logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

My Phone Cube - jak odzyskać utracone numery IMEI po reinstalacji softu?

OskarV1 25 Lut 2015 09:09 3486 6
REKLAMA
  • #1 14475087
    OskarV1
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam wczoraj byłem zmuszony zainstalować od początku softa do Cube przez sp flash tool ale niestety po zainstalowaniu telefon stracił numery imei. Pomożecie mi je odzyskać ?
  • REKLAMA
  • #2 14475144
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Poradnik zaczerpnięty z forum.android.com

Cytat:

Potrzeba najnowszego FlashTool w wersji V5.1409.13
    Odpalasz program. Nastepnie ladujesz plik scater-loading. Zaznaczasz opcje: MOTA SIU Luke, klikasz DOWNLAND a następnie podlaczasz telefon (nie zapomnij wyjąć na chwile baterii)
    Po podłączeniu tel Flash Tool wgra Ci: boot.img , recovery.img , i system.img (będzie to trwało ok. 20min.), jak się w gra to standardowo wyskoczy OK. Zamykasz okno z napisem OK, Odłącz tel, wyciagnij i zamontuj baterie, zaznaczyć opcje DOWNLOAD ONLY i odznacz te 3 pliki co masz juz wgrane. Kliknij Download i podlacz tel. Program wgra Ci reszte i wyskoczy OK.

I NASZ CUBE NAGLE OZYWA :-)

Po włączeniu systemu tel nie widzi nam kart SIM lub jedna widzi a jednej nie. Posiadamy również błąd WIFI który wyświetlany jest jest jakoś NVRAM czy jakoś...dokładnie nie pamiętam.
    Następnie programem MTK Droid Tools nadajemy IMEI takie jak mamy pod bateria na nalepce. Po restarcie tel IMEI zostały nadane i problem z widocznością kart SIM znika.

Następnie z netu zciagamy plik WIFI_FIX_FILES MT6582, po czym go rozpakowujemy i zawartość należy skopiować do katalogu: data/nvram/APCFG/APRDEB najlepiej aplikacja ES file menager bezpośrednio na telefonie, zapyta czy podmienic pliki, zgadzamy się, restartujemy telefon i........GOTOWE! CUBE jak nowy :-)
  • REKLAMA
  • #3 14475155
    OskarV1
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Dzięki za info wszysko fajnie tylko jak tym programem mam wgrać te imei ? lub nadać ?

Dodano po 37 [minuty]:

a z kąd mam pobrać sterwoniki adb ?
  • #4 14475323
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2246
    OskarV1 napisał:
    Dzięki za info wszysko fajnie tylko jak tym programem mam wgrać te imei ? lub nadać ?
    Tak.

Dodano po 4 [minuty]:

OskarV1 napisał:
    a z kąd mam pobrać sterwoniki adb ?
    Musisz zainstalować pakiet Android SDK, po instalacji wchodzisz do folderu instalacyjnego i włączasz SDK Manager. Później rozwijasz listę extras i zaznaczasz Google USB Drivers po czym klikasz install packages, jak już pobierze i zainstaluje to sterowniki masz w folderze SDK/extras/google/usb_driver .
  • REKLAMA
  • #5 14475431
    basstek1
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    Aby naprawić imei trzeba wejść w dialer i wklepać kod *#4634# potem wpisać właściwy imei (pojawi się okienko) i po sprawie :) Działa to w chińczykach z MTK.
  • REKLAMA
  • #6 14475736
    mobista
    Poziom 35  
    Ocena: 365
    basstek1 napisał:
    Aby naprawić imei trzeba wejść w dialer i wklepać kod *#4634# potem wpisać właściwy imei (pojawi się okienko) i po sprawie :) Działa to w chińczykach z MTK.

Tylko, że nie jest to solucja permamentna.
  • #7 14475757
    basstek1
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    Trzeba spróbować. Mnie pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z utratą numerów IMEI po reinstalacji oprogramowania w telefonie Cube za pomocą SP Flash Tool. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod odzyskania IMEI, w tym użycie kodu *#4634# w dialerze oraz instalację pakietu Android SDK i Google USB Drivers. Użytkownicy podzielili się również informacjami na temat tymczasowego charakteru niektórych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA