logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6311st - zwężony obraz po wymianie trafa WN TVL201, napięcie +B?

kezam 16 Maj 2005 15:00 1794 13
REKLAMA
  • #1 1497497
    kezam
    Poziom 11  
    Po wymianie trafa WN (TVL201) tv ma zwężony obraz w poziomie (około 1-2cm z każdej strony) poza tym w górnej części, na skraju, obrazu widać pojedyńcze kolorowe linie (czerone i zielone).
    Ponad to krawędzie obrazu momentami tracą liniowość (pojawiają się miejscowe "wubrzuszenia").
    Jakie powinno być napięcie +B (kineskop 25" czeski) ponieważ w postach znalazłm wartości 142V i 150V
  • REKLAMA
  • #2 1497811
    amryk
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam. Przy tym kineskopie zasilanie powinno być +150V. A po wymianie trafa powinieneś jeszcze dokonać korekty elementów: C573, C570, R604 i dokonać przeróbki M57 i Dł508. Ale chyba przynajmniej częściowo to zrobiłeś skoro sprzęt Ci chodzi? Co do pasków na górze to niestety nie zawsze uda się je zlikwidować bez wymiany trafa na inne (np.T90.4).
  • REKLAMA
  • #3 1497898
    kezam
    Poziom 11  
    Poprzednio też był TVL201 ale zwężenia obrazu nie było. Zarówno przy B+ 142V czy 150v efekt jest taki sam. Czy powinienem korygować szerokość H perkiem R583. Poza tym przy +B ustawionym na 150V zasilanie płytki ze wzm. końcowymi ma 210V a chyba powinno być 200V. Pzy powinienem skorygować wartość R603
  • #4 1497939
    amryk
    Poziom 15  
    Jeśli było takie trafo to sprawdź jeszcze ten C573, Powinien mieć wartość ok. 10nF. I oczywiście sprawdź, czy działa regulacja szerokości. Jeśli C573 jest OK to spróbuj doregulować szerokość perkiem. Jeśli C573 jest inny to podstaw go i sprawdź jaka bedzie szerokość.
  • #5 1497955
    kezam
    Poziom 11  
    Dzięki. Sprawdzę. A co z 200V-ami
  • #6 1498240
    amryk
    Poziom 15  
    210V czy 200V to niewielka różnica w granicach tolerancji. Nie powinna niczemu szkodzić.
  • #7 1507458
    kezam
    Poziom 11  
    C573 jes ok. Podniosłem +B do 150V i kolorowe linie znikneły. Regulacja perkiem daje rezultaty tylko (wcześniej nie zwróciłem na to uwagi) obrazek jest przesunięty w lewo (czarny pas po lewj stronie jest węższy). Czy jest gdzieś regulacja centrowania w poziomie czy to awaria jakiegoś układu.
    Poza tym z TV wydobywa się głośny brum (chyba 100hz) jakby z okolicy cewk odchylających lub trafa WN. To nie jest brum z głośników bo sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • #8 1509203
    stas500
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    kezam napisał:
    C573 jes ok. Podniosłem +B do 150V i kolorowe linie znikneły. Regulacja perkiem daje rezultaty tylko (wcześniej nie zwróciłem na to uwagi) obrazek jest przesunięty w lewo (czarny pas po lewj stronie jest węższy). Czy jest gdzieś regulacja centrowania w poziomie czy to awaria jakiegoś układu.
    Poza tym z TV wydobywa się głośny brum (chyba 100hz) jakby z okolicy cewk odchylających lub trafa WN. To nie jest brum z głośników bo sprawdziłem.

Sprawdz elementy ukladu korekcji WE (tranzystory)
  • #9 1509932
    amryk
    Poziom 15  
    C573 Ok a co z innymi?
    C570 - 330nF
    C574 - 22nF
    Sprawdź szczególnie ten C570, on będzie miał wpływ na szerokość i napisz po ile cm. obrazu brakuje Ci z każdej strony. I oczywiście czy możesz doregulować ją perkiem szerokości, czy nie ? Bo z Twojej wypowiedzi zrozumiałem, że przesuniecie obrazu występuje razem ze zbyt małą amplitudą H. Czy może się mylę ? A tak wogóle to sprawdź ustawienie Fazy H może masz lekkie przesunięcie obrazu a nie rastra ?
  • #10 1512352
    kezam
    Poziom 11  
    C574 i C570 też są ok. Po regulacji szerokości rastra perkiem z lewej strony wszystko jest dobrze ale z prawej mam czarny pas szerokości jakieś 1cm. Dodatkowo pas ten czasami zmienia szerokość i to nieliniowo ( na dole i w śroku robi się czasami węższy). Pas ten mogę zlikwidować zwiększając dalej szerokość H tylko czy wtedy nie przytnę części obrazu z lewej strony(lewa strona wcześniej osiąga swój kraniec).
    Korekcja WE raczej działa (regulacja perkiem od WE daje zmiany na rastrze).
    Dokładniej układu korekcji nie mogę sprawdzić bo nie mam generatora sygnałów testowych
    Powiedzcie mi jeszcze co z tym brumem
  • #11 1512565
    amryk
    Poziom 15  
    Z brumem mogą być problemy. Jeśli to nie z toru fonii, to może coś Ci wpada w rezonans. Musisz to coś zlokalizować najlepiej przez przytrzymanie, przyduszenie cewek, trafa itd. Na cewkach może poluzował się karkas. Do sprawdzenia byłyby tętnienia na poszczególnych napięciach, ale raczej przy nich dziwięk byłby inny. A co do przesunięcia obrazu to tak jak wcześniej pisałem przesuń obraz trochę perkiem R525 i doreguluj szerokość. 1 cm to niewielka odchyłka. A może te niestabilności w liniowości też maja przyczynę w filtracji ? Sprawdź szczególnie +A.
  • #12 1512644
    kezam
    Poziom 11  
    Regulacja fazy H nic nie daje tzn. nie zmienia pozycji rastra a jedynie samego obrazu wewnątrz niego (i to chyba dobry objaw).
    Brum to jakiś koszmar w nocy bardzo słyszalny. Jego brzmienie zmienia się w zależności od treści obrazu (im więcej białego tym jego ton jest wyższy). Ślęczę nad tym juz kilka nocy i nic. Jego moc słabnie jeżeli odepnę cewki ochylania V i ginie jeżeli odepnę cewki H.
    Może to przetwornica jest zbyt obciążona? Może trafo WN jest do bani mimo że wstawione nowe (poczytałem w postach że TVL201 są miernej jakości). Może trzeba by wstawić oryginał czyli T72.
    Cytat:
    Sprawdź szczególnie +A.
    które to napięcie?
  • REKLAMA
  • #13 1512874
    amryk
    Poziom 15  
    T72 jest nie do dostania i to od paru lat. 201 możesz zastąpić T90.4
    są też AFy ale według mnie raczej są gorsze od T90.4. Sądziłem, że fazą możesz tak ustawić obraz aby po rozszeżeniu stracić jak najmniej obrazu z tej "szerszej" strony. Nie pamiętam dobrze, czy w liniowości H jest cewka korekcyna z kręconym rdzeniem. Jeśli tak (sprawdź) to możesz jeszcze nią spróbować doregulować obraz. Co do brumienia z odchylania to załączę Ci opis porad z Serwisu Elektroniki.Psześlę Ci je na PW. Może to naprowadzi Cię na jakiś ślad. Radzą tam podmienić kond. elektrolityczne na wieksze w pionie. Spróbuj.
  • #14 1512935
    kezam
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc. Jak coś wykombinuję dam znać

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie transformatora wysokiego napięcia (WN) TVL201 w telewizorze Elemis 6311st pojawił się problem zwężonego obrazu w poziomie oraz kolorowych linii na górnej krawędzi ekranu kineskopu 25" czeskiego. Napięcie zasilania +B powinno wynosić około 150V, co po podniesieniu zlikwidowało kolorowe linie. Konieczna jest korekta elementów układu odchylania poziomego, zwłaszcza kondensatorów C573 (ok. 10nF), C570 (330nF), C574 (22nF) oraz rezystorów R583, R603 i R525, a także przeróbki układów M57 i Dł508. Regulacja szerokości obrazu perkiem daje przesunięcie obrazu w lewo i częściowe wyrównanie, jednak po prawej stronie pozostaje czarny pas o szerokości około 1 cm, który zmienia się nieliniowo. Regulacja fazy poziomej nie przesuwa rastra, a jedynie obraz wewnątrz niego. Występuje także silny brum (ok. 100 Hz) pochodzący z cewek odchylania, nasilający się przy większej jasności obrazu, co może wskazywać na rezonans lub problemy z filtracją napięć, zwłaszcza +A. Zalecane jest sprawdzenie elementów układu korekcji odchylania poziomego (tranzystory), stabilności cewek i transformatora WN oraz ewentualna wymiana transformatora TVL201 na T90.4, gdyż oryginalny T72 jest niedostępny. Dodatkowo sugerowano wymianę kondensatorów elektrolitycznych na większe w pionie w celu redukcji brumu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA