logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VideoGrabber nagle przestał ściągać obraz i dźwięk

Hekcio 16 Lut 2015 12:39 837 3
REKLAMA
  • #1 14444093
    Hekcio
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    od jakiegoś pół roku często zgrywałem na laptopa z kaset VHS różne rzeczy za pomocą Cabletech VideoGrabber. Wszystko działało do tej pory bardzo sprawnie, aż do dziś kiedy próbowałem zgrać kolejne materiały. Jeszcze 2 tygodnie temu wszystko było OK. Dziś po podłączeniu magnetowidu do laptopa za pomocą grabbera jest on wykrywany w VirtualDubie (w rozwinięciu Device jest widoczny mój magnetowid), tylko, że po ustawieniu systemu np. na PAL B kiedy już powinienem wszystko widzieć, słyszeć i móc zgrywać to nie ma ani obrazu (pozostaje niebieskie tło), ani dźwięku. Mogę zgrywać obraz ale zapisuje się tylko to niebieskie tło bez dźwięku. Czy ktoś wie w czym jest problem, dlaczego nagle tak się stało?

Wszystkiego dopilnowałem. Przeleciałem wszystkie systemy przez NTSC, PAL i SECAM (czyli tu nie ma problemu), magnetowid jest też oczywiście podłączony jak zawsze i leci kaseta. Magnetowid działa bo po podłączeniu do TV wszystko gra normalnie. Tylko właśnie na laptopie nic nie ma... Aha, przełączałem też na graberze przesuwak Output/Input ale to też nic nie daje.
  • REKLAMA
  • #2 14457494
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5495
    Hekcio napisał:
    tylko, że po ustawieniu systemu np. na PAL B

Powinien być PAL D/K.
  • REKLAMA
  • #3 14458822
    Hekcio
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    To nie ma znaczenia, bo: 1) i tak nie działa 2) wcześniej niezależnie od tego czy był PAL B, PAL K czy jakikolwiek inny PAL to był obraz i dźwięk ale niektóre miały gorszą jakość (zwykle najlepiej było na PAL B lub D).
  • #4 14458947
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5495
    Hekcio napisał:
    i tak nie działa

Sprawdzić na innym komputerze, ewentualnie odinstalować, i zainstalować program jeszcze raz.
    Trzeba wykluczyć winę grabbera, komputera, albo oprogramowania.
REKLAMA