logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program HWMonitor, wysokie temperatury podzespołów

alien9999 20 Lut 2015 19:01 1350 13
REKLAMA
  • #1 14459422
    alien9999
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.

Podejżewam, że temperatury, które mam na podzespołach mojego komputera są zbyt wysokie i mogą wpływać na wydajność jego pracy.

W załączniku dodaje zrzut z programu HWMonitor, proszę o inforamcje czy jest to bardzo tragiczny stan, oraz jakie temperatury są bezpieczne dla każdego podzespołu i jak mogę zmniejszyć te temperatury.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Program HWMonitor, wysokie temperatury podzespołów temp.PNG (102.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14459525
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1607
    Temperatury nawet ok.

@down, racja stacjonarka
  • REKLAMA
  • #3 14459558
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Komputer, jak widać po parametrach, to komputer stacjonarny.

Temperatury znośne, choć w moim przypadku ten procesor potrafił być chłodniejszy o 5 stopni.
    Zwłaszcza, że do temperatury odcięcia brakuje mu tylko kilkanaście stopni.

Temperatura dysku wysoka jak na mój gust, ale mieści się w tolerancji deklarowanej przez producenta.
  • REKLAMA
  • #4 14459595
    krychu0505
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Kolego temperatury świat ;) U mnie w PC procesor pod 100% obciążeniem potrafi się nagrzać do 60 stopni a kolega ma max 50 wszędzie.
    Po podzespołach sądzę, że to PC. Przyczyna słabej wydajności może leży po innej stronie zależy gdzie odczuwasz jej brak np: jeżeli przy grach to może być wina podzespołów.
    P.S Widzę że masz dość wiekowy procesor ;)
    No i należy pamiętać też o oczyszczeniu systemu co też obniża wydajność
    A... Co do temperatur jeśli dawno nie "przedmuchiwałeś" komputera to ta czynność może je delikatnie obniżyć :)

Kurcze kiedy pisałem swe monologi kolega mnie wyprzedził żeby nie było że się powtarzam ;)
  • #5 14459997
    alien9999
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedzi, chciałbym się podzielić troszkę moimi działaniami,
    przeczyściłem wszystkie wentylatory, domontowałem do obudowy wentylator, który wprowadza powietrze z zewnątrz do środka PC i są małe efekty, które pokazuję w załączniku.

Jeżeli dokupię i założę jeszcze wentylator wyprowadzający (ciepłe) powietrze z wewnątrz PC to myślę, że będzie jeszcze lepiej :D
    Załączniki:
    • Program HWMonitor, wysokie temperatury podzespołów temp_po.PNG (79.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14460008
    alien9999
    Poziom 12  
    Wentylator który założyłem ustawiłem za pomocą programu SpeedFan na 50% ponieważ na 100% szedł za głośno.. teraz jest ok.

Jednak faktycznie niektóre komputery, na których pracowałem pracowały kilka razy ciszej i to starsze niż mój.
    Jakieś skuteczne sposoby na wyciszenie PC??

Oczywiście pomijając wymianę wszystkich wentylatorów na nowe i cichsze, zna ktoś może??
  • REKLAMA
  • #7 14460080
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Jeżeli masz głośne chłodzenie aktywne, to nic nie zrobisz.
    Możesz próbować smarowania wentylatorów w miejscu, gdzie dochodzi do tarcia podczas obrotów, ale to raczej marne polepszenie sytuacji.

Wygłuszanie za pomocą mat to nie dobre rozwiązanie, ponieważ w ten sposób zatrzymujesz ciepło wewnątrz.

Myślę, że sposoby uciszania chłodzenia i zwiększania jego wydajności, to rozmowy na osobny temat.

Pozdrawiam.
  • #8 14460124
    krychu0505
    Poziom 21  
    Ja proponuje ten wiatrak który wprowadza powietrze do obudowy zamontować w najwyższym miejscu w obudowie tak aby odprowadzał ciepło i sprawdzić jakie są efekty. Gdyż wydaje mi się że efektywniejsze jest odprowadzanie ciepła niż doprowadzanie powietrza do obudowy ;)
  • #9 14460794
    alien9999
    Poziom 12  
    Czyli cicha praca PC nie zawsze idzie w parze z nie nagrzewaniem się podzespołów...
    Bynajmniej tanie rozwiązania tego nie połączą?
  • #10 14460837
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Niestety, ale nie.

Jedyne, co może poprawić sytuację, to montaż wentylatorów większych rozmiarów.
    Takie wentylatory działają na mniejszych obrotach, ponieważ są w stanie więcej nadmuchać.
    Większy wentylator = ciszej.

Innym rozwiązaniem jest chłodzenie pasywne, ale jest to drogie rozwiązanie i najczęściej mało wydajne.
  • #11 14463705
    krychu0505
    Poziom 21  
    Jeśli ktoś bardzo pragnie ciszy i lubi się brudzić ;) to zawsze można zanurzyć komputer w akwarium wypełnionym olejem. :)
  • #12 14463738
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Całego komputera zanurzyć w oleju na pewno nie można.
  • #13 14464948
    krychu0505
    Poziom 21  
    No tak racja, jeżeli mowa o elementach takich jak twardy dysk czy stacja dysków bądź dyskietek. Natomiast elementy takie jak zasilacz karta graficzna płyta główna spokojnie mogą pływać. ;)
    Poniżej przykładowy filmik:
    https://www.youtube.com/watch?v=ik2Uo3c98zk
  • #14 14474311
    alien9999
    Poziom 12  
    Ciekawe rozwiązanie, jednak jeżeli będzie taka potrzeba zacznę od montowania większych wentylatorów wdmuchujących i wydmuchujących powietrze wewnątrz obudowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił obawy dotyczące wysokich temperatur podzespołów swojego komputera, korzystając z programu HWMonitor. Odpowiedzi wskazują, że temperatury są w granicach akceptowalnych, chociaż niektóre komponenty, jak procesor i dysk, mogą być chłodzone lepiej. Użytkownicy sugerują regularne czyszczenie wentylatorów oraz montaż dodatkowych wentylatorów w obudowie, aby poprawić cyrkulację powietrza. Wskazano również, że większe wentylatory mogą działać ciszej i efektywniej. Dyskutowano o różnych metodach chłodzenia, w tym o chłodzeniu pasywnym, które jest drogie i mało wydajne. Pojawiły się także humorystyczne sugestie dotyczące zanurzenia komputera w oleju, co jednak nie jest praktyczne dla wszystkich komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA