logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprzydzielone miejsce po wyjęciu HDD z kieszeni.

spirolo 20 Lut 2015 22:37 1320 19
  • #1 14460264
    spirolo
    Poziom 10  
    Witajcie
    Posiadam dyski zewnętrzne z serii WD My Book, 1TB, 2TB i 3TB.
    Wyciągnąłem je z obudowy i zamontowałem do komputera.
    Problem polega na tym że na 2 i 3 w zarządzaniu dyskami jest komunikat "nieprzydzielone miejsce". Chciałbym nadmienić, że wszystkie dyski były pełne.
    Czy jest jakaś szansa na to, że dane na tych dyskach będą widoczne nie formatując ich?
  • #2 14461042
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    spirolo napisał:
    w zarządzaniu dyskami jest komunikat "nieprzydzielone miejsce"

Podasz ile tego nieprzydzielonego miejsca masz na tych dyskach?
  • #4 14461200
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Obudowa My Booka przydaje się do szyfrowania sprzętowego (WD Security) - włóż tam odp. dyski i dopiero podłączaj do komputera. Jak sprawne i nie zdążyłeś namieszać na dyskach dane powinny 'wrócić'.
  • #5 14461315
    spirolo
    Poziom 10  
    Po podpięciu elektroniki z obudowy do dysku dalej jest informacja o nieprzydzielonym miejscu. Na dyskach nic nie robiłem gdyż dane na nich są dla mnie dosyć ważne.
  • #6 14461349
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Mam nadzieję, że wsadziłeś dysk do tej obudowy jak oryginalnie w niej siedział.
    Wrzuć pierwsze sektory z DMDE i obrazek okna Partycje.
    Wyjmowałeś dyski bo...?
  • #7 14461692
    spirolo
    Poziom 10  
    Wyjmowałem dyski bo zamówiłem kolejny z serii WD "Green" tym razem 4TB oraz obudowę serwerową w której chciałem je wszystkie umieścić

Pierwsze sektory od 0 do 2048
    Załączniki:
    • dev1_lba0_2049.rar (4.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 14461753
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Zaznacz Physical... - [GPT Off], zaznacz My Book 3TB [Wstaw] jako podst. (GPT), [Zastosuj] i zapisz gdzieś w trakcie backup akt. partycjonowania.

Dodano po 1 [minuty]:

Załączniki dajemy na forum.
  • #10 14461841
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Faktycznie, wstaw jako podstawowa MBR a wcześniej możesz jeszcze kontrolnie dać [Otwórz wolumin] co by zobaczyć orientacyjnie np. foldery/pliki w głównym katalogu.

Dodano po 5 [minuty]:

Chyba masz nadpisany koniec partycji kopią GPT - wskazuje na to uszkodzona kopia bootsektora, mapa klastrów podpowie czy a jak tak - co jest uszkodzone.
  • #11 14461864
    spirolo
    Poziom 10  
    Przy otwartym woluminie wszystkie pliki i foldery są widoczne. :) Czy można je z takiego poziomu odzyskać?

W jaki sposób mogę wysłać do analizy taką kopie klastrów?
    Moderowany przez swiercm:

Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

• #12 14470289
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Sprawdź widoczność danych pod linuxem live CD, jeśli Windows widzi RAW. Jeśli niewidoczne to odzyskuj np z poziomu DMDE.
  • #13 14470756
    spirolo
    Poziom 10  
    Po ostatnich zmianach opisanych WojtasJD system plików zmienił się w Windowsie na RAW a pod linuxem nie widać żadnych danych. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ? czy np. po formacie tych dysków i przywróceniu im prawidłowych partycji będzie jeszcze możliwość odzyskania ich programem DMDE ?
  • #14 14470852
    mati211p
    Teraz jest taka możliwość w takim razie. Jeśli linux po zamontowaniu partycji nie widzi danych to odzyskuj w DMDE. Lepiej nie stosować się do bzdur z internetu (czyt. odzyskiwanie przez formatowanie).
  • #15 14470909
    spirolo
    Poziom 10  
    Niestety nie działa mi teraz polecenie "otwórz wolumin" w programie DMDE więc powoli trace nadzieje na odzyskanie jakichkolwiek danych w jakikolwiek sposób :/
  • #16 14470987
    mati211p
    Jak to nie działa? Pokaż aktualny screen z DMDE z widoku okna partycje dla tego dysku.
  • #18 14471696
    mati211p
    Czemu teraz dysk ma 2TB, a nie 3TB, nie pomyliłeś czegoś? Dysk jest w tej obudowie co poprzednio, jak dane były widoczne?
  • #19 14471740
    spirolo
    Poziom 10  
    Wszystko jest tak, jak było wcześniej, tylko postanowiłem przetestować to, co mi napisał @WojtasJD, najpierw na dysku 2 TB, na którym mam mniej ważne dane. Jeśli by się to udało to chciałem to zrobić na 3TB dysku (na nim dalej widzę dane i będę je chyba odzyskiwał tym programem - opcja najbezpieczniejsza). Dane wcześniej były widoczne jak dysk miał miejsce "nieprzydzielone". Aktualnie ma format RAW.
  • #20 14471765
    mati211p
    Wszystko ok, ale chodzi o to, że zajmijmy się każdym dyskiem osobno. Nie każdy dysk to taki sam przypadek i do każdego dysku procedura do wykonania w DMDE może być inna. Dlatego wspomniałem o tym, że dyski mają inną pojemność. Jeśli po wstawieniu partycji w DMDE dla dysku 3TB dane Windows widzi jako RAW, a linux też nie widzi danych, to np. za pomocą DMDE należy je odzyskiwać. Dla tego dysku procedura była by już inna. Nie widać tu bowiem żadnych partycji możliwych do wstawienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskami zewnętrznymi WD My Book, które po wyjęciu z obudowy i podłączeniu do komputera pokazują "nieprzydzielone miejsce" w zarządzaniu dyskami, mimo że były pełne. W odpowiedziach sugerowane są różne metody odzyskiwania danych, w tym użycie programu DMDE oraz sprawdzenie widoczności danych pod systemem Linux. Użytkownik informuje, że po ostatnich zmianach system plików zmienił się na RAW, co utrudnia odzyskanie danych. Wskazówki obejmują również konieczność zachowania oryginalnej obudowy dla prawidłowego działania dysków oraz różne procedury odzyskiwania w zależności od pojemności dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA