logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 8.1 na dysku msata w HP Sleekbook 14 b005ed - BIOS F.18

Eredin 19 Lut 2015 18:48 873 2
REKLAMA
  • #1 14456119
    Eredin
    Poziom 9  
    Witam.
    To mój pierwszy post; dlatego z góry uprzedzam że będzie rozwlekły.

Planuję oddać mój stary laptop bliskiej mi osobie, dlatego oprócz standardowego odkurzenia i położenia pasty na procesor- wkręciłem dysk msata Kingston 60GB.

Ideą było, aby na ssd zainstalować WIndows 8.1 OEM; a HDD 320GB przeznaczyć na magazyn. Wg forum HP (how to make msata bootable) jest to możliwe dla HP b083eg. Zamiast klonować partycję trzeba zrobić czystą instalację przy kasowaniu wszelkich danych.

Udało mi się za pomocą MS media creation tool utworzyć dysk startowy na karcie SD (laptop nie ma napędu DVD a mój pendrive nie działa... Sandisk). Udało mi się udostępnić msata w eksploratorze Windows. Przenieść ważne dane na peceta. I to już chyba wszystkie sukcesy od tygodnia.

Podejrzewam że konieczny jest BIOS w wersji F.18. Aktualny to F12; tylko że wg HP upgrade nie jest możliwy. Bios widzi obydwa dyski, np mogę zrobić z nich RAID; ale w menu boot, czy to uefi czy legacy widoczny jest tylko bliżej nieokreślony dysk laptopa. Oraz opcje bootowania z klucza USB, napędu USB i przez sieć. Próba odpięcia hdd i resetu z włożonym dyskiem startowym nie powiodła się.

Proszę o poradę, czy da się pchnąć sprawę dalej czy też mam porzucić nadzieję?

Pozdrawiam
    E.
  • REKLAMA
  • #2 14472547
    Eredin
    Poziom 9  
    Mały update: zmieniłem typ partycji dysku msata z MBR na GPT.
  • #3 15511562
    Eredin
    Poziom 9  
    Dziękuję za uwagę, rok po założeniu tematu po prostu zainstalowałem win10 z klucza USB na tym konkretnym dysku mSATA. Ponieważ nie formatowałem ani nie nadpisywałem dysku talerzowego, pojawia mi się co prawda możliwość wybrania jednej z dwóch instalacji Win10 przy uruchamianiu, ale pewnie ją ukryję.
    Przyrost prędkości nie jest taki znowu duży (wcześniej używałem msata jako cache, BIOS meldował że to RAID - magia) i komputer trochę się grzeje w nieprzewidzianym do tego miejscu ale to chyba wszystko.
    Temat zamykam.
REKLAMA