logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGA D26 - Czarny dym mimo sprawnych pompowtrysków i braku błędów

Rzexxnik 13 Lut 2015 09:46 3555 11
REKLAMA
  • #1 14433940
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Ocena: 176
    Witam. Mam problem znów z Manem. Samochód dymi na czarno. Do tej pory sprawdziłem pompowtryski u pompiarza na stalo i wszystkie są wręcz idealne. Auto moc ma i idzie jak rakieta. Błędów zero. Recyrkulator sprawdziłem. Siłownik od recyrkulatora zaślepiałem, hamulec górski sprawdziłem. Intercooler również sprawdzony. Czujnik doładowania turbiny wymieniony. Pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 14443580
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Czy to może być coś z głowicą?
  • REKLAMA
  • #3 14444478
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1236
    Od kiedy w MAN są pompowtryski? :o
    Katalizator drożny? Test rpzpedzania zrobiony?
  • #4 14446185
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    serwis_gh chodzi mi o wtryski- przepraszam. Powiem tak rura przed tłumikiem była odpinana i dumił tak samo. Test rozpedzania nie był robiony.
  • #5 14447044
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1236
    Wartosci czujników jakie? Nie pokazują nienaturalnych wartosci?
    A bypass turbiny nie otwarty?
  • REKLAMA
  • #6 14449553
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    baypass , co masz na myśli bo chyba nie bardzo wiem o co chodzi.?
  • #7 14450994
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 455
    Przyslona EGR , wtryski , czujnik doladowania .
  • REKLAMA
  • #8 14451502
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Czujnik doładowania zalożony nowy, wtryski po regeneracji i ponownym sprawdzeniu. Przesłona EGR działa.
  • #9 14452791
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    To, że wtryski są po regeneracji to nie znaczy, że pracują poprawnie - doświadczyłem tego osobiście na własnej skórze. Mówiłem klientowi, że wg mnie wtryski są do dupy i dlatego dymi. Wyciągałem je chyba 4 razy a klient z uporem maniaka woził je wciąż do tego samego zakładu. W końcu sam zadzwoniłem do osoby, która te wtryski naprawiała ale efekt był taki, że facet zwyzywał mnie od gamoni i partaczy i że skoro nie potrafimy sobie poradzić z tym autem to zamiast kolejny raz przywozić wtryskiwacze to niech klient przywiezie mu całe auto. Sobie myślę: "A pies Cię je... - jesteś taki mądry to zrób". Włożyłem te wtryski i wysłałem samochód do niego. Postał 3 dni i pojechał w trasę. Dojechał z Bydgoszczy do obwodnicy trójmiasta i silnik się zatarł. A konkretnie wypaliło dziury w 3 tłokach. Jak myślisz z jakiej przyczyny??

Nie pamiętam już teraz dokładnie ale tamten to też był chyba D26.

A jaka jest procentowa wartość dla zaworu MProp??
  • #10 14453233
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1715
    Jest jeszcze jedna istotna sprawa nawiązując do wcześniejszej wypowiedzi Kolegi @saron22 regeneracja wtryskiwaczy dla MAN-a nie zawsze jest robiona według charakterystyki ich pracy dla pojazdu MAN a ogólnie, nieliczne zakłady robią to prawidłowo.
  • #11 14453506
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Zakład, w którym robią mi wtryski, pompy itd mam już od dawna sprawdzony i zawsze robili mi dobrze. Tylko ten raz jest taki jakiś dziwny. Ale jakby wtryski lały to czy nie powinien wyświetlać się jakis błąd?
  • #12 14453680
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1715
    saron22 napisał:
    A jaka jest procentowa wartość dla zaworu MProp??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czarnym dymem wydobywającym się z pojazdu MAN TGA D26, mimo że pompowtryski zostały sprawdzone i działają prawidłowo. W trakcie dyskusji poruszane są różne możliwe przyczyny, takie jak problemy z głowicą, katalizatorem, czujnikami, EGR oraz regeneracją wtryskiwaczy. Użytkownicy zwracają uwagę na to, że regeneracja wtryskiwaczy nie zawsze jest przeprowadzana zgodnie z wymaganiami dla pojazdów MAN, co może prowadzić do problemów. Pojawia się również pytanie o wartości procentowe dla zaworu MProp.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA