Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Combo C 1,3 CDTi - wtryskiwacze pracują na zgaszonym silniku.

marcias 21 Feb 2015 18:45 2538 4
Helukabel
    marcias
    Level 16  
    Sprawa wygląda następująco - samochód po stłuczce w wyniku której została uszkodzona skrzynka bezpieczników.

Po wymianie całej wiązki silnikowej problem jest taki, że po przekręceniu kluczyka w pozycję zapalonych kontrolek, słychać jak stukają/pracują wtryskiwacze. Po odłączeniu kostek dźwięk ustaje, po zmierzeniu napięcia na kostce, cyfrowy miernik pokazuje ~10,5 V.

Po zapaleniu kontrolek, pompa paliwa pracuje przez kilka sekund ale się wyłącza, czyli tak jak powinno być.

Po podłączeniu się OPCOMEM wyskakują błędy (engine = ECU, no i drugi to BCM) jak w załączniku. Dodatkowo pokazał mi się też błąd P2146 (capacitor 1 low voltage), jednak po skasowaniu kolejny raz błędów już się nie ukazał.

Wiązka co prawda pochodziła z Corsy C, ale nic tam szczególnie innego nie było - pare dodatkowych kabelków do chociażby świateł przeciwmgielnych, ale przerobiłem wiązkę, żeby była dokładnie taka sama jak ta z Combo.

Gdzie szukać problemu? ECU? Jeśli tak to jak wygląda jego ewentualna wymiana - widziałem w opcjach OPCOMa, możliwość podania nr VIN auta ale czy to wystarczy aby samochód ruszył?

Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi.
  • Helukabel
    Krystian1826
    Level 10  
    Błędy z BCM wskazują na uszkodzenie wewnętrzne sterownika druga sprawa to żeby to poprawnie zdiagnozować weź schemat i sprawdź wszystkie zasilania, masy i połączenia między sterownikiem pompy,wtryskiwaczami a ECU będziesz miał pewność odnośnie kabli. Mam dostęp do Tisa więc mogę wrzucić schemat jak trzeba.
  • Helukabel
    marcias
    Level 16  
    Jak możesz to wrzuć schemat, aczkolwiek na 99% jestem pewien że wszystko jest ok, chociaż rzeczywiście gdzieś jakiegoś zasilania czy masy może nie być i przez to taka kaszana.

"Wskazuje na uszkodzenie sterownika"... mówimy o sterowniku silnika czy BCM?

Ewentualna wymiana ECU jest możliwa z użyciem OPCOMa czy potrzeba do tego coś mocniejszego?
    Krystian1826
    Level 10  
    Który to jest rok bo nie mogę znaleźć tego silnika mam same 1.3dt lub 1.3dtj.
    marcias
    Level 16  
    Rok 2008, silnik Z13DTJ.