logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Możliwości zamiany mikroinstalacji istniejącej na nowobudowaną.

dioda_007 21 Lut 2015 08:53 6696 67
Najlepsze odpowiedzi

Czy istniejącą mikroinstalację można tak przerobić albo przepisać, aby była traktowana jak nowo budowana i mogła skorzystać z taryf gwarantowanych po 1.01.2016?

Nie da się po prostu „przerobić” starej mikroinstalacji na nową; instalacja zgłoszona przed 01.01.2016 po rozbudowie nadal nie kwalifikuje się do FiT, a jedyną teoretyczną drogą jest demontaż i ponowne zgłoszenie jako nowo wybudowanej, przy czym to śliski temat i może skończyć się sporem z ZE lub URE [#15191478] Przepisy o mikroinstalacji zmodernizowanej przewidują wprawdzie zakup energii po modernizacji, ale tylko gdy wzrost mocy nie przekracza 40 kW, nakłady na modernizację wynoszą co najmniej 30% wartości początkowej, a nowe urządzenia zostały wyprodukowane nie wcześniej niż 48 miesięcy przed pierwszą produkcją po modernizacji [#15128488] W wątku podkreślono też, że te zasady modernizacji nie są prostą furtką dla osoby fizycznej, która chce „zamienić” starą instalację na nową; ZE ma odkupić energię, ale według właściwego systemu rozliczeń [#15191478] Dla nowych instalacji po 1.01.2016 obowiązuje bilansowanie/net-metering, a taryfy gwarantowane dotyczą nowych mikroinstalacji 3–10 kW bez dotacji (65 gr/kWh) lub do 3 kW (75 gr/kWh), natomiast powyżej 10 kW wraca cena rynkowa [#15191478]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 14460811
    dioda_007
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich
    Ostatnimi czasy Sejm przyjął ustawę OZE gwarantującą stałe wsparcie finansowe dla mikroinstalacji. Niestety jak widać wsparcie obejmie tylko nowobudowane instalacje. Dlaczego instalacje miroinstalacje maja być dyskryminowane przez rząd. Rozumiem że prawo nie działa wstecz, ale może nie musi. I tu moje pytanie jak w temacie. Zakładam że jest spora grupa ludzi ja również, którzy maja panele wiatraki czy co tam jeszcze produkującego prąd on-grid. Proszę wszystkich, a szczególnie tych którzy znają się na interpretacji przepisów o wypowiedź na tym forum. Myślę że w naszym kraju nie brakuje mózgów, którzy będą myśleć intensywnie jak to ugryść. W końcu te 65gr to nie 14 (a po zapłaceniu 18%podatku coś koło 12gr).

Dodano po 3 [godziny] 40 [minuty]:

Ja ze swej strony będę się starał opisywać wszystko co uda mi się ustalić, żeby to nie wyglądało tak, że tylko czekam na odpowiedzi.
  • #2 14461688
    putas
    Specjalista - odnawialne źródła energii
    Ocena: 534
    Ustawa jeszcze nie przeszła do końca, jeszcze jest po drodze Bronek.
    Poczekajmy jeszcze trochę z szukaniem wyjścia.
  • #3 14545665
    awasik1
    Poziom 1  
    witam

odnośnie nowej ustawy to Prezydent ją podpisał ale dla mnie i tak jest wiele niejasności dlatego dzwoniłem do URE sam mama zbudowaną w 2014 mikro elektrownie i dlaczego ta ustawa miała by mnie nie dotyczyć ,tak właściwie to w URE jeszcze nic nie wiedzą pani tylko powiedziała że z dniem wejścia nowej ustawy stara umowa wygasa czyli powinienem dostać te 75 gr ,ale to wszystko jak na razie czarna magia , następny problem to rozbudowa starej instalacji nie wiadomo jak będzie traktowana ,nawet jeżeli zbuduje ją w 2016 r ,z tego wynika że wszyscy którzy zbudowali mikro elektrownie do 2016 już cały czas będą mieli te 15 gr ??? dla mnie to jest chore poczekamy na rozwój sytuacji

Andrzej
  • #4 14954116
    dioda_007
    Poziom 11  
    Wygląda na to, że nie trzeba będzie nic kombinować. Tu tekst skopiowany ze strony "Gram w zielone.
    rtal Gramwzielone.pl uzyskał od Ministerstwa Gospodarki odpowiedzi na pytania dotyczące interpretacji problematycznych zapisów w zakresie wprowadzanych przez ustawę o odnawialnych źródłach energii zasad wsparcia dla grupy obecnych i przyszłych wytwórców energii w mikroinstalacjach OZE o mocy do 40 kW.

Mimo, że ustawa o OZE weszła w życie w maju br., do tej pory wątpliwości budziło kilka wpisanych do niej, kluczowych zasad wsparcia dla obecnych i przyszłych właścicieli mikroinstalacji OZE sprzedających energię zgodnie z aktualnym systemem wsparcia dla OZE wpisanym do Prawa energetycznego, a także zgodnie z systemem wsparcia, który wpisano do ustawy o OZE i który zacznie obowiązywać po 2015 r.

Ministerstwo Gospodarki odpowiedziało (w końcu) na zadane przez nas pytanie dotyczące ewentualnej zmiany zasad wsparcia po 1 stycznia 2016 r. dla prosumentów, którzy uruchomili do tej pory swoje mikroinstalacje lub uruchomią je do końca tego roku.

Zgodnie z nowelizacją Prawa energetycznego z 2013 r. osoby fizyczne uruchamiające produkcję energii w domowych mikroinstalacjach OZE o mocy do 40 kW uzyskały prawo do sprzedaży do sieci nieskonsumowanych nadwyżek energii po cenie wynoszącej 80% średniej ceny hurtowej z roku poprzedniego.

Tymczasem przyjęta w tym roku ustawa o odnawialnych źródłach energii, w części poświęconej nowemu systemowi wsparcia dla właścicieli mikroinstalacji stanowi, że osoby, które uruchomią produkcję energii po 2015 r., będą funkcjonować w systemie bilansowania energii sprzedanej do sieci z energią kupioną (tzw. system net-meteringu), a w przypadku wykazania w półrocznym rozliczeniu nadwyżki energii sprzedanej nad kupioną otrzymają za każdą kilowatogodzinę tej nadwyżki kwotę równą 100-procentom średniej ceny energii na rynku hurtowym z poprzedniego kwartału.

Niejasne było natomiast, czy osoby, które uruchomiły swoje instalacje do końca br., po 2015 r. pozostaną na dotychczasowych zasadach wsparcia (sprzedaż nadwyżek po cenie 80%) czy przejdą na system bilansowania ze sprzedażą nadwyżek energii po cenie równej 100% średniej ceny hurtowej z wcześniejszego kwartału.

Teraz resort gospodarki wyjaśnił tą wątpliwość, wskazując, że "z dniem 1 stycznia 2016 r. obecni właściciele mikroinstalacji przejdą na nowy system bilansowania".

Okresy rozliczeń w systemie bilansowania (net-meteringu)

Wątpliwości interpretacyjne budziła też kwestia okresów bilansowania energii w systemie net-meteringu dla właścicieli mikroinstalacji o mocy do 40 kW. O ile w ustawie wpisano półroczny okres rozliczeń to pojawiły się wątpliwości, czy ten okres będzie naliczany w przedziałach półrocznych rozpoczynających się co roku od 1 stycznia i od 1 lipca – czy może półroczny termin rozliczeń będzie liczony od daty uruchomienia produkcji energii.

W wysłanej do portalu Gramwzielone.pl odpowiedzi Ministerstwo Gospodarki potwierdza, że będzie stosowane to pierwsze rozwiązanie, a więc energia z mikroinstalacji będzie bilansowana w okresach styczeń-czerwiec i lipiec-grudzień.

Taryfy gwarantowane niezmienne przez 15 lat

Oprócz wyżej wymienionego systemu bilansowania właściciele mikroinstalacji fotowoltaicznych o mocy do 10 kW uruchamianych po 1 stycznia 2016 r. będą mogli alternatywnie wybrać (w przypadku braku preferencyjnego finansowania - np. dotacji) wpisany do ustawy o OZE system taryf gwarantowanych, czyli stałych, preferencyjnych stawek za sprzedaż energii.

Ten system wsparcia w wersji wpisanej do ustawy o OZE budził mniej problemów z interpretacją niż system bilansowania, jednak pewne wątpliwości pojawiły się po opublikowaniu ostatniego, lipcowego projektu nowelizacji ustawy o OZE.

Po publikacji rządowego projektu nowelizacji ustawy o OZE datowanego na 13 lipca 2015 r. w branży energii odnawialnej pojawiły się wątpliwości wynikające z art. 3 tego projektu, czy w przypadku wejścia w życie tej nowelizacji w takim kształcie wpisane do ustawy o OZE taryfy gwarantowane dla danej instalacji będą niezmienne w okresie 15 lat, a nowe wartości taryf będą obowiązywać tylko dla instalacji uruchomionych po wprowadzeniu nowej taryfy, czy – jak można wnioskować z lipcowego projektu nowelizacji – w przypadku zmienienia taryfy przez Ministra Gospodarki w kolejnym roku nowa taryfa będzie stosowana dla instalacji uruchomionej także przed terminem wejścia w życie tej zmiany.

W odpowiedzi, którą uzyskaliśmy z Ministerstwa Gospodarki, resort rozwiewa te wątpliwości i wyjaśnia, że „w przypadku wejścia w życie nowelizacji ustawy o OZE w obecnym kształcie nowe taryfy będą niezmienne w okresie 15 lat, a nowe wartości taryf będą obowiązywać tylko dla instalacji uruchomionych po wprowadzeniu tych taryf".
  • #5 14954282
    pv1
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    A może ktoś podpowie jak rozwiązać taki problem:
    Mam 5kWp i pewnie przejdę od stycznia(ustawa) na net metering będę jeszcze chciał dołożyć 5kWp i tu raczej nie będzie problemów.Ale chciałbym jeszcze zainstalować 10kWp i wybrać taryfy gwarantowane.Nie da się tego podłączyć pod jeden licznik i pytanie czy mogę wystąpić o nowe przyłącze bo chcę na przykład mieć oddzielne zasilanie np: pompy nad stawem,oświetlenia itp. a nadwyżkę będę sprzedawał za taryfę gwarantowaną czyli pewnie ponad 90%.
  • #6 14957716
    dioda_007
    Poziom 11  
    Pytałem w Zakładzie Energetycznym (u mnie Tauron, ale to raczej bez znaczenia) i można sobie zrobić przyłącz na 15kW do budynku gospodarczego czy innych budynków. I nawet cena spadła na niecałe 800pln z ponad 2000. Tak więc myślę, że cię podłączą bez problemów.

Dodano po 5 [minuty]:

A odnośnie ustawy trzeba by się zastanowić który sposób rozliczania jest (będzie) bardziej korzystny. Bo póki co niby te 65gr. to nie złe pieniądze, w porównaniu do dzisiejszego 14gr. tylko pytanie po ile będziemy płacić za prąd za 10 lat bo przecież umowa jest na 15 lat. Trzeba to przemyśleć dobrze.
  • #7 14959976
    mironiel
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam serdecznie. Rzeczywiście jeżeli chodzi o TAURON to nie ma najmniejszego problemu z wykonaniem dodatkowego przyłącza. Procedura jest taka sama jak w przypadku wykonywania zupełnie nowego przyłącza do obiektu. Koszt przyłącza napowietrznego to ok. 53 PLN za kW, natomiast kablowego ok. 73 PLN za KW. Ja również w przyszłym roku planuję zwiększenie mocy mojej instalacji PV i skorzystanie ze stawek gwarantowanych. Zobaczymy jak rozwinie się sytuacja i być może trzeba będzie pomyśleć o dodatkowym przyłączu. Pozdrawiam.
  • #8 14960137
    umcus
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Podłączenie mikroinstalacji pod inny przyłącz może rozwiązać tylko problem obecnych właścicieli mikroinstalacji poniżej 10 kW w kontekście FiT.

Dlaczego „może rozwiązać”? Bo równie dobrze, jeśli właściciel i części składowe instalacji nie ulegną zmianie, ZE może próbować udowodnić, że jest to ta sama instalacja i wtedy nici z FiT.

A dlaczego „tylko”? Bo patrząc w ustawę, nie widzę możliwości żeby ZE potraktowało dwie instalacje poniżej 10 kW podpięte pod dwa różne przyłącza, ale w sumie przekraczające 10 kW jako oddzielne instalacje podlegające pod FiT.

Pozostaje jeszcze ciekawa kwestia mikroinstalacji podłączonych do dwóch różnych ZE. Nie polecam, ponieważ dane spływają do URE i prędzej czy później ktoś się połapie i trzeba będzie zwracać kasę.
  • #9 14960531
    dioda_007
    Poziom 11  
    Tak jak pisałem powyżej ciekawe czy faktycznie będzie się opłacało dostać te stawki gwarantowane czyli 65gr minus podatek 18% który trzeba zapłacić przy rozliczeniu PIT. Czy nie lepiej wykorzystać net-meeting nabić kWh i np. w zimie sobie grzać dom.
  • #10 14972091
    dioda_007
    Poziom 11  
    Wczoraj byłem u gościa w Zakładzie Energetycznym i chłop mówi, że nic nie wie co by się coś miało zmienić od nowego roku. Czyli tak ustawa swoje a ZE swoje. Pocieszające jest to, że w zakładzie goście dowiadują się wszystkiego ostatni przeważnie. Zmiana taka w nowych instalacjach będzie taka, że ZE nie będzie instalował już licznika po inwerterze. Co kwartał użytkownik sam będzie musiał podać ilość wyprodukowanej energii na podstawie licznika z inwertera lub jakiegoś swojego licznika (chyba za drogie były liczniki z SIM i teraz Kowalski sobie kupi licznik - takie przerzucenie kosztów na Kowalskiego )
  • #11 14972217
    umcus
    Poziom 16  
    dioda_007 napisał:
    Tak jak pisałem powyżej ciekawe czy faktycznie będzie się opłacało dostać te stawki gwarantowane czyli 65gr minus podatek 18% który trzeba zapłacić przy rozliczeniu PIT. Czy nie lepiej wykorzystać net-meeting nabić kWh i np. w zimie sobie grzać dom.

Net-metering będzie niezależnie od tego, czy będziesz podlegał pod FiT, czy nie.

Koszty liczników i tak były, są i będą przerzucone na Kowalskiego :)
  • #12 14972325
    putas
    dioda_007 napisał:
    Co kwartał użytkownik sam będzie musiał podać ilość wyprodukowanej energii na podstawie licznika z inwertera lub jakiegoś swojego licznika.

No żaden problem.
    Po to stworzyliśmy takie coś Produkcja za ostatni kwartał
  • #13 15016861
    dioda_007
    Poziom 11  
    Nie dalej jak wczoraj przyszedł do mnie list z ZE, ze ulega zmianie sposób odczytu liczników. I tu nie sposób nie napisać jak cofa się zakład energetyczny. Mają meganowoczesne liczniki które mierzą 200 parametrów i mogą je wysłać po GSM, to każą spisywać produkcję i wysłane kWh co 3 miesiące i wysyłać listem (papierowym, nie elektronicznym). Czy nie można by tego po prostu rozwiązać w ten sposób, by sami sobie to bilansowali a mi przysłali tylko wynik tego bilansu. Przecież i tak de facto to do tego się sprowadza. Jeszcze słuchy mnie doszły, że będą bilansowane tylko kWh a za przesył trzeba będzie płacić. Ciekawe co to jeszcze wymyślą.
  • #14 15016937
    umcus
    Poziom 16  
    dioda_007 napisał:
    Nie dalej jak wczoraj przyszedł do mnie list z ZE, ze ulega zmianie sposób odczytu liczników. I tu nie sposób nie napisać jak cofa się zakład energetyczny. Mają meganowoczesne liczniki które mierzą 200 parametrów i mogą je wysłać po GSM, to każą spisywać produkcję i wysłane kWh co 3 miesiące i wysyłać listem (papierowym, nie elektronicznym). Czy nie można by tego po prostu rozwiązać w ten sposób, by sami sobie to bilansowali a mi przysłali tylko wynik tego bilansu. Przecież i tak de facto to do tego się sprowadza. Jeszcze słuchy mnie doszły, że będą bilansowane tylko kWh a za przesył trzeba będzie płacić. Ciekawe co to jeszcze wymyślą.

Jeśli ZE zamontował u Ciebie tylko jeden licznik, to nie masz racji psiocząc na ZE. Oni chcą od Ciebie produkcję, a licznik mierzy tylko energię wprowadzoną do sieci. To są dwie różne rzeczy.

Innymi słowy Ty piszesz o rozliczeniach pomiędzy wami, a oni piszą o (Twoim) obowiązku raportowania. To są rzeczy nie mające ze sobą nic wspólnego i nie masz racji narzekając na to. Oczywiście, brak możliwości wysłania mailem takich danych powinieneś jak najbardziej piętnować i tak długo ich dusić, aż ustąpią :)

Co do bilansowania, to przecież jest oczywista oczywistość. Bilansujesz jedynie energię, a nie przesył. O tym, że nie jest to tzw. pełny net-metering trąbi się od roku. To jest zapisane w ustawie i oni tylko do tego się stosują - żadne wymyślanie nie ma nic z tym wspólnego.
  • #15 15016995
    dioda_007
    Poziom 11  
    Liczniki mam dwa choć teraz z tego co wiem ZE montuje ino jeden. Ciekawe jak jest w innych krajach, czy też jest half-net-metering w sensie pół net-meteringu :) Ciekawe jaką moc trzeba by w miarę wyjść w miarę na zero. Może 10kW da rade
  • #16 15017049
    putas
    W ogólnym rachunku przy całodobowej taryfie sam prąd kosztuje trochę mniej niż połowę ceny końcowej. Czyli żeby wyjść z rachunkiem w okolicach zera to by trzeba chyba przewymiarować instalację o kolejne 100% zapotrzebowania. Ale to w zamian niesie za sobą podwójne koszty, więc trzeba by dokładnie policzyć co i jak.
  • #17 15019606
    mironiel
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam. Ja również otrzymałem pismo od TAURONA o następującej treści:

Możliwości zamiany mikroinstalacji istniejącej na nowobudowaną.

Zwracam uwagę iż mój ZE jest na tyle rozwinięty cywilizacyjnie że raport kwartalny mogę wysłać drogą elektroniczną !!!
    Również zadaję sobie pytanie po co to wszystko, skoro olicznikowany jestem przynajmniej na poziomie NASA. W dalszej części pisma podano mi stan liczników na dzień 30.06.2015, czyli na koniec III kwartału również będą mieli potrzebne odczyty, nieprawdaż?
    Proszę zwrócić uwagę na wysokość kary za nie przekazanie raportu. Zastanawiam się o której godzinie 1.10.2015 muszę spisać liczniki aby nie otrzymać kary za niezbyt precyzyjne odczyty. Mam nadzieję że nie będę musiał podać odczytów z godziny 00.01 pierwszego października he,he. Mam nadzieję że doczekamy się kiedyś normalnej współpracy z naszymi ZE bo na razie to jest kabaret. Pozdrawiam i życzę cierpliwości
  • #18 15019707
    dioda_007
    Poziom 11  
    Ponieważ tak dyskusja trochę zeszła z tematu orientuje się już ktoś może czy jest sens faktycznie kombinować coś by stara instalacja stała się nową? Czy jest sens pchać się w te taryfy (niby) gwarantowane, czy zostać przy tym co jest.
  • #19 15020125
    putas
    Bilansowanie prądu i tak będą mieli wszyscy.
    Dopasowana instalacja i tak nie będzie miała znaczących lub żadnych nadwyżek produkcji.
    No chyba, że będziesz mieć instalację przewymiarowaną.
  • #20 15020161
    dioda_007
    Poziom 11  
    To w takim razie ciekawe czy będzie się dało jakoś tak zrobić, żeby naprodukować sobie prądu przez lato a w zimie go wykorzystać. U mnie póki co pracuje 5,5kW na wiosnę będzie 10kW. Myślałem dom ogrzewać w ten sposób. Kolego Putas ty grzejesz ten domek co jest na zdjęciu tą pompą 7kW?
  • #21 15021187
    putas
    Od stycznie właśnie będzie można sobie naprodukować latem, a zużyć później.
    Ale bilansowaniu podlegać będzie tylko sama energia, a za dystrybucję itp. zapłacisz. Czyli jesienią odbierzesz za darmo "swój" prąd, ale zapłacisz za usługe przesłanie go do Ciebie.

Co do PC to grzeję ten dom, ale tylko w okresach przejściowych jak na dworze jest powyżej zera.
  • #22 15021985
    dioda_007
    Poziom 11  
    Co za barbarzyństwo. Przecież jak ja wysyłam prąd w lecie i sąsiad go zassa to ZE ponosi koszty przesyłu na kilka słupów do przodu. To nie z elektrowni gdzieś z daleka przecież tylko ode mnie. Cóż taki kraj. Co do rozliczeń ja zapłacę (bądź ZE mi) dwa razy w roku a opłaty za przesył to będzie normalny rachunek tak jak teraz? Tak to rozumieć?
  • #23 15021995
    putas
    Wiesz, jacy (p)osłowie i czarni lobbyści takie rozwiązania prawne....
    Coraz silniejszy ruch prosumencki (i ogólnie zielony) dopiero od kilku miesięcy mocno działa. Może następne zmiany w prawie będą bardziej proludzkie, a nie tylko pozorowane.
    Ale i tak jest duży postęp w stosunku z tym co było 3 lata temu - wtedy nie było nic. A teraz jednak są już podwaliny do rewolucji energetycznej.
  • #24 15022094
    dioda_007
    Poziom 11  
    A nie wiesz czasem jak to dokładnie z tym rozliczeniem będzie? Tak jak pisałem wyżej?
  • #25 15022169
    putas
    W kilku sąsiednich tematach jest to bardzo dokładnie opisane.
    Poza tym poczytaj w ustawie.
    Rozdział 4.
    Głównie art 41.
    USTAWA
  • #26 15100519
    dioda_007
    Poziom 11  
    Chłopaki i co myślicie nad tą zamianą. Robić jakieś kombinacje z tą zamianą czy nic nie robić bo tak koniec roku wnet.
  • #27 15100879
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Na razie czekamy wszyscy ,bo nic nie jest jasne z tą ustawą .Rozmawiałem dziś z gościem z PGE Skarżysko-Kamienna i nie wiedział czy będzie rozbudować instalację o 30%,aby załapać się na wyższe stawki.
  • #28 15102662
    dioda_007
    Poziom 11  
    Ja rozmawiałem z gościem w ZE Tarnów i gość tak samo nie nic, nawet o tym co to niby ma wejść od początku roku.
  • #29 15128349
    AreksRos
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam

mam podobny problem, otóż mam od sierpnia odebraną instalację 1,25kW i teraz planuję dodać drugą instalacją 3kW z terminem uruchomienia po styczniu 2016r ale ZE twierdzi że przez to że wprowadziłem już pierwszą energię do sieci jw 2015r nie będę podlegał już taryfom gwarantowanym obowiązującym po nowym roku, choć jak pamiętam gdzie w ustawie czytałem że taryfom gwarantowanym będą też podlegały instalacje zmodernizowane. Spotkał się ktoś z Was z taką interpretacją ZE?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przekształcenia istniejących mikroinstalacji OZE w kontekście nowej ustawy o odnawialnych źródłach energii (OZE), która wprowadza zmiany w systemie wsparcia finansowego. Użytkownicy wyrażają obawy dotyczące dyskryminacji istniejących instalacji, które nie będą objęte nowymi taryfami gwarantowanymi. Pojawiają się pytania o interpretację przepisów dotyczących modernizacji instalacji oraz o możliwość uzyskania wyższych stawek za energię. Wiele osób zastanawia się nad rozbudową swoich instalacji oraz nad tym, jak zmiany wpłyną na ich przyszłe rozliczenia z zakładami energetycznymi. Wskazano również na problemy związane z nowymi zasadami bilansowania energii oraz opłatami dystrybucyjnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA