logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT90S8535 i LCD: brak wyświetlania tekstu w Bascomie, co robić?

ucoder 17 Maj 2005 11:32 909 8
REKLAMA
  • #1 1500151
    ucoder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mam taki kod w bascomie:

Config Portd = Output
    Config Porta = Output
    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Porta.4 , Db5 = Porta.5 , Db6 = Porta.6 , Db7 = Porta.7 , E = Portd.7 , Rs = Portd.4

Config Lcd = 16 * 2

Cls
    Cursor On Blink
    Display On
    Lcd "ABC"

End

i nie wiem czemu na wyswietlaczu nic nie ma a jak skasuje linie lcd"ABC" czyli do wyswietlacza ida tylko komendy to pojawia się tylko jedna zaczerniona linia:-( w C jest tak samo, dopoki wysylam komendy RS=0 to jedna ciemna linia a jak wysle dana czyli RS=1 to nic nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 1500166
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    A co masz z resetem ??
  • REKLAMA
  • #3 1500173
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    Podeślij schemat połączenia LCD z uC. Linię R/W LCD masz podłączoną do masy ?
  • REKLAMA
  • #4 1500246
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Display on nie jest potrzebną komendą, a jedynie pożera kod. Dopisz konfigurację $crystal na początku
  • REKLAMA
  • #5 1500556
    ucoder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    1.polaczenie LCD z prockiem mam ok bo robilem to juz nieraz dla '51
    2.$crystal nic nie da bo jak pisze w C to nie ma to nic do zeczy i sam robie opoznienia
    3.o co chodzi z tym resetem??
  • #6 1501010
    crazy_phisic
    Ocena: 131
    chodzi o pin resetu w procesorze, jak masz go podlaczonego??
  • #7 1501119
    McRancor
    Ocena: 124
    Ustaw jeszcze typ proca na górze programu, jaki wykorzystujesz? U mnie Twój kod działa, tylko na innych pinach, także nie jest to wina programu, ewentualnie ustawień, lub jakiegoś głupiego błędu, może błąd w pinach, albo we fusach?
  • #8 1501762
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    1. sprawdziłeś czy wyświetlacz napewno działa
    2. ja zawsze ustawiam wyświetlacz w opcjach a nie tekstowo
    3. morze jednak coś źle polutowałeś (jakiś zimny lut albo zwarcire)
  • #9 1503181
    Kazjo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Config Porta = Output - niepotrzebnie wpisujesz konfiguracę portu a, skoro masz podpięty wyświetlacz pod ten port.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku wyświetlania tekstu "ABC" na wyświetlaczu LCD podłączonym do mikrokontrolera AT90S8535 i programowanym w Bascomie. Kod konfiguruje porty i piny LCD, jednak na ekranie pojawia się tylko jedna zaczerniona linia przy wysyłaniu samych komend (RS=0), natomiast przy próbie wysłania danych (RS=1) nic się nie wyświetla. Dyskusja sugeruje sprawdzenie poprawności połączeń, zwłaszcza linii R/W podłączonej do masy, oraz prawidłowego podłączenia pinu reset mikrokontrolera. Zalecane jest także ustawienie typu procesora i dodanie dyrektywy $crystal w Bascomie, choć autor twierdzi, że w C sam steruje opóźnieniami i nie widzi związku z tym problemem. Wskazano możliwość błędów lutowania lub konfiguracji fuse bits. Zwrócono uwagę, że komenda Display On jest zbędna i nie wpływa na problem. Podsumowując, problem najprawdopodobniej wynika z błędów sprzętowych (reset, połączenia, lutowanie) lub nieprawidłowej konfiguracji mikrokontrolera, a nie z samego kodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA