logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HD321KJ - Prośba o ocenę stanu dysku S.M.A.R.T

Ture11 24 Lut 2015 16:25 906 6
REKLAMA
  • #1 14472861
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Witam.

Chciałbym się do Was zwrócić z prośbą o ocenę stanu dysku na podstawie parametrów smart... Dysk jest po zerowaniu i remapowaniu (po tym działał jeszcze około miesiąca), miał jeden sektor oczekujący... Według mnie wygląda dobrze, ale ten dysk ma zastanawiająco dużo parametrów, i takiego jeszcze nie analizowałem.

Można na nim śmiało trzymać jakieś dane lub system operacyjny?
    Te dyski samsunga są w miarę godne zaufania?

Samsung HD321KJ - Prośba o ocenę stanu dysku S.M.A.R.T

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14473344
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14484346
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Wykonałbym jeszcze skan powierzchni tego dysku, kiedyś wartość przeliczona atrybutu 01 spadła do 99, co sugeruje, że wystąpiły kłopoty z odczytem. Być może miało to miejsce, gdy dysk miał kłopoty i przeszedł procedurę naprawczą, niemniej nie zaszkodzi sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #4 14484526
    Ture11
    Poziom 39  
    Witam ponownie.
    Skan powierzchni po remapowaniu (MHDD) nie wykazał niczego niepokojącego, żadnych UNC, ABRT... Czasy odczytu powyżej 500mS nie występowały (zresztą chyba i powyżej 200mS też nie).
    Dziś sprawdziłem na wszelki wypadek dysk programem H2WTEST, bez błędów. W S.M.A.R.T zmieniał się tylko parametr "C3 - częstotliwość występowania błędów "w locie" " - to chyba norma? A w każdym razie któryś już dysk z rzędu mi falował na tym parametrze...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14484988
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Wartość parametru "częstotliwość występowania błędów" może się zmieniać w trakcie normalnej pracy dysku (dotyczy to dysków, w których ten parametr normalnie nie jest zerowy w przypadku braku awarii).

Moim zdaniem z dysku można korzystać, ale warto obserwować co jakiś czas jego parametry SMART.
  • Pomocny post
    #6 14485044
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Także u mnie wartość przeliczona atrybutu BB wynosi 1, a dysk działa ok.
  • #7 14485270
    Ture11
    Poziom 39  
    Tak więc dziękuję Wam bardzo za pomoc. Parametry smart na pewno będę obserwował, bo mam to już trochę we krwi, a poza tym ciekawość.
    Dziękuje i zamykam :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o ocenę stanu dysku Samsung HD321KJ na podstawie parametrów S.M.A.R.T. Dysk przeszedł zerowanie i remapowanie, a po tym działał przez miesiąc, jednak miał jeden sektor oczekujący. Odpowiedzi sugerują, że dysk może być używany do przechowywania mniej ważnych danych, ale zaleca się regularne monitorowanie parametrów S.M.A.R.T. Wykonano skan powierzchni, który nie wykazał nieprawidłowości, a zmiany w parametrze "C3 - częstotliwość występowania błędów" są normalne w trakcie pracy dysku. Użytkownicy podkreślają, że warto obserwować stan dysku, mimo że działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA