problemy z błędami po reinstalacji IDE i wtyczki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA