logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dyski zewnętrzne - backup czy zwykłe kopiowanie plików?

kuczok 16 Lut 2015 22:34 771 5
  • #1 14446393
    kuczok
    Poziom 10  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
    mam sporo danych, które chcę zarchiwizować na jednym dużym nośniku (dysku zewnętrznym). Część archiwizowałem za pomocą programu do wykonywania backupu, ale bardzo długo to trwało i nie mogę później modyfikować/segregować tych plików (takie przynajmniej otrzymałem zalecenie programu). Ale podobno łatwiej odzyskać dane po awarii dysku. Natomiast część plików skopiowałem normalnie, co było szybsze i mogę je modyfikować.

Moje pytanie brzmi: jaka metoda archiwizowania jest lepsza? Inaczej: jakie są plusy i minusy każdej z tych metod oprócz tych, które już zauważyłem? A może jest jeszcze jakiś inny sposób? Może jakiś kompromis?
  • #2 14448709
    Wysuszek
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Norton Ghost i do tego Ghost Explorer współpracują ze sobą idealnie ... szybko, sprawnie i bezproblemowo. To programy dla Ciebie.
  • #3 14450225
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14453767
    kuczok
    Poziom 10  
    A co myślicie o Backup Now EZ?
  • #5 14453882
    weelk
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Jeżeli są to dane ważne to odradzałbym pojedynczy dysk. W tym przypadku użyłbym przynajmniej jednej macierzy RAID1 z dwoma dyskami. Np ReadyNAS.

Jeżeli chcesz tylko mieć kopię zapasową plików możesz użyć darmowych np prostego Windows SyncToy lub bardziej zaawansowanego FreeFileSync. Lub bardziej zaawansowane jak backupy. Minusem jest to że przeważnie backupy są woluminami odczytywanymi jedynie przez program który je utworzył, więc nie będą się zachowywały jak normalny system plików w którym możesz sobie pogrzebać.
REKLAMA