logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha TZR 50 2006 - brak iskry mimo nowej elektryki i cewki, co sprawdzić?

patrykDD 24 Lut 2015 11:20 8262 4
REKLAMA
  • #1 14471903
    patrykDD
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam mały problem posiadam yamahe tzr 50 z 2006 roku i yamaszka zgubiła iskrę robiłem już co mogłem dałem ją kolegi kolega też nic nie może znaleźć jest w niej nowa elektryka nowa cewka moduł jest ten sam co był jak ją kupiłem zmieniałem już zapłony i dalej nic kolega elektryk szukał wady w instalacji patrzał każdy kabel po kolei i jest dobrze cewka też jest git bo też była sprawdzana włączniki na kierownicy sprawdzane nawet stopka ten kabelek od stopki zapłony tak samo nie wiem może jest zły zapłon jak kupiłem było 12 cewek później kupiłem drugi zapłon on miał 8 cewek teraz jet trzeci zapłon i ma 12 cewek impulsator nowy . moduł niby jest dobry bo go sprawdzali . Światła są , kierunki , klakson jest kręci rozrusznikiem ale nie ma iskry nie wiem co jest . Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 14472098
    maciek7474
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Yamaha TZR 50 2006 - brak iskry mimo nowej elektryki i cewki, co sprawdzić?

Podrzucam schemacik.
    Niech kolega odłączy czarno/biały kabelek z modułu zapłonowego, jest odpowiedzialny za gaszenie. Jeśli iskra się pojawi, gdzieś jest przebicie tego kabelka do masy.
  • REKLAMA
  • #3 14472639
    patrykDD
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    było tak robione i nadal nie ma iskry
  • REKLAMA
  • #4 14472892
    maciek7474
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Do sprawdzenia rezystancja uzwojeń cewki WN i cewek iskrownika.
    Dodatkowo upewnić się czy jest dobry styk w module zapłonowym, czasami wsuwki w kostce potrafią nie łączyć - sam walczyłem chwilę z brakiem iskry i okazało się, że nie było dobrego styku w kostce.
  • #5 14477615
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2552
    Od jakiej wersji, rocznika ten schemat? Widzę tam zapłon Ducati.
    Ta Yamaha ma fabrycznie zapłon DC-CDI firmy Moric i schemat jest zupełnie inny.
    Kto to wszystko sprawdzał, że stwierdził że wszystko dobre?
    Po pierwsze musisz mieć oryginalny alternator - czyli taki z zewnętrznym impulsatorem i znacznikiem na obwodzie koła magnesowego. Ile tam cewek czy pól magnesowych jest, nie pamiętam. Impulsator ma wyprowadzone dwa przewody (z pamięci: biało-czerwony i biało-zielony), ważne aby było przejście między nimi oraz brak połączenia z masą.
    Po drugie trzeba upewnić się co do zasilania modułu (+12V) oraz działania układu zabezpieczającego na stopkę boczną, bo tam albo odcina zasilanie, albo podaje masę na jedno z wejść modułu zapłonowego.
    Dobrze abyś był pewien modułu zapłonowego - najlepiej jakbyś sprawdził go na innym pojeździe.
    Ewentualnie na koniec cewka WN, albo utrata połączenia między modułem a cewką WN lub brak masy.
REKLAMA