Witam. Jestem na etapie budowy drukarki 3D (właściwie już prawie skończyłem). Niestety upaliłem Arduino MEGA (ręcznie ruszyłem silnikiem krokowymi i zadziałał jak generator). Jednak mimo upalonego regulatora napięcia (AMS1117) i kontrolera USB (CH340G) drukarka nadal pracowała prawidłowo sterowana za pomocą ekranu LCD z potencjometrem i gcodu z karty SD. No ale komputer nie wykrywał arduino a potrzebowałem wgrać uaktualniony soft do obsługi drukarki. Z racji, że mam sprawne arduino UNO pomyślałem żeby za jego pomocą zaprogramować MEGA. Więc podpiąłem piny:
UNO>>>MEGA
10>>>RESET
11>>>51
12>>>50
13>>>52
5V>>>5V
GND>>>GND
Próbowałem tez podpiąć się pod złącze ICSP na MEGA.
UNO>>>MEGA ICSP
10>>>5
11>>>4
12>>>1
13>>>3
5V>>>2
GND>>>6
Próbowałem też te operacje powtórzyć z ~10uF kondensatorem między GND a RESET na UNO (podobno wymagany żeby wyłączyć auto reset). Ale jakoś nic nie działa. Oczywiście na UNO wgrałem ArduinoISP, a w IDE używałem "Upload using programmer" z ustawionym MEGA jako docelowym boardem.
Gdy używam komendy Burn Bootloader dostaje po wszystkim komunikat
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x1e000
0xff != 0x0d
avrdude: verification error; content mismatch
I dioda L na MEGA zaczyna mrugać ~2 razy na sekundę. W internecie znalazłem, że taki komunikat wcale nie musi oznaczać źle wgranego bootloadera, jednak gdy wgram dowolny program (nawet Blink) Mega nie reaguje (choć IDE zwraca ze wgranie zakończone powodzeniem) a dioda L świeci stale. Co robię źle, albo powinien robić inaczej?
EDIT: Spróbowałem metody opisanej tu: Link i program twierdzi, że wrzuca bootloadera prawidłowo (dioda L zaświeca się, momentalne gasnie i znow sie rozswieca, gasnie, chwila przerwy i od nowa), i nawet późniejsze sprawdzenie również daje komunikat o poprawnym bootloaderze. Jednak w dalszym ciągu nie jestem w stanie poprawnie wgrać chociażby Blinka na MEGA.
UNO>>>MEGA
10>>>RESET
11>>>51
12>>>50
13>>>52
5V>>>5V
GND>>>GND
Próbowałem tez podpiąć się pod złącze ICSP na MEGA.
UNO>>>MEGA ICSP
10>>>5
11>>>4
12>>>1
13>>>3
5V>>>2
GND>>>6
Próbowałem też te operacje powtórzyć z ~10uF kondensatorem między GND a RESET na UNO (podobno wymagany żeby wyłączyć auto reset). Ale jakoś nic nie działa. Oczywiście na UNO wgrałem ArduinoISP, a w IDE używałem "Upload using programmer" z ustawionym MEGA jako docelowym boardem.
Gdy używam komendy Burn Bootloader dostaje po wszystkim komunikat
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x1e000
0xff != 0x0d
avrdude: verification error; content mismatch
I dioda L na MEGA zaczyna mrugać ~2 razy na sekundę. W internecie znalazłem, że taki komunikat wcale nie musi oznaczać źle wgranego bootloadera, jednak gdy wgram dowolny program (nawet Blink) Mega nie reaguje (choć IDE zwraca ze wgranie zakończone powodzeniem) a dioda L świeci stale. Co robię źle, albo powinien robić inaczej?
EDIT: Spróbowałem metody opisanej tu: Link i program twierdzi, że wrzuca bootloadera prawidłowo (dioda L zaświeca się, momentalne gasnie i znow sie rozswieca, gasnie, chwila przerwy i od nowa), i nawet późniejsze sprawdzenie również daje komunikat o poprawnym bootloaderze. Jednak w dalszym ciągu nie jestem w stanie poprawnie wgrać chociażby Blinka na MEGA.