logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć kalkulator na mikroprocesorze 8051? Schemat i algorytm

Maras_23 17 Maj 2005 16:34 4171 11
REKLAMA
  • #1 1500917
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam!

Dostaliśmy niedawno tematy projektów na zaliczenie systemów mikroprocesorowych.. Jest problem, bo mało kto ma z nas pojęcie o mikroprocesorach, ich podłączaniu i programowaniu.

Mam podstawową wiedzę w zakresie cyfrówki i muszę opisać projekt wykonania kalkulatora na staruszku 8051. Chodzi i schemat ideowy, strukturalny i alogorytm przykładowego programu. Czy ktoś mógłby mi pomóc w wykonaniu czegoś takiego? Narazie staram się zapoznać z 8051, co ma w środku itd.. ale każda pomoc okaże się przydatna.

--
    Pozdrawiam,
    Marek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1501470
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    1. Klawiatura matrycowa 4x4, są takie do dostania, naklejalne na obudowę.
    2. Wyświetlacz LCD 1x20.
    3. No i oczywiście procesorek... ;)
    Algorytm dzielimy na podprocedury :
    - inicjalizacja główna
    - inicjalizacja klawiatury
    - inicjalizacja LCD
    - obsługa klawiatury
    - obsługa LCD
    - program spinający całość, czyli pętla główna, ewentualnie jeszcze do tego jakieś procedurki matematyczne.
    Powiedziałem, co wiedziałem, Howgh ! ;)
  • #3 1501594
    Maras_23
    Poziom 18  
    Dzięki, już wiem troche więcej .. a jakieś info co do podłączenia sprzętowego tego wynalazku ?

--
    Pozdrawiam,
    Marek.
  • Pomocny post
    #4 1501764
    McRancor
    Ocena: 124
    klawiature matrycową jak się podłącza to chyba tlumaczyć nie trzeba, wyświetlacz LCD tymbardziej :) A więcej to już tam nic nie trzeba, ale bardziej nadawałaby się klawiatura 4x6 :)

Zajżyj do helpa bascoma tam jest wszystko ładnie opisane!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 1502210
    McRancor
    Ocena: 124
    Teraz trudniejsza rzecz, mianowicie ja duże liczby ma obsługiwać kalkulator, ile cyfr, czy zmiennoprzecinkowe itp. No i w jakim języku możesz pisać?
  • #7 1502338
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Osobiscie bardziej podoba mi sie wyswietlacz LED, taki jak ze starych kalkulatorow 9-cio pozycyjnych. Mozna to sterowac bezposrednio z pinow procesora,, bo prady sa niewielkie. LCD to chyba troche przedobrzona koncepcja, bo zadnych liter ( poza "E" ) nie trzeba wyswietlac.
    kiedys do sygnalizacji zajetosci pamieci kalkulatora uzywano najbardziej lewej kropki na wyswietlaczu, albo segmentu "g". Rzecz gustu.
    Dodatkowo mozna jeszcze dla uproszczenia zaproponowac inne uproszczenia :
    1). Wprowadzanie cyfr poczawszy od najbardziej "lewej" pozycji wyswietlacza ku prawej stronie,
    2) Odwrotna Notacja Polska ( RPN ) jest troche latwiejsza do oprogramowania niz AOS .
    Kiedys ( okolo roku 1980 ) byla taka ksiazka po polsku o calej teorii obliczen na kalkulatorach elektronicznych , ale juz nie pamietam ani autora ani tytuly :( . Byly tam podane konkretne rozwiniecia szeregow do obliczen roznych funkcji, oraz analiza bledow obliczeniowych.

Poszperaj po starych ksiazkach w bibliotece to moze trafisz na cos co ma w tytule "Kalkulator" czy cos w tym rodzaju.
    Pozdrawiam, yego
  • Pomocny post
    #8 1527480
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Ściągnij demo "Proteusa" ze strony firmy Labcenter,
    tam jest example takiego kalkulatora -schemat i oprogramowanie możesz bez budowania układu sprawdić jak działa
  • REKLAMA
  • #9 1528580
    _myszon
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Mam chyba gdzies gotowy kod w C. Z obsluga kalwiatury (3x4) i LCD. Uderz na priv to dam znac czy znalazlem.
  • Pomocny post
    #10 1528859
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Ogólnie wszyscy macie bardzo dobre pomysły na wykonanie tego zadania. Ale skoro autor napisał że ma podstawową wiedze w zakresie cyfrówki to pewnie o mikrokontrolerach wie jeszcze mniej.

Moze ten projekt nie powinien być aż taki ambitny jak normalny kalkulator tylko jakiś uproszczony aby pokazać tylko że opanowało sie uC w stopniu wystarczajacym do dalszej nauki.
    Być może wystarczą tylko dwa wyświetlacze 7 segmentowe, 4 przyciski do zadawania cyfr (1..4) do tego 2 przyciski do dodawania i odejmowania i jeden do uzyskania wyniku. Do tego programik tylko w asemblerze (bo chyba tego ich tam uczyli) i kompletna dokumentacja ze wszystkimi źródłami i schematami.
    Tak ja bym to widział - to nie jest praca dyplomowa (chyba) żeby tracićna nią wiecej niz dwa tygodnie.
  • Pomocny post
    #11 1530518
    fiat
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Maras_23 napisał:
    Witam!

Dostaliśmy niedawno tematy projektów na zaliczenie systemów mikroprocesorowych.. Jest problem, bo mało kto ma z nas pojęcie o mikroprocesorach, ich podłączaniu i programowaniu.

Mam podstawową wiedzę w zakresie cyfrówki i muszę opisać projekt wykonania kalkulatora na staruszku 8051. Chodzi i schemat ideowy, strukturalny i alogorytm przykładowego programu. Czy ktoś mógłby mi pomóc w wykonaniu czegoś takiego? Narazie staram się zapoznać z 8051, co ma w środku itd.. ale każda pomoc okaże się przydatna.

--
    Pozdrawiam,
    Marek.

In Proteus good example.
  • #12 1983040
    Maras_23
    Poziom 18  
    Wszystkim dziekuje za podpowiedzi, uzylem przykladu z Proteusa, projekt przeszedl i jestem zadowolony :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu kalkulatora opartego na mikroprocesorze 8051, obejmującego schemat ideowy, strukturalny oraz algorytm programu. Proponowane komponenty sprzętowe to klawiatura matrycowa 4x4 lub 4x6 oraz wyświetlacz LCD 1x20 lub wyświetlacz LED 7-segmentowy, typowy dla starych kalkulatorów. Algorytm powinien być podzielony na podprocedury: inicjalizację systemu, klawiatury, wyświetlacza, obsługę klawiatury i LCD oraz główną pętlę programu z procedurami matematycznymi. Wskazano, że dla uproszczenia projektu można ograniczyć funkcjonalność kalkulatora, np. do podstawowych operacji arytmetycznych i prostych interfejsów (np. kilka przycisków i wyświetlacze 7-segmentowe). Język programowania sugerowany to asembler, zgodny z nauczaniem na kursie. Polecono wykorzystanie oprogramowania Proteus firmy Labcenter, które zawiera przykładowe schematy i kod kalkulatora na 8051, umożliwiające symulację bez fizycznego montażu. Dyskusja porusza także kwestie obsługi dużych liczb, notacji odwrotnej polskiej (RPN) oraz możliwości uproszczeń wprowadzania danych. Projekt zakończył się sukcesem dzięki wykorzystaniu przykładu z Proteusa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA