mam pytanie odnośnie kabli jakie potrzebuje.
Posiadam odtwarzacz VHS z kablem euro - załącznik 4914543800...159626.jpg (45.44 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
szeroka część kabla podłączana była pod TV, a cztery kable czin pod odtwarzacz, pytanie w jaki sposób mam to sparować wykorzystując grabber tego typu ? e5aa72fe4b...080f4b.jpg (19.85 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Grabber podłączasz bezpośrednio do wyjść odtwarzacza.
Jako TV masz ekran komputera.
Ewentualnie jeśli odtwarzacz ma wyjście S-VHS (to czarne grube gniazdko na grabberze) to podłączas S-VHS do grabbera i masz obraz na ekranie PC, a kabel cinch ze złączem SCART do TV (ale po co?)
Grabber podłączasz bezpośrednio do wyjść odtwarzacza.
Jako TV masz ekran komputera.
Ewentualnie jeśli odtwarzacz ma wyjście S-VHS (to czarne grube gniazdko na grabberze) to podłączas S-VHS do grabbera i masz obraz na ekranie PC, a kabel cinch ze złączem SCART do TV (ale po co?)
ale grabbera nie podłącze bezpośrednio do odtwarzacza, bo potrzebny jest chinch męski, a grabber ma żeński i nie wiem czy wystarczy że znajde kabel z czterema chinch męskimi z jednej strony i z drugiej trzy chinch męskie do grabera.
okej kable są wszystko działa,ale jest jeden problem.
Magnetowid jest połączony kablem scart-3chinch do grabbera, a ten do komputera. Zainstalowałem "avs video recorder" i "golden videos vhs" obraz jest widoczny ale obraz przesuwa się na lewo i prawo, skacze w poziomie. Jak podłącze te kable bez grabbera"easier cap" do tv wszystko jest ok, nic nie skacze,a po podłączeniu do komputera występuje ten problem (próbowałem na dwóch komputerach o różnych kartach graficznych,pamięci itp) w czym może być problem ?
1. W jakim stanie jest magnetowid odczytujący? Czy wykonałeś choć podstawowy test podłączenia tego urządzenia do odbiornika TV i sprawdziłeś jak wygląda obraz na nim?
2. W jakim stanie jest materiał przeznaczony do digitalizacji. Czy taśma nie jest uszkodzona mechanicznie? Zagięcie dolnej krawędzi taśmy, często występujące przy uszkodzonym ułożyskowaniu rolki dociskowej, powoduje problemy z odczytem ścieżki CTL 25Hz, i wówczas pojawiają się schody.
3. Jeżeli w/w sprawy ogarnąłeś to czy sprawdziłeś ustawienia filtra przechwytującego strumień wizyjny? W ustawieniach kontrolki DirectShow powinieneś mieć zaznaczalną f-cję "wejście magnetowidu"
Jeżeli pomimo to obraz "flaguje" lewo-prawo lub podskakuje góra-dół, oznaczać to może problem z samym nagraniem. W szczególności kopie n-tej generacji mogą posiadać zwielokrotnione błędy czasowe sygnału wizyjnego i wówczas pomoże tylko porządny deck SVHS z TBC lub DVHS.
1. W jakim stanie jest magnetowid odczytujący? Czy wykonałeś choć podstawowy test podłączenia tego urządzenia do odbiornika TV i sprawdziłeś jak wygląda obraz na nim?
2. W jakim stanie jest materiał przeznaczony do digitalizacji. Czy taśma nie jest uszkodzona mechanicznie? Zagięcie dolnej krawędzi taśmy, często występujące przy uszkodzonym ułożyskowaniu rolki dociskowej, powoduje problemy z odczytem ścieżki CTL 25Hz, i wówczas pojawiają się schody.
3. Jeżeli w/w sprawy ogarnąłeś to czy sprawdziłeś ustawienia filtra przechwytującego strumień wizyjny? W ustawieniach kontrolki DirectShow powinieneś mieć zaznaczalną f-cję "wejście magnetowidu"
Jeżeli pomimo to obraz "flaguje" lewo-prawo lub podskakuje góra-dół, oznaczać to może problem z samym nagraniem. W szczególności kopie n-tej generacji mogą posiadać zwielokrotnione błędy czasowe sygnału wizyjnego i wówczas pomoże tylko porządny deck SVHS z TBC lub DVHS.
Pzdr.
1) Nie znam się na tym, ale magnetowid starej generacji firmy "Elekta VC-R7EMK" podłączyłem pod nowy TV HD i nie ma problemu z obrazem nic nie skacze,żadnych szumów, obraz jest trochę rozmyty,ale to pewnie wina innej rozdzielczości.
2) Taśmy są w dobry stanie bez widocznych uszkodzeń,czy zagięć.
3) gdzie tego dokładnie szukać w której zakładce ? (zrzut w załączniku)
Załączniki:
Bez tytułu.jpg(88.56 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Używanych przez Ciebie programów nie znam. W VirtualDub'ie:
->capture mode\video\Capture filter\Wejście magnetowidu
W jednej z moich kart kontrolka ta jest nieaktywna, gdyż karta dobrze radzi sobie ze zdeformowanym sygnałem, w drugiej działa ale i tak nie używam bo obraz idzie przez fullframe TBC.
Używanych przez Ciebie programów nie znam. W VirtualDub'ie:
->capture mode\video\Capture filter\Wejście magnetowidu
W jednej z moich kart kontrolka ta jest nieaktywna, gdyż karta dobrze radzi sobie ze zdeformowanym sygnałem, w drugiej działa ale i tak nie używam bo obraz idzie przez fullframe TBC.
Pzdr.
Po wejściu w Capture filter nie ma tego okna co u Ciebie tylko pokazuje mi się to :
i mam coś takiego, jakieś błędy :
Załączniki:
1.jpg(24.75 KB)
Bez tytułu6.jpg(59.66 KB)
Trudno mi coś doradzić bo patrząc na ustawienia filtra przechwytującego dshow widać tu tragedię. Poza procampem nic tam nie ma, chyba że w zakładce "regulacja kamery" cokolwiek to miałoby znaczyć...
Być może sterowniki do tego "cudu techniki" nie oferują kompensacji stałej czasowej synchro, a wtedy pomoże wyłącznie pełnoklatkowe TBC podłączane pomiędzy VTR i grabber. Niestety koszt takiego urządzenia jest większy niż 20 takich grabberów USB razem wziętych...
Moje doświadczenia z podobnymi urządzeniami ograniczyły się do jednego z droższych "pendrajwopodobnych" grabberów USB, tj. Reflecta USB Video Grabber AV 2.0:
Urządzenie to miało możliwość włączenia trybu "wejście magnetowidu", jednak oferowało tak paskudną jakość przechwytywanego obrazu, że nigdy nie użyłem tego urządzenia do wykonania komercyjnej kopii nagrania. Przez kilka lat leżało toto na półce jako "rezerwa", aż w końcu ktoś ze znajomych został tym nieszczęściem obdarowany...
Proponuje poszukać porządnego framegrabbera ze stajni Pinnacle, Hauppauge lub Blackmagic Design, bo toto ze zdjęcia z pierwszego postu może nie raz jeszcze zaskoczyć Ciebie rożnymi niespodziankami
Witam
Ja używam stacjonarnej nagrywarki DVD, jest to najlepszy i najtańszy sposób na przenoszenie filmów do postaci cyfrowej ( nagrywarka kosztowała koło 340 PLN ). Edycja filmów z DVD to już bajka możliwa do realizacji na wielu programach.
Jedyny wkład przegrywającego to wybranie wejścia ( moja nagrywarka ma 4 ) oraz wybranie prędkości nagrywania ( tożsame z długością taśm Video 60, 120, 180, 240 minut na DVD ).
Ponieważ nagrywarka nie nagrywa DVBT to przegrywanie filmów stało się jej głównym zajęciem, może jeszcze jakieś kablówki dają sygnał analogowy, ale coraz rzadziej .
Pozdrawiam
Ja używam stacjonarnej nagrywarki DVD, jest to najlepszy i najtańszy sposób na przenoszenie filmów do postaci cyfrowej
Jak już to NAJPROSTSZY, najtańszy ... to tez zgoda, ale co do NAJLEPSZEGO to się nie zgodzę Zależy co kto uważa za najlepsze. Jak wystarcza Ci archaiczny strumień MPEG-2 D1/SD i obróbka obrazu w stratnej kompresji i przestrzeni barwnej YUV420 to od biedy...
Witam
W stosunku do źródła jakim jest VHS to DVD to jest niezła metoda.
Jeśli mamy strumień cyfrowy to nie ma potrzeby stosowania konwersji z zespolonego sygnału wideo i wtedy zaczyna się inna bajka....
Pozdrawiam
✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia grabbera do odtwarzacza VHS z kablem SCART. Odpowiedzi sugerują użycie standardowego kabla chinch-chinch, a także zwracają uwagę na problemy z jakością obrazu podczas przegrywania. Wskazano na możliwość występowania problemów z odtwarzaczem VHS, stanem taśmy oraz ustawieniami filtrów w oprogramowaniu do przechwytywania wideo. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi urządzeniami, w tym stacjonarnymi nagrywarkami DVD, które mogą być prostszym rozwiązaniem do digitalizacji materiałów wideo. Wygenerowane przez model językowy.