logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po instalacji karty satelitarnej - Asus SLI, Athlon 64-3000

Brutalus 16 Maj 2005 22:43 1680 11
REKLAMA
  • #1 1499065
    Brutalus
    Poziom 11  
    Witam!!!
    Moj sprzet to:
    Plyta glowna Asus SLI
    Procek althon 64-3000 s939
    Karta graficzna asus gf 6600GT
    ramy 1024 geil
    Zasilacz Chieftec 420W

Dzis wsadzilem karte sat,komputer pochodzil kilka minut,przelaczalem kanaly i nagle komp sie wylaczyl.Po zalaczeniu dzialaja tylko wentylatory,plyta nie wydaje z siebie zadnego pikania.Led na plycie sie pali.Odpalilem go tylko z prockiem i wentylatorami i nic.
    Komputer dzialal okolo 2 do 3 miesiecy.
    Jestem przekonany ze to plyta,ale czy mozecie mi wykluczyc procesor??Nie mam mozliwosci sprawdzenia jego.
    Co mam robic? od razu serwis?
    Teraz korzystam z netu u kolegi wiec nie wiem kiedy znowu tu bede.

Pozdrawiam i dzieki za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 1499133
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    hmm może masz problemy z ramem ?? poruszaj go albo wsadz inną kość i zobacz co sie dzieje jeżeli nadal nic to wtedy można myśleć nad płytą....
  • REKLAMA
  • #3 1499151
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10262
    wyciagnij całkowicie ram najlepiej i sprawdz co i jak.
    Obejrzyj rzeczoną karte sat. moze ma cos zwarte i to ona zesmazyła komputer.
    Wyciagnij zasilacz i odpal go bez płyty - obciaz zarówka, albo jakimis starymi cedekami/dyskami itp i pomierz zasilania.
  • #4 1499187
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    hmmm bez ramu komp sie nie uruchomi .... a zasilacz jest raczej wporzadku jak świeci si ekontrola i wiatraczki ...
  • REKLAMA
  • #5 1499196
    piotr.poz
    Poziom 12  
    Zawsze warto jeszcze na próbę zresetować bios zworką na płycie, chociaz to wygląda na coś powazniejszego.
  • #6 1499750
    Brutalus
    Poziom 11  
    Witam!!!
    Zasilacz jest ok podlaczylem go pod innego kompa z althonem 1700 i napiecia sa ok.
    Karte sat wsadzilem pod stara plyte i odpalila sie,ale ja dzis dluzej potestuje to bede pewny jej.Karta jest nowa wczoraj ja dostalem niby testowana przed wyslaniem

Biosa resetowalem na samym paczatku.
    Mialem 3 przypadki od nowosci ze mi sie ze po restarcie sytemu komp nie wstal reset nie pomogl,musialem sciagnac napiecie z listwy wtedy wystartowal.
  • #7 1499987
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10262
    joger -> bez ramu komp bedzie piszczał na POSTcie, a oznaczac bedzie to ze płyta zyje. Jak nie zapiszczy, to mogiła, ja tak sprawdzam wiekszosc płyt i jakos daje to rezultaty.
    Jesli nadal nie bedzie działac, to chyba mogiła, przetestuj procka i jak działa, to znaczy chyba ze płyta.
  • #8 1500001
    Brutalus
    Poziom 11  
    Zostal mi tylko procek,ale jest duzy problem bo nikt nie ma takiej plyty na s939:( Mam znajomego w sklepie,ale oni tez nie maja,a ze sprzetem ktory stwarza problemy wysylaja na diagnoze i trwa to kilka dni.

A jakie jest prawdopodobienstwo zwalnie sie procka??
    A co z gwarancja ile moga ja trzymac?? jak to jest z prawnego punktu?

Moze jest ktos z okolicy i byl by chetny na sprawdzenie procesora:)

Pozdrawiam i dzieki za info.
  • REKLAMA
  • #9 1501143
    LoveMachine
    Poziom 11  
    jeśli masz karte gf 6600 to potrzebuje ona podłączenia do zasilacza przynajmniej moja zobacz czy czasem nie masz za mało watt na zasilaczu powinno być przynajmniej 350w
  • #10 1502445
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Brutalus napisał:
    Mialem 3 przypadki od nowosci ze mi się ze po restarcie sytemu komp nie wstal reset nie pomogl,musialem sciagnac napiecie z listwy wtedy wystartowal.

Mógłbyś to dokładnie opisać? Wygląda na to, że problem istniał już wcześniej, tylko teraz po prostu ostro się ujawnił.
  • #11 1502650
    Brutalus
    Poziom 11  
    LoveMachine napisał:
    jeśli masz karte gf 6600 to potrzebuje ona podłączenia do zasilacza przynajmniej moja zobacz czy czasem nie masz za mało watt na zasilaczu powinno być przynajmniej 350w

Zasilacz jest ok Chieftec 420W aktywny,a nie mam dodatkowego zasilania w karcie

jankolo napisał:
    Mógłbyś to dokładnie opisać? Wygląda na to, że problem istniał już wcześniej, tylko teraz po prostu ostro się ujawnił.

Normalna praca kompa , robie sobie restart systemu i nie chce wystartowac komputer (milczy tak jak teraz) twardy reset tez nie pomaga,musze wylaczyc zasilanie na listwie i wtedy ruszal.Ale po zaladowaniu nowszych biosow nie mialem takiego problemu.

Zmontowalem stary sprzet na celeronie 300 kreconego na 450 i karta sat chodzi nic sie nie dzieje wiec jest dobra.
    Rozmawialem z serwisem i kazali przywiesc plyte,procka i do 21 dni roboczych czekac na diagnoze. :(

Pozdrawiam.
  • #12 1586862
    Brutalus
    Poziom 11  
    Witam!
    Odebralem w piatek sprzet ze serwisu.Plyta naprawiona a procek nowy,bo nie wrocil do nich.Pracowalem na kompie jaks godzinke.Postanowilem odpalic satke uzywajac progdvb.Mam sygnal brak obrazu,wiec wchodze
    -usatwienia-lista urzadzen i daje uruchom obraz sie pojawia,pozniej klikam na zatrzymaj i komp sie wylaczyl (jak by zabraklo pradu)
    Ale zalaczam go ponownie uruchomil sie,odpalam ponownie progdvb,obrazu brak, wiec wchodze ponownie w liste urzadzen i klikam uruchom;pojawil sie niebieski ekran nastapil zrzut pamieci itp.Dalem reset komp juz nie wstaje i mam znowu to samo co na poczatku.
    Nie widzialem sladow lutowania,ale mailem wgranego innego biosa niz tego co mialem.
    I co dalej mam robic?? znowu czekac miesiac??
    Karta sat do tej pory dzialala na starym kompie.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną Asus SLI, procesorem Athlon 64-3000 s939, kartą graficzną Asus GF 6600GT, 1024 MB RAM GeIL oraz zasilaczem Chieftec 420W przestał się uruchamiać po instalacji nowej karty satelitarnej. Po kilku minutach pracy i przełączaniu kanałów komputer się wyłączył, a po ponownym włączeniu działały tylko wentylatory, płyta nie wydawała sygnałów dźwiękowych, mimo że dioda na płycie się świeciła. Testowano zasilacz na innym komputerze – działa poprawnie, karta satelitarna działa na innym sprzęcie, BIOS był resetowany. Problem objawia się również niestartowaniem systemu po restarcie, koniecznością odcięcia zasilania na listwie, a po naprawie płyty i wymianie procesora pojawia się niebieski ekran podczas korzystania z programu do odbioru satelity. Sugerowano testowanie pamięci RAM, sprawdzenie karty satelitarnej pod kątem zwarć, reset BIOS-u, a także diagnozę płyty i procesora w serwisie, gdzie czas oczekiwania na diagnozę wynosi do 21 dni roboczych. Problem może mieć podłoże sprzętowe związane z płytą główną lub procesorem, a także możliwe jest przeciążenie zasilacza, choć ten został wykluczony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA