logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodatkowe chłodzenie do komputera. Czy potrzebne ?

hitokiri 13 Sie 2011 11:14 5802 14
REKLAMA
  • #1 9820645
    hitokiri
    Poziom 9  
    Witam

Może od razu podam konfiguracje komputera

procesor: intel i3 cpu530 2.93ghz 4mb lga 1156
    Karta graficzna: ati radeon hdhd5770 1gb ddr5
    plyta glowna: gigabyte gah-h55m-s2, h55 ddr31-1333mhz glan matx
    pamiec: 2x2gb
    zasilacz: modecom 500w
    obudowa: Obudowa Modecom Debut mini czarna

Dużo ostatnio czytałem na temat temperatury podzespołów komputera w normalnych okolicznościach i stresie.
    Jeszcze do niedawna wszystko było w porządku. Temperatura procesora sprawdzona everestem to:

procesor: 25-28 normalnie / 42-45 w stresie
    rdzeń1 i 2: 35-39 normalnie / 44-49 w stresie

karta graficzna sprawdzona catalyst control center to 37 stopni w nornalnym stanie i około 45-50 w stresie

Używałem do zestawu dość starego już monitora 19" ASUS VW192S z rozdzielczością natywną 1400x900, ostatnio jednak kupiłem nowy monitor LG e2370v i automatycznie temperatura podzespołów poleciała w górę

procesor:35-40 normalnie / 53-58 w stresie
    rdzeń1 i 2: 39-43 normalnie / 55-62 w stresie

karta graficzna to 40-41 w stanie normalnym i 55-65 w stresie

Wczoraj wieczorem przy teście stabilności everestem miałem maksymalną temperaturę rdzeni 1&2 65 stopni przy 100% obciążenia procesora ( jak na ironię dzisiaj jest cieplej niż wczoraj wieczorem i temperatura maksymalna to 62 stopnie)
    Może to dlatego że test robiłem tylko przez około 15-20 minut

Ktoś może powiedzieć że panikuję ale poprzednie dwa komputery miałem właśnie problemy, w pierwszym padał cały czas zasilacz i a w drugim był właśnie problem z chłodzeniem, przegrzała się (co by nie powiedzieć spaliła) płyta główna i pamięć Ram miał jakieś błędy krytyczne (tak mi powiedział koleś od serwisu komputerów)

I teraz pytanie czy warto zainwestować pieniądze w dodatkowe chłodzenie, przez ostatni rok ten komputer jak o pierwszy w mojej historii działał idealnie ale ostatnio wywala mnie czasami na pulpit w trakcie grania w bardziej zaawansowane gry (Battlefield 2 czy Wiesiek 2) i dwa razy restartował się komp.

Chętnie zasięgnąłbym rady, powiedzcie czy przesadzam czy nie. Jeśli nie to co najlepiej wybrać do mojego zestawu za około 200zł
  • REKLAMA
  • #2 9820672
    zgf1
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Na początek spróbuj wyczyścić radiatory, często taki wzrost temperatur powoduje osadzanie sie kurzu. Na chwilę obecną masz temperatury ok, ale zawsze mogą być niższe.

Ja bym polecał zakup dwoch wentylatorów 120mm, jeden pod zasilacz wydmuchiwał będzie powietrze, drugi na przód obudowy aby wtłaczał zimne powietrze.

Polecam tanie i dosyc ciche Zephyry.
    Można je puścić na 5V, są wtedy prawie niesłyszalne :)
  • #3 9820687
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Trochę panikujesz ale jak chcesz prosto, to dbaj o to, żeby było czysto w środku, żeby nie było cholera wie ile kurzu i jak coś to dodaj wentylatory wymuszające obieg powietrza przez obudowę - bodajże żeby na przednim panelu wciągał a z tyłu, żeby wyrzucało ciepłe powietrze. Jeśli coś się dzieje to nie włączaj kompa raz po raz, bo w końcu mu się stanie, tylko zacznij od wypięcia kart, przetarcia ich styków i oczyszczenia samych gniazd, np pędzelkiem a potem przedmuchać/od biedy odkurzyć. Grzać się będzie ale na pewno będzie to lepiej tego Ciepła się pozbywać.

EDIT
    Wentylatory zasilane z 5V? Racja, jeśli ruszą to będą ciche jednak maaało wydajne w stosunku do swoich znamionowych możliwości a zawartość obudowy i ina sama jednak wywołuje trochę oporów przepływu.
  • #4 9820706
    zgf1
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    No tak, ja mam te Zephyry wlaśnie na 5V, bez nich temp podzespołów jest wyższa o jakieś 5C, więc mimo, że pracują wolno jednak coś dają. Ale przynajmniej jest cicho.

Ostatnio tez podłączyłem je do wyjścia w płycie głównej i kontroluję je speedfanem, w idle kręcą się na 500rpm, jeśli temp wzrośnie to samoczynnie przyspieszają do 1000+rpm, myślę, ze to najlepsze rozwiązanie :)
  • REKLAMA
  • #5 9820714
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Poza oczywistymi rzeczami typu:
    kurz, lato
    Dochodzi jeszcze wzrost obiążenia (temperatury) związany ze zwiększeniem rozdzielczości gier do FullHD (nowy monitor), chyba że nadal używasz starej rozdzielczości 1400.
  • REKLAMA
  • #6 9820722
    hitokiri
    Poziom 9  
    Przy nowym monitorze oczywiście mam wszystko na maksa, rozdzielczość, ustawienia itp

komputer wyczyściłem z kurzu 3-4 tygodnie temu ale ostatnio miałem remont wiec może faktycznie będzie to dobry pomysł.

Może panikuje ale pamiętam jaki to był problem z poprzednimi komputerami. W jednym np musiałem mieć cały czas otwartą obudowę i wentylator od procka musiałem "ręcznie rozbujać" przy włączeniu komputera inaczej w ogóle nie ruszył :-)

Dlatego teraz dmucham na zimne
  • #7 9820731
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Dodatkowe chłodzenie nie zaszkodzi, prędzej ten PSU zaszkodzi elektrolitom.
  • #8 9820738
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Jeżeli:

hitokiri napisał:

Dlatego teraz dmucham na zimne

To podaj jaki to model tego Modecom'a?!

hitokiri napisał:

zasilacz: modecom 500w

Bo te pieniądze to chyba na zasilacz będziesz musiał przeznaczyć!
  • #10 9821482
    hitokiri
    Poziom 9  
    Niestety jestem w pracy i nie moge sprawdzic modelu. Czyli jak rozumiem zainwestowac w zasilacz (ktory zreszta faktycznie mocno sie grzeje)
    jakie konkretne modele polecacie zeby czasami mi jakiegos bubla znowu nie wcisneli. Chcialbym zeby to byl bardzo dobry zasilacz poniewaz za 4-5 miesiecy bede wymienial kilka elementow (karte graficzna, quada moze dokupie ramy) i nie chcialbym wtedy po raz kolejny wymieniac zasilacza na lepszy
  • #11 9821500
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Obudowa mini też jakoś nie wpływa na poprawę chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #12 9821507
    Kasek21
    Poziom 43  
    hitokiri - podaj budżet na zasilacz.
  • #13 9821535
    hitokiri
    Poziom 9  
    Okolo 200zl

Oczywiscie informacjami o drozszych zasilaczach tez nie pogardze

Obudowe tez bym musial zmienic. Jest to konieczne ?

Jesli tak to jaka i ile kosztuje odpowiednia obudowa
  • #14 9821549
    Kasek21
    Poziom 43  
    XFX Core Edition 450 W

Drożej:

OCZ StealthXStream 2 600W
    XFX Core Edition 550 W

Obudowa np.:
    Cooler Master Elite RC-430

Coś z serii Silentium np.: Brutus 410 Pure Black
  • #15 9821724
    hitokiri
    Poziom 9  
    W sumie stac mnie na razie tylko na zasilacz a obudowe kupilbym pozniej. Zastanawiam sie nad tym ocz stealthxstream 2 600w tylko czy bedzie on pasowal do mojego obecnego komputera i obudowy ? Podobno posiada bardzo krotkie kable ? Czy po upradzie sprzetu dalej bedzie to wystarczajaco dobry zasilacz ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię dodatkowego chłodzenia w komputerze, zwłaszcza po wymianie monitora na model o wyższej rozdzielczości, co spowodowało wzrost temperatury podzespołów. Użytkownicy zalecają regularne czyszczenie radiatorów oraz instalację wentylatorów 120mm, które poprawią cyrkulację powietrza w obudowie. Sugerowane modele wentylatorów to Zephyry, które można zasilać na 5V dla cichszej pracy. Wskazano również na konieczność wymiany zasilacza, który może się przegrzewać, oraz obudowy, która nie sprzyja chłodzeniu. Użytkownicy polecają zasilacze XFX Core Edition oraz OCZ StealthXStream, a także obudowy Cooler Master i Silentium.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA