Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Motorola 1200E - Nie trzyma częstotliwości. Odjechana w dół

16 Lut 2015 22:37 747 6
  • Poziom 18  
    Witam
    Jak w temacie jest sobie motorolka GM1200E. Z programowaniem nie miałem problemów. Zadziałał układzik na RS232, nie mam riba w domu jest w lokalnym klubie jak coś to mam dostęp do niego .... Programowałem programem od motoroli. Wooki nie działa prawdopodobnie przez ten max232.
    Kłopot jest taki że jak zaprogramowałem powiedzmy xxx.750Mhz i nadaję to na mierniku częstotliwości mam xxx.748Mhz. Jak to skorygować ?? Można programowo czy jest w środku jakiś wzorzec i trymer do regulacji ?? Nie wiem czy odbiór też jest odjechany trudno to mi teraz sprawdzić. Robiłem test z ręczniakiem na 2km. W motoroli było mnie słychać z ręczniaka a motoroli w ręczniaku już nie pewnie była pod filtrem ..... Moc z motorolki w normie prawie 30W.
    Zawsze mogę zaprogramować xxx.752Mhz ale jakoś to nie ładne rozwiązanie i nie wiem jak z odbiorem ....
    Pozdrawiam 73
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Częstotliwość oscylatora referencyjnego koryguje się programowo.
    Można skorzystać z programu TUNE (w katalogu Wookie) albo z opcji service w programie DOS-owym.
  • Poziom 18  
    OK jutro spróbuję w klubie prawdziwym ribem. Rozumie że jest jedna opcja czy dwie do nadawania i odbioru ?? I jeszcze jedno, która wersja wookie nadaje się do GM1200E ?? Mam nową wersję i nie chciała mi chodzić, możliwe że powodem był programator na rs232. Tym Wookie programowałem MC 2100 w klubie i chodził OK a tej 1200 nie czyta :-|
    Pozdrawiam 73
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Nie zadziała, albo o czymś nie wiem. Zawsze unikam TUNE w wookie. Nie mniej jednak chyba kiedyś próbowałem i nic z tego.
  • Poziom 18  
    OK
    Sprawa się już rozwiązała. Zrobiłem to softem tym pod Windowsa od Motoroli. Nadawanie teraz jest dokładnie w częstotliwości, dostosowałem blokadę szumu. Co ciekawe myślałem że z mocą jest ok ale nie jest :P
    Moc na HI około 18W. Próbowałem walczyć z ustawieniami ale nic nie dawały. Co ciekawe jest tam zakładka "ograniczenie napięcia" opcja jest od1 do 2 co 0,1. Ustawiona jest na 1,3 próba zmiany na np. 2 daje tyle że radio zaczyna nadawań z mocą 30W po chwili opada i stabilizuje się na 18-20W. Po ponownym wejściu w tą zakładkę jest 1,3 .... Nie wiem co o tym myśleć. A zakładka bias Voltabe pisze z pamięci daje opcję Voltage of rage. Co zrobić aby podnieść tą moc ?? Może jakieś pomysły ?? W międzyczasie odpalam dosowego laptopa i sprawdzę inne programy. W tym jak by pewne funkcje nie działały tylko udawały :-)

    yes2mike napisał:
    Nie zadziała, albo o czymś nie wiem. Zawsze unikam TUNE w wookie. Nie mniej jednak chyba kiedyś próbowałem i nic z tego.


    Kłopot w tym że nie tylko Tiune nie działa ale i cała reszta wcale nie czyta tego radia :(
    W zasadzie problemem dla mnie było to rozjechanie co już zrobiłem. Ale jednak ten Wooki by się przydał, może by miał większą możliwość spersonalizowania przycisków i wyświetlacza ?? Ten od motoroli nic takiego nie ma :-( Widziałem w sieci fotki tych motorolek i mają ładnie wyświetlacze opisanie. U mnie jest tylko channel 01. Możliwe że tamte radia miały inny soft w środku ??

    Edit
    OK wyczytałem że ten radyj ma pełno przycisków ładny wyświetlacz ale w trybie zwykłym nie sieciowym niestety nie robi niczego poza nadawaniem i odbiorem :P
    Nawet skanowania kanałów nie ma :P Inny program mi sczytał wszystkie funkcje ....
    Pozdrawiam 73
  • Poziom 20  
    KrzysztofS napisał:
    I jeszcze jedno, która wersja wookie nadaje się do GM1200E ?


    Żadna.
    GM1200E to radio z zupełnie innej rodziny (Ariane) niż GM1200 i MC2100 (Jedi). Radzę nie kombinować, bo w końcu można coś uwalić.

    Tuner jest wbudowany w soft do GM1200E. Wystarczy podać hasło DPS*SERVICE i już można regulować co trzeba.
  • Poziom 18  
    Witam
    Tak wiem już wyregulowane wczoraj jak pisałem.... Pozostał kłopot mocy około 18W. Dla mnie to nie problem jednak fajnie by było wiedzieć co jest nie tak. Jak pisałem opcja Voltage limit i w niej power factor wydaje się być za to odpowiedzialna. Przy próbie jej zmiany radio powraca do poprzedniej wartości. Ciekawi mnie tylko czy to nie jakiś stan awaryjny .... A że można uwalić radio, hmmm trudno wiedza, nauka i zabawa kosztuje ;)
    Pozdrawiam 73