logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja instalacji Tartarini tec97 w Felicji 1.3 MPI - krok po kroku

Mg123 17 Maj 2005 14:02 7638 8
REKLAMA
  • #1 1500527
    Mg123
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam.
    Mam instalke jak w temacie zamontowana w Felicji 1.3 MPI.
    Posiadam rowniez interfejs i porgram tec99rpo.
    Prosbe by ktos napisal jak ja wyregulowac: co i jak regulowac na parowniku a co w programie.
    Z gory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1501405
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam możesz sprecyzować pytanie pytasz o tec 97 a piszesz że masz program do tec 99 to są dwie różne rzeczy a może napisz o co chodzi może pomoge.
  • #3 1502897
    Mg123
    Poziom 14  
    Dokładniejest tak jak napisałem: na obudowie kompa do gazu jest napisane TEC97 a do regulacji uzywam programu o nazwie tec99rpo.
  • REKLAMA
  • #4 1503602
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Skoro ci się połączy i wszystko wygląda wiarygodnie to w czym problem napisz czego niewiesz to może ktoś pomoże
  • REKLAMA
  • #5 1503879
    Mg123
    Poziom 14  
    No ogólnie, najlepiej krok po kroku jak wyregulować tą instalkę tj. co się reguluje i jak dużą śrubą na reduktorze a co małą, co powinno pojawićsię na ekranie.
  • #6 1504063
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 338
    Szukałem tego samego na temat regulacji tej centralki ale nic nie znalazłem więc kombinowałem sam. Po połączeniu z centralka i uruchomieniu programu mamy do wyboru trzy ekrany - uwidocznienie parametrów, konfigurację parametrów i to co dotyczy plików czyli zapis i odczyt ustawien z centralki np z dysku twardego. W menu uwidocznienie parametrów pokazują sie parametry pracy silnika takie jak: wartość prędkości obrotowej silnika, kąt otwarcia przepustnicy (TPS) Watrość podawana w woltach, wartość Lambda (podowana w woltach), położenie step motoru czyli położenie zaworka silnika krokowego gazu. W menu konfiguracji mozemy ustawiać parametry pracy centralki przedewszystkim wszystko co dotyczy rodzajów czujników stosowanych w samochodzie. Możemu takze ustawiać maksymalne połozenie step motoru co ma wpływ na dynamikę i zyżycie paliwa samochodu, możemu włączyc lub wyłączyć układ cut-off oraz regulować parametry tego układu czyli otwarcie step motoru w cut-off oraz obroty silnika dla których cut-off zostanie wyłączony. Mozemy wlączyć lub wyłączyć pozycję do deski czyli wartość otwarcia step motoru przy maksymalnym wcisnięciu pedału przyspieszenia co daje nam możliwosc lepszego przyspieszenia w nagłych sytacjach a w normalnych warunkach mniejsze zużcie paliwa. W innych ustawianiach mamy do wyboru cos takiego jak typ prowadnicy a tam do wybory normalny, ekonomiczny i sport, chodzi o zużucie paliwa i o dynamikę pojazdu. Co do regulacji parowanika to tą duża srubą reguluje sie wolne obroty samochodu ale nie do konca ponieważ regulując tą srubą przenosimy całą charakterystyke wartości lambda od obrotów silnika w strone granicy palności górnej (uboga mieszanka) lub granicy palności dolnej (mieszanka bogata). Po podłączeniu centralki do komputera tą srubą możemu wyregulować wartość lambda patrząc jak ona sie zmienia na monitorze, wkrecając srubę zubożamy mieszanke czyli mniejsze zużycie paliwa, wartość lambda w woltach dla sondy typu 0-1V coraz bliższe zeru wykręcając tą srube wartość napięcia z sondy bedzie sie zwiększała aż do ok 1V i lekko powyżej co jest dolną granicą palności, bardzo wysokie zużycie paliwa. To mniej więcej opis tego co sam dowiedziałem sie o tej centrlce jesli coś zle napisałem to proszę żeby mnie poprawić :)

Pozdrawiam...
  • #7 1504351
    Mg123
    Poziom 14  
    Dzięki za objaśnienia.
    Rozumiem że tą dolną śrubę należy tak ustawić, by sonda oscylowała ciągle między 0 (uboga) i 1V(bogata) tj. na stałych obrotach (np. wolnych) kwadracik ma się ciągle przemieszczać z lewej na prawą i odwrotnie?
    Nie wiem co daje regulacja wkrętem na górze parownika.
  • REKLAMA
  • #8 1504417
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 338
    Na wolnych obrotach wartość lambda powinna być mniej wiecej stała i wynosić ok 0,5V co odpowiada współczynnikowi lambda rownemu 1 czyli mieszanka nie za uboga nie za bogata :) Nie wiem jaki masz parownik, w niektorych jest jedna śruba regulacyjna i nią się reguluje to co napisałem, gdy są dwie to parownik ma możliwość regulacji mieszanki w zakresie srednich obrotów ale nie jestem tego pewien, nie jestem gazownikiem wszytko co wiem na temat instalacji gazowych wiem z wlasnych prób albo zanlazłem to w necie proponuje poszukać czegoś na temat takiego parownika jak masz w swoim samochodzie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulacji instalacji gazowej Tartarini TEC97 zamontowanej w samochodzie Felicia 1.3 MPI z wykorzystaniem programu TEC99RPO. Instalacja posiada centralkę TEC97, natomiast do jej konfiguracji używany jest program TEC99RPO, który umożliwia połączenie i odczyt parametrów pracy silnika oraz ustawień centralki. W programie dostępne są trzy główne ekrany: wyświetlanie parametrów (obroty silnika, kąt otwarcia przepustnicy TPS, wartość lambda, położenie silnika krokowego gazu), konfiguracja parametrów (ustawienia czujników, maksymalne położenie silnika krokowego, układ cut-off) oraz zarządzanie plikami ustawień. Regulacja na parowniku obejmuje dwie śruby: mała śruba służy do regulacji wolnych obrotów, natomiast duża śruba odpowiada za skład mieszanki gazowej, czyli ilość gazu w fazie lotnej. Wartość lambda na wolnych obrotach powinna oscylować około 0,5 V, co odpowiada mieszance optymalnej (lambda = 1). W niektórych parownikach jedna śruba reguluje mieszankę na wolnych obrotach, a druga na średnich, jednak dokładne działanie zależy od modelu parownika. Zaleca się obserwację wskazań sondy lambda podczas regulacji, aby utrzymać oscylacje między wartościami ubogą a bogatą mieszanką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA