logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik z pralki Bosch Maxx 6 Series do sieci 230V?

klid16 19 Lut 2015 01:09 2277 1
REKLAMA
  • #1 14453914
    klid16
    Poziom 10  
    Witam.

Ostatnio znalazłem silnik z pralki wymienionej w tytule. Po przeszukaniu forum znalazłem kilka porad jak go podłączyć i powiem że działa to częściowo.

Silnik ma wyprowadzenie 6 pinów. 2 - stojan, 2 - szczotki oraz 2 od prądnicy tacho.
    Brak tabliczki.

Długo męczyłem się nad podłączeniem go do sieci. Mostkowałem stojan ze szczotką lecz z miernym skutkiem. Bardziej z nudzenia niż ciekawości podłączyłem go także w mostku pod 12v z zasilacza dc. Poważnie zdziwiłem się gdy zaczął kręcić, ostatnio wpadłem też na ten temat
    Link
    Silnik na zdjęciach wygląda identycznie jak ten który posiadam.
    Niestety nie jestem obecnie w stanie dodać zdjęć.

Z tematu wyżej wynika że silnik powinien kręcić także przy zasilaniu przemiennym 230v lecz nic się wtedy nie dzieje.

Dodam że na module wyciągniętym z pralki nie mogę doszukać się ani mostku, ani nawet diód które miały by te napięcie prostować, jedynie triak, 3 styczniki, 2 diody chyba prostownicze, i coś przypominające malutki transformator zapewne służący do zasilania układu programatora razem z diodą.

Dlatego też zakładam że ten silnik jest prądu przemiennego i proszę o radę jak go podłączyć do sieci.

Chciałbym również dowiedzieć się czy w przypadku silnika dc do regulacji obrotów wystarczy pwm.
  • REKLAMA
  • #2 14454312
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2798
    klid16 napisał:
    Z tematu wyżej wynika że silnik powinien kręcić także przy zasilaniu przemiennym 230v lecz nic się wtedy nie dzieje.

Sprawdź omomierzem rezystancję stojana i rezystancję między szczotkami (w róznych połozeniach wirnika - być może któreś uzwojenie stojana ma przerwę. Pamiętaj że to silnik szeregowy, połącz stojan z wirnikiem szeregowo.
REKLAMA