logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Corsa 1.3 CDTI DTH DIESEL 2007 - Błąd niskiego napięcia wtryskiwacza nr 3 po nagrzaniu

Konmenox 14 Lut 2025 16:20 909 16
REKLAMA
  • #1 21439452
    Konmenox
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam,
    O aucie.
    Auto Opel Corsa 1.3 CDTI DTH 66 kW, pewnego razu jadę i nagle auto zgasło i nie dało się go odpalić, kręci, kręcił, aż aku się rozładowało. Przebieg 240 000, rok 2007. Przyczyną okazał się zatkany wtryskiwacz cylinder 3. Po regeneracji ów wtryskiwacza pico belo wszystko śmigało przez 20 km, aż się autko zagrzało. Jak odpalone, chodzi jak igła, wkręca się na obroty, wszystko jest ok. Jak się zagrzeje, to komp pokazuje błąd niskie napięcie wtryskiwacz nr 3, a autko traci moc i trzęsie się jak galareta. Moja diagnostyka: sprawdzenie masy na zimnym i ciepłym silniku jest ok. Przeczyszczenie kostki i sprawdzenie przewodu do wtryskiwacza. Aktualnie rozłączenie kostki cylinder 3 na uruchomionym aucie nic nie zmienia, auto nie reaguje, nie zaczyna się trząść bardziej.

Miał ktoś podobnie? Albo wie, co to może być? Jakieś sugestie, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21439458
    Janomen
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Zamień wtryskiwacze miejscami i zobacz co się będzie działo. Jeżeli usterka się pojawi sprawdź błędy. Jak błąd wyskoczy na tym samym wtryskiwaczu to masz odpowiedź.
  • #3 21439463
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    Wtryskiwacz albo sterownik , lub uszkodzona (zwarta instalacja) .
  • REKLAMA
  • #4 21466673
    Konmenox
    Poziom 11  
    Zamieniłem wtrysk 3 z 4 i dalej 3. cylinder nie pracuje. Jaka jest metodyka dalszej diagnostyki? Da radę jakoś na krótko podłączyć wtrysk innymi przewodami?

Czy ten sygnał sterujący wychodzi bezpośrednio z sterownika silnika?
  • #5 21466681
    seat21
    Poziom 29  
    Ocena: 397
    uszkodzony sterownik pewnie zalany
  • #6 21466800
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3574
    Sterownik jest na podszybiu i jego dolna, aluminiowa obudowa non stop jest narażona na wilgoć, możesz sobie zobaczyć jak później wygląda w środku

Zdjęcie rozebranego sterownika z widoczną korozją na aluminiowej obudowie oraz elementach elektronicznych.
    Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną z widocznymi śladami korozji.
  • #7 21467539
    Konmenox
    Poziom 11  
    Jest szansa na regenerację / naprawę?

Czy tylko wymiana?
  • #9 21467867
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    Patrząc na spód proponuje obejrzeć płytę w okolicy kostki połączeniowej .
  • REKLAMA
  • #10 21471326
    Konmenox
    Poziom 11  
    Otworzyłem sterownik, nie wygląda tak źle jak ten u góry, lecz jest parę miejsc budzących wątpliwości.
    Otwarty sterownik z zaznaczonymi korodującymi elementami.
    Płyta sterownika elektronicznego z zaznaczonymi skorodowanymi elementami.
    Widok z bliska płytki drukowanej z układem scalonym i oznaczeniem zacieków.
    Zdjęcie wnętrza płytki drukowanej ze zbliżeniem na skorodowane elementy elektroniczne.
    Czy jest ktoś może w posiadaniu schematu do tego sterownika?
    Czy samo odświeżenie lutów będzie wystarczające?
    Przejścia na skorodowanych elementach są, jedne z nich to diody, a niektóre rezystory, gdybym tylko znał ich parametry...?
    Proszę o poratowanie schematem.
  • Pomocny post
    #11 21472429
    carrot
    Moderator Samochody
    Schematu wnętrza sterownika nie znajdziesz nigdzie, zapomnij
    Za sterowanie wtryskiwaczami odpowiada ten rząd 8 tranzystorów mosfet na krawędzi płyty, przyglądnij się jak wygląda płyta sterownika w ich pobliżu
  • #12 21491425
    Konmenox
    Poziom 11  
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elektroniką, z zaznaczonym na czerwono miejscem uszkodzenia i śladami lutowania.
    Pod niebiesko-szarym pyłem krył się rezystor 10k, martwy więc go wymieniłem. Ponadto poprawiłem luty w miejscach na zdjęciach. Po zlutowaniu zrobiłem większą przejażdżkę problem znikł. Następnie całość dobrze wysuszyłem oczyściłem i odtłuściłem i ponownie skleiłem silikonem, ponadto podniosłem sterownik o 0.5 cm wyżej za pomocą podkładek plastikowych. Dwa tygodnie auto jeździ jak na razie jest dobrze, jednego dnia nawet była ulewa więc chyba dobrze sklejony.
    Rezystor był w układzie z triodą może jakiś układ stabilizacji napięcia?
  • #13 21510907
    Konmenox
    Poziom 11  
    Pojawił się nowy problem.
    Pewnego poranka wsiadam do auta, wkładam kluczyk do stacyjki i zaniepokoiła mnie mocna czerwona łuna w jednym z lusterek. Wysiadłem, żeby to sprawdzić, patrzę, świeci się stop pomimo zwolnionego pedału hamulca. No nic, myślę, pewnie się czujnik zawiesił. Dojeżdżam do miejsca docelowego, światło stop dalej się pali. Wyciągam kluczyk, wysiadam z auta, lecz słyszę, że pompa wstępna diesla dalej pracuje. Pacjent ten sam. Ponadto, odkąd pamiętam, czasami rozrusznik nie zaskakuje za pierwszym razem, słychać tylko przekaźnik, a rozrusznik nie kręci, cyka, cyka i zakręci. Rozrusznik już raz był regenerowany.
    Myślicie, że to ECU się zbuntowało?
    Jaka może być inna przyczyna?

Błędy na opcom jak na zdjęciu
    Wyświetlacz z błędami diagnostycznymi z Opcom.
  • #14 21512275
    Konmenox
    Poziom 11  
    >>21467671 Proszę o jakieś pomysły, jak znajdziesz chwilę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 21512638
    carrot
    Moderator Samochody
    Jak stop dalej się świeci a podejrzewasz sterownik to po prostu odłącz od niego większą wtyczkę, tą z której wiązka kabli idzie do nadwozia
  • #16 21512674
    Konmenox
    Poziom 11  
    Ta druga większa kostka w sterowniku odpowiada za podzespoły w środku auta, tak rozumiem. Czy mogę podłączyć aku i wtedy zobaczyć, czy problem dalej występuje?

Na zdjęciach załączam schematy bezpieczników oraz układu BCM (Body Control Module). Jest tam przekaźnik typu solenoid K50A, który steruje poniekąd światłami stop. Czy może być winowajcą ze względu na długoletnią wysłużenie?

Na drugim zdjęciu schemat bezpieczników. Niestety nie posiadam schematu połączeń dla pompy paliwa. Chodzi o schemat dotyczący bezpieczników F24.
    Czy pompa też ma swój przekaźnik? Czy jest sterowana z ECU, czy z układu stacyjki?
    PS. Czy praca pompy paliwa powinna być słyszalna w środku auta?
    Schemat elektryczny układu oświetlenia samochodu. >>21512638
  • #17 21515807
    Konmenox
    Poziom 11  
    Pod niebiesko-szarym pyłem krył się rezystor 10k, martwy więc go wymieniłem. Ponadto poprawiłem luty w miejscach na zdjęciach. Po zlutowaniu zrobiłem większą przejażdżkę problem znikł. Następnie całość dobrze wysuszyłem oczyściłem i odtłuściłem i ponownie skleiłem silikonem, ponadto podniosłem sterownik o 0.5 cm wyżej za pomocą podkładek plastikowych.

Podsumowanie tematu

✨ Opel Corsa 1.3 CDTI DTH z 2007 roku z silnikiem diesla 66 kW miał problem z niskim napięciem na wtryskiwaczu nr 3 po nagrzaniu silnika, co powodowało utratę mocy i drgania. Po regeneracji wtryskiwacza problem powrócił po około 20 km jazdy. Diagnostyka wykazała, że wymiana wtryskiwaczy miejscami nie przeniosła usterki, co wskazuje na problem poza samym wtryskiwaczem. Podejrzenie padło na uszkodzony sterownik silnika (ECU), szczególnie jego aluminiową obudowę narażoną na wilgoć. Po otwarciu sterownika znaleziono skorodowane elementy i uszkodzony rezystor 10k, który wymieniono, a także poprawiono luty. Po tych naprawach i zabezpieczeniu sterownika silikonem oraz podniesieniu go o 0,5 cm, problem ustąpił na dwa tygodnie. Pojawił się jednak nowy problem z ciągle świecącym światłem stop i pracującą pompą paliwa po wyjęciu kluczyka, a także sporadycznymi problemami z rozrusznikiem. Wskazano na możliwość uszkodzenia ECU lub modułu BCM, a także na potencjalne problemy z przekaźnikami i instalacją elektryczną. Zalecane jest odłączenie większej wtyczki sterownika, sprawdzenie przekaźników, zwłaszcza solenoidu K50A, oraz weryfikacja układu zasilania pompy paliwa i jej sterowania. Pompa paliwa powinna być słyszalna podczas pracy silnika. Schematy bezpieczników i BCM zostały udostępnione, jednak schemat wnętrza sterownika jest niedostępny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA