logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Kingston MP47 - duże szumy na wyjściu rca

rl_soft 18 Lip 2007 22:25 1904 6
REKLAMA
  • #1 4093719
    rl_soft
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Kupiłem radio Blaupunkta MP47 i denerwuje mnie to, że strasznie szumi. Wcześniej na tym samym sprzęcie:
    przód - Jbl Gto6506 + magnat 2x50rms
    tył - boschmann PR-6988NGR (do śmietnika) + blaupunkt Gta 400 flash + sub własnej produkcji
    napęd - Blaupunkt MP72

grało bez problemu ponad rok i szumy były niewielkie, chociaż słyszalne. I teraz mam pytanie czy to wina klasy radia (nowe za 550zł) czy może kabli, ewentualnie coś innego ? Z radia wykorzystuję tylko wyjścia na wzmacniacze, nie wiem jak gra z wbudowanego wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #2 4099262
    rl_soft
    Poziom 11  
    Chciałbym tylko odświeżyć temat, czy ktoś może mi pomóc ?
  • REKLAMA
  • #3 4099351
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Zobacz czy nigdzie RCA Ci się nie zwiera. Jakiej marki masz te RCA oraz jakie masz ogólne okablowanie
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4099431
    rl_soft
    Poziom 11  
    Zwarcia nie ma, już sprawdzałem. Poza tym na innym radiu MP72 nie szumi tak strasznie. Kable są byle jakie, dałem za nie max. 10zł za szt (1m) i jedne są własnej produkcji: kabel podwójnie ekranowany + lutowane końcówki.
  • REKLAMA
  • #5 4099581
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    to zmień kable bo może te nowe radio jest bardziej czułe i tak to gra do bani
  • #6 4099641
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Jak masz ustawione GAINy we wzmacniaczach,czy przypadkiem nie na maxa?
    Ten nowe radio ma większe napięcie na RCA(3V) i musisz zmniejszyć GAINy na obu wzmacniaczach .
  • #7 4100423
    rl_soft
    Poziom 11  
    W obu wzmacniaczach GAINy są na połowę, chyba jednak pomyślę nad zmianą na razie jednego kabla i zobaczę czy będzie lepiej. Dzięki za podpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dużymi szumami na wyjściu RCA w radiu Blaupunkt MP47, które zastąpiło wcześniejszy model MP72. Wcześniej na tym samym sprzęcie i zestawie wzmacniaczy (JBL GTO6506, Magnat 2x50 RMS, Boschmann PR-6988NGR, Blaupunkt GTA 400 Flash oraz subwoofer własnej produkcji) szumy były minimalne. Sprawdzono brak zwarć w kablach RCA, które są niskiej jakości lub własnej produkcji (podwójnie ekranowane, lutowane końcówki). Sugerowano wymianę kabli, ponieważ nowe radio może mieć wyższe napięcie wyjściowe na RCA (około 3V), co wymaga dostosowania ustawień GAIN na wzmacniaczach. Obecnie GAIN jest ustawiony na połowę, ale problem szumów nadal występuje. Planowana jest wymiana przynajmniej jednego kabla, aby zweryfikować poprawę jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA