logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips EM2E - wyłącza się po 2 sekundach, szybkie mruganie diody czuwania

Jarek vilko 17 Maj 2005 17:08 2793 10
REKLAMA
  • #1 1500996
    Jarek vilko
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ten telewizorek wlasnie po wlanczeniu-wchodzi WN i slychac 100Hz na odchylaniu pionowym.Po chwili wylancza sie i dosc szybko mruga czerwona dioda od czuwania prawdopodobnie.
    Napiecia sa ok,przerw nie widze,moze ktos ma jakas sugestie gdzie szukac. Podstawilem takze future box-bez zmian.
    Pozdrowionka z Belgii-ZZZimnooo

Dodano po 21 [minuty]:

Przepraszam mialo byc wylancza sie i dosc szyb...

Dodano po 2 [minuty]:

wylancza sie-cos sie dzieje dziwnego

Dodano po 2 [minuty]:

nie wiem o co chodzi ale po wpisaniu mam co innego,chodzi oto ze tv przestaje pracowac po dwoch sekundach,moze ta klawiatura azerty i niderlandzki windows
  • REKLAMA
  • #2 1501117
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam !
    Miałem taki przypadek w THOMSONIE (albo podobny ) Start słychać wysokie dwie sekundy i zimno. Dioda pulsuje w odpowiedni sposób i mając instrukcję serwisową prawdopodobnie odczytałbyś dzięki jej mruganiu sygnaturę erroru. Ja miałem uwalony kondensator przy WN nie pamiętam dokładnie który, bo to było dosyć dawno ale był na 400V i chyba coś ok 470nF (nie elektrolit). Złapałem go przypadkiem gdyż miał po dokładnym przyjrzeniu się lużną jedną nóżke (peknięty lut) i iskrzenie go wykończyło zamiast 470nF miał ok 95nF. Wymiana i wszystko ok.
    Pzdr i mam nadzieję że cokolwiek pomogłem. ;)
  • #3 1501200
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    W tym philipsie aktywuje się zabezpieczenie.
    Jeśli problem nie jest krytyczny to po wejściu w tryb SAM tv będzie chodził i możesz zobaczyć listę błędów.
    Jeśli problem jest kryryczny to po próbie wpowadzenia w SAM odbiornika zaraz się wyłączy,no i wtedy szuakaj w końcówce wizyjnej,ramce układ odchylania H (kondensatory,zimne luty).
    Przyjemnej pracy.
  • REKLAMA
  • #4 1501213
    Jarek vilko
    Poziom 12  
    Podmienilem jeszcze ramke dla swietego spokoju,dioda mruga caly czas tak samo-nie mozna sie tam doczytac nic logicznego-tak sobie mruga i moze to robic bezustannie.Dzieki za sugestie Panie Gigson ;) ale niestety to nie to,sprawdzilem dokladnien,napewno to nie "elektronika",bo wszystko jest w module,a ten podstawialem.Qrde moze trafo jest za bardzo obciazone,chociaz trzask na ucho wydaje sie ok.Gdyby ktos mial wieksze problemy z Grundigami to zapraszam,w serwisie tutaj pracuje-tylko skanera nie mam,troche szkoda.Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Jak tam wejsc w tryb SAM,bo nie wiem niestety-troche zielony jestem w Philipsach,a szczegolnie w tym modelu-nie znalazlem nic co mozna byloby"zewrzec"?Nie mam schematu.
  • #5 1501768
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Wpisz w Szukaj EM2E
  • Pomocny post
    #6 1502758
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Na futurze od strony głowicy znajdziesz opisane punkty SAM i SDM.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1502790
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Na poczatek odłacz tranzystor 7407 i 7641, sprawdz rezystor 3652. Reszte porad dostarcza ci opcje z szukaj.Jesli to nic nie da polecam czasopismo serwis elektroniki nr 3/04 4/04 5/04 6/04 jest tam dokładny opis tej płyty
  • #8 1502797
    marko41
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Polutuj wyprowadzenie masy radiatora od tranzystora lini bedzie tam "zimny" lut!!!!
  • #9 1503035
    KRZYSZTOFIX
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Przede wszystkim w tym chassis często uszkadza się układ korekcji.Sprawdź tranzystory w tym układzie i koniecznie trafko korekcji,sam osobiscie miałem kilka zwartych i tv zachowywał się identycznie,tzn.nie chciał zastartowac na dobre i włączał się protect.Pozdrawiam
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • #10 1503103
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Odłącz protekcje i zobacz co się pokaże na ekranie ,jak wystartuje,będziesz wiedział gdzie grzebać,

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdz jeszcze dokładnie tor 8V często na tej linii są częste usterki
  • #11 1503186
    Jarek vilko
    Poziom 12  
    Dzieki za wszystkie porady,zaraz zabieram sie do roboty,dam wam znac co bylo,a zimny lut na radiatorze byl-fakt

Dodano po 3 [godziny] 7 [minuty]:

No i dziala telewizorek.Uszkodzony byl rezystor 3652-22ohm,100ohm przy transoptorze 4783 i przerwa na radiatirze ktora znalazlem na poczatku.
    Dzieki Djjack za twoje sugestie,bo one mnie naprowadzily na trop.Na przyszlosc bede wiecej czytal forum bo faktycznie wszystko tu mozna znalezc.Pozdrowionka

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Philips EM2E wyłącza się po około 2 sekundach od włączenia, a dioda czuwania szybko miga. Problem może wynikać z aktywacji zabezpieczenia w odbiorniku. W trybie serwisowym SAM można odczytać kody błędów, jednak przy krytycznych usterkach telewizor wyłącza się natychmiast. Zaleca się sprawdzenie końcówki wizyjnej, zwłaszcza układu odchylania poziomego (kondensatory, zimne luty) oraz układu korekcji i transformatora korekcji, które często ulegają uszkodzeniu w tym chassis. Warto również zweryfikować tor zasilania 8V. W jednym z przypadków uszkodzony był rezystor 3652 (22Ω) oraz przerwa na radiatorze tranzystora liniowego, co powodowało wyłączanie się telewizora i miganie diody. Naprawa polegała na wymianie rezystora i naprawie zimnego lutu na radiatorze. Dodatkowo wskazano na możliwość uszkodzenia kondensatora wysokiego napięcia (około 400V, 470nF) przy WN, który może mieć pękniętą nóżkę lub być uszkodzony. Wejście w tryb SAM można znaleźć na płycie głównej w punktach oznaczonych SAM i SDM. Przydatne są również schematy i opisy serwisowe dostępne w czasopismach branżowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA