logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MDS-442 – brak nagrywania, świeci dioda REC, podejrzenie uszkodzenia UCY7400/7474

krzysiek7427 22 Lut 2015 12:31 2391 6
REKLAMA
  • #1 14464570
    krzysiek7427
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co może być przyczyną następujących objawów usterki?:
    Po włączeniu decka świeci czerwona dioda nagrywania.Przyciski pauza-nagrywanie nie powodują włączenia magnetofonu w tryb nagrywania.Magnetofon odtwarza kasety,działają wszystkie inne funkcje.Czy jest prawdopodobne by był uszkodzony UCY 7400 lub UCY 7474?
    Dziękuję z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14464622
    Apo123
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Może siadł pasek od nagrywania lub też hmm głowica ktora jest odpoweidzialna za nagrywanie

Moderowany przez Krzysztof L.:

Może kolega szanowny, skoro chce podpowiadać, to najpierw zapozna się ze sprzętem lub choć dokumentacją techniczną.

Nie istnieje w tym urządzeniu coś takiego jak pasek od nagrywania lub odrębna głowica nagrywająca. Pracuje tam głowica foniczna uniwersalna; zapis / odczyt.

• REKLAMA
  • #3 14464687
    krzysiek7427
    Poziom 10  
    Z pewnością to nie ma nic wspólnego z paskiem ani głowicą.Podejrzewam problem ze sterowaniem funkcji,ale nie wiem czy padła któraś z diod przełączających,czy to problem z którymś z układów scalonych,ewentualnie tranzystor?
  • REKLAMA
  • #4 14469027
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    A pomierzyłeś napięcia z zasilacza? Czy są zgodne ze schematem? A czy pamiętasz jeszcze że wyłamanie zabezpieczenia w kasecie powoduje że na niej nie nagra żaden magnetofon? A sprawdzałeś dlaczego świeci czerwona dioda nagrywania? Zaglądałeś do schematu?
  • REKLAMA
  • #5 14471113
    krzysiek7427
    Poziom 10  
    Napięcia z zasilacza są w normie. Kaseta nie ma wyłamanego zabezpieczenia . Sprawcą usterki jestem ja - wpadł mi metalowy przedmiot między płytkę odczyt-zapis a dolby ,wyłączyłem decka od razu ale zwarcie było szybsze ode mnie.Badanie testerem diod i tranzystorów nie wykazało żadnych uszkodzeń ani diod przełączających ani tranzystorów .Nie stwierdziłem uszkodzeń obwodów drukowanych jak dotąd.
  • Pomocny post
    #6 14471504
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    W tym decku sterowanie funkcjami masz na przerzutnikach - skoro świeci na stałe led od zapisu to w pierwszej kolejności sprawdź stany logiczne na IC201/2, czy reaguje na zmiany stanów na wejściach - jest to przerzutnik D, możesz łatwo go przetestować wg tabeli prawdy; ewentualnie jeszcze sprawdź, czy bramka IC204/3 funkcjonuje prawidłowo.
  • #7 14474603
    krzysiek7427
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za naprowadzenie na trop. Uszkodzony był UCY 7474.Miałem zamiennik ,więc poszło szybko :D .Postawiłem go od razu na DIP-ie tak na wszelki wypadek. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetofonem MDS-442, który nie nagrywa, mimo że odtwarza normalnie. Po włączeniu świeci czerwona dioda nagrywania, a przyciski pauza i nagrywanie nie działają. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie układów scalonych UCY 7400 lub UCY 7474. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie paska nagrywania, głowicy oraz napięć z zasilacza. Po dalszej diagnostyce, użytkownik odkrył, że przyczyną usterki był uszkodzony UCY 7474, który został szybko wymieniony na zamiennik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA