logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zasilacza 850W: Tacens Mars MP1000 vs Chieftec APS-850CB dla mojego zestawu

PitersonX 16 Lut 2015 22:49 1194 4
REKLAMA
  • #1 14446457
    PitersonX
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam taki zestaw:
    Asus Crosshair II Formula
    Phenom II X6 1090T
    4x2GB Hyperx KHX8500D2K2
    GTX Titan Black
    3 dyski SSD 128GB (uzbierało się...)
    6 wentylatorów

I chcę kupić zasilać minimum 850W - propozycje jak w temacie.

Proszę o opinie i rady.

Z góry dziękuję.
    Piter
  • REKLAMA
  • #2 14446802
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    850W będzie starczył do zasilania dwóch takich komputerów jednocześnie. Zdziwiłbym się bardzo, gdyby ta konfiguracja pobrała więcej niż 420-430W przy pełnym obciążeniu.

Biorąc pod uwagę powyższe, a także fakt, że za 400-450zł (bo taka jest mniej więcej cena tych zasilaczy) da się kupić porządniejszą jednostkę - żadnego z dwóch wymienionych przez Kolegę bym nie kupił. Jeśli chodzi o Tacensa nie znalazłem ani jednej porządnej recenzji MP1000, a wymieniony Chieftec jest po prostu średniej klasy. Gdybym to ja miał wybierać to kupiłbym porządny zasilacz niższej mocy (dopasowany do sprzętu). Przykład: XFX z serii XTR 80+GOLD, Seasonic z serii SSP/SSR/S12G (również 80+GOLD) czy coś równie porządnego.
  • REKLAMA
  • #3 14446914
    PitersonX
    Poziom 12  
    Ale nVidia do Titana Black zaleca zasilacz przynajmniej 600W. Moc zasilacza (850W) wyznaczyłem kalkulatorem Asusa. Przyznam się, że mam Chiefteca 650W i z Titanem oraz 1090T na płycie M4A785D-M Pro i komputer bardzo często nie bootował się. Dlatego zmieniłem płytę i chcę kupić mocniejszy zasilacz. Tyle, że to stary zestaw i nie chciałbym, żeby koszt zasilacza przewyższał łączny koszt płyty, pamięci i procesora.
    Ale ten Tacens nie grozi jakąś tragedią?
    A Tacens Valeo V 900 80+ Silver? Co prawda ma tylko jedną linię 12V, a Chieftec dwie (ale w zależności od punktu widzenia może to i zaleta Tacensa?)

Dodano po 2 [godziny] 57 [minuty]:

Podczas przeglądania dyskusji na różnych forach często spotykam następujące scenariusze: "Co wybrać? A czy B?" Od razu pojawiają się propozycje "C, D..." itd., aż w końcu po zgodnym ustaleniu przez dyskutantów, że najlepszym wyjściem będzie zakup "K", założyciel tematu wybiera "Z" i też jest zadowolony :)

W związku ze słabym zainteresowaniem mojej propozycji dyskusji, wybrałem zasilacz Corsair RM850.

Dziękuję dt1 za zainteresowanie i propozycję oraz wszystkim, którzy zaglądnęli do tego wątku.
    Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam,
    Piter
  • REKLAMA
  • #4 14447892
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Zasilacz za 650zł - też dobry wybór, chociaż trochę drogi. Swoją drogą do tego zestawu XFX TS 550 starczyłby z zapasem (i kosztował 250zł). Zalecenia zaleceniami - kalkulatory zasilaczy zawyżają wyniki. Tak samo jak i producenci podzespołów (skąd producent ma wiedzieć, jaka będzie reszta podzespołów obok karty graficznej? Skoro nie wie, to pesymistycznie zawyży wymagania, żeby sprostać cięższym niż standardowym konfiguracjom - do tego trzeba uwzględnić "liche" zasilacze niemarkowe, gdzie faktycznie z zasilacza 800W pociągniesz 400W ze strachem w oczach... Poza tym producent karty nie może mieć pojęcia, czy zasilacz 550W, który zastosujesz, będzie miał jedną linię 12V/520W, czy może będzie to linia 12V/400W? Przecież można trafić każdą z tych konfiguracji).
  • #5 14449423
    PitersonX
    Poziom 12  
    Zgadzam się. Producent karty graficznej ma raczej mgliste pojęcie o rzeczywistej konfiguracji zestawu, w którym będzie siedział jego produkt. Ale takie niepewności dotyczą też samego produktu, który może charakteryzować się skrajnymi wartościami parametrów, znajdującymi się jednak w pewnym przyjętym zakresie tolerancji. Ostatnio miałem trochę problemów z różnymi zestawami (np. M2N-CM-DVI z Phenomem 940, czy M4A-785D-M Pro z Phenomem 1090T), w które wkładałem Titana Black. Problemy mogły wynikać z tego, że akurat ten Titan bierze więcej prądu niż przeciętny egzemplarz i dlatego miałem problemy z bootowaniem (mój Chieftec ma 4 linie 12V a Titan był zasilany tylko z jednej linii, oczywiście mogłem to obejść złączkami, z np. molexa, które były w zestawie z kartą). Dlatego postanowiłem przesiąść się na coś mocniejszego z jedną linią 12V. Jutro odbieram tego Corsaira i zmontuję kolejny zestaw - zobaczymy, czy system będzie stabilny. Do trzech razy sztuka :)
REKLAMA