logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra b 2.0 dti ustawienie rozrządu brak pomysłów

majster992 17 Lut 2015 20:28 39450 18
REKLAMA
  • #1 14449390
    majster992
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam mam taki problem z Vectra b 99r 2.0 DTI padła pompa jak to bywa w tych silnikach pompa jest wymieniona i teraz jest problem z ustawieniem rozrządu . na pompie jest blokada wszystko sie zgadza w wałku jest blokada znaki sie zgadzaja nie mam tylko blokady wału ale jest przeciez znak na kole pasowym i jest ustawiony dobrze wszystkie znaki sie zgadzają ale zawory zapieraja o tłoki po przekręceniu wałem w prawo jakies 3-5cm juz zapieraja przestawiałem to ze 20razy i w jedna strone i w druga po setne milimetra i zero różnicy . dodam ze zawory na 100% nie sa zgiete gdyz po zalozeniu pompy i ustawieniu na znaki bylo sprawdzone kluczem czy sie wał obraca i zapiera nic na siłe nie było krecone. Sa jakies pomysły ?
  • REKLAMA
  • #2 14449510
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 747
    Coś tam źle ustawiasz , zablokuj na wale korbowym , w ostateczności blokadę wału można wykonać samemu .
  • #3 14449976
    majster992
    Poziom 9  
    jutro podjade do znajomego mozliwe ze ma taka blokadę . byc moze i cos zle ale znaki sie zgadzaja idealnie wszystkie wiec mnie to dziwi .
  • REKLAMA
  • #4 14449986
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Pewnie wałek rozrządu masz przekręcony o 180st.
  • #5 14450007
    majster992
    Poziom 9  
    nie ma takiej opcji wałek jest ustawiony na 1wszy cilinder wiec jest ok . Znajomy przy zakładaniu nie dokrecił dobrze sruby od kółka na wałku i przekrecił kluczem i wtedy sie mu niby przestawiło teraz ustawiam wszystko na znaki ale zapieraja zawory o tłok dziwna sprawa juz ustawiałem takie dwie i zawsze bez problemu było ok.
  • #6 14450638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15398439
    kubicar
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    I jak panowie udało się rozwiązać problem... Mam ten sam przypadek. Koło na cych, kołek w pompie, wałek na blokadzie i po naciągnieńciu łańcucha tak jak piszą w schemacie dalej to samo staję po ok 3 cm od obrócenia w prawo. Ręce opadają.
  • #8 15398555
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    kubicar napisał:
    I jak panowie udało się rozwiązać problem... Mam ten sam przypadek. Koło na cych, kołek w pompie, wałek na blokadzie i po naciągnieńciu łańcucha tak jak piszą w schemacie dalej to samo staję po ok 3 cm od obrócenia w prawo. Ręce opadają.

Nie ręce opadają tylko to jest brak wiedzy i umiejętności.
  • #9 15398770
    kubicar
    Poziom 9  
    No to proszę podpowiedz jak to ustawić. Przy poprzednich 5 wymianach nie było problemu. Zawsze tak samo ustawiane samochody paliły od strzała.
  • REKLAMA
  • #10 15398797
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3469
    Bo się nie ustawia na żadne "cychy" tylko blokady. W specjalizacji "mechanika pojazdowa" i takie problemy z prostym silnikiem...
  • REKLAMA
  • #11 15398847
    kubicar
    Poziom 9  
    Panowie blokada na wale, blokada w pompie, brakuje mi tylko oryginalnej blokady na wałek, ale wchodzi płaskownik 5mm i jest równo z płaszczyzną.

Dodano po 7 [minuty]:

Nie ma cudów przecież wiem. łancuch naprężony śruba wałka dokręcona i potem wkręcany napinacz. Wszystko na blokadach "cychach" tak potocznie napisałem poprostu.
  • #12 15399103
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 747
    kubicar to podstawowa wiedza mechanika , jak nie dajesz rady na blokady to 1 i 4 tłok w GMP chociażby przez otwór po wtrysku , krzywki wałka na pierwszym i musi się obracać , a jak nie daje się obrócić to coś go blokuje .
  • #13 15399187
    kubicar
    Poziom 9  
    Dodam że po zdjęciu łańcucha który idze z pompy na wałek da cie obrócić wałem do momentu aż stanie na 2 i tak dalej można obracać aż wróci się do GMP. oczywiście przekręcając kluczem wałek rozrządu.
  • #14 15399266
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    KOlego ustawiasz wszystko wedle blokad i jeśli nie przekręcisz silnika to coś blokuje najpewniej zawory.
  • #15 15400506
    kubicar
    Poziom 9  
    Wszystko jasne głowica zwalona i zawór wydechowy na 4 cylindrze skrzywiony. Cwany klient nie powiedział że najpierw sami w garażu próbowali to złożyć. Wyjąć wyjęli ale później pewnie był problem to przyprowadzili żeby im złożyć.
    Dzięki za życzliwe i te mniej podpowiedzi.
    Pozdr.
  • #16 15400986
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    Jak zwykle ''' wszyscy kłamią'' teraz należy go stosownie podsumować.
  • #17 15423369
    kubicar
    Poziom 9  
    Tak jak piszesz wszyscy kłamią. Wyszedł jeszcze jeden nowy news. Jak demontowali pompę to wysłali ją z blaszką dystansową co jest na kole pompy, a dostali od pompiarza bez dosłownie różnica 2mm i śruby mocujące zębatkę blokowały o korpus bloku stąd brak możliwości obrócenia wałem. Temat zakończony
  • #18 15497121
    tomus505
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam was mnie też chyba czeka wymiana łańcucha bo silnik tak jakoś dziwnie głośno pracuje jak się rozgrzeje i słychać to od strony rozrządu. Czy w 2.0 Di jest taki sam schemat jak w 2,0 DTL ?
  • #19 15508090
    kubicar
    Poziom 9  
    Raczej tak w dtl był inny system zasilania paliwem a rozrząd się nie zmienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem rozrządu w Oplu Vectra B 2.0 DTI po wymianie pompy. Mimo że wszystkie znaki na pompie i wałku są zgodne, zawory blokują się o tłoki po obrocie wałem. Użytkownik podejrzewa, że wałek rozrządu mógł być przekręcony lub że ustawienie nie jest prawidłowe. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby upewnić się, że wałek jest ustawiony na pierwszy cylinder w GMP oraz że blokady są prawidłowo używane. Ostatecznie, problem okazał się wynikać z błędnego montażu pompy, co prowadziło do nieprawidłowego ustawienia rozrządu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA