logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips EM2E - wyłącza się po 2 sekundach, szybkie mruganie diody czuwania

Jarek vilko 17 Maj 2005 17:08 2793 10
REKLAMA
  • #1 1500996
    Jarek vilko
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ten telewizorek wlasnie po wlanczeniu-wchodzi WN i slychac 100Hz na odchylaniu pionowym.Po chwili wylancza sie i dosc szybko mruga czerwona dioda od czuwania prawdopodobnie.
    Napiecia sa ok,przerw nie widze,moze ktos ma jakas sugestie gdzie szukac. Podstawilem takze future box-bez zmian.
    Pozdrowionka z Belgii-ZZZimnooo

Dodano po 21 [minuty]:

Przepraszam mialo byc wylancza sie i dosc szyb...

Dodano po 2 [minuty]:

wylancza sie-cos sie dzieje dziwnego

Dodano po 2 [minuty]:

nie wiem o co chodzi ale po wpisaniu mam co innego,chodzi oto ze tv przestaje pracowac po dwoch sekundach,moze ta klawiatura azerty i niderlandzki windows
  • REKLAMA
  • #2 1501117
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam !
    Miałem taki przypadek w THOMSONIE (albo podobny ) Start słychać wysokie dwie sekundy i zimno. Dioda pulsuje w odpowiedni sposób i mając instrukcję serwisową prawdopodobnie odczytałbyś dzięki jej mruganiu sygnaturę erroru. Ja miałem uwalony kondensator przy WN nie pamiętam dokładnie który, bo to było dosyć dawno ale był na 400V i chyba coś ok 470nF (nie elektrolit). Złapałem go przypadkiem gdyż miał po dokładnym przyjrzeniu się lużną jedną nóżke (peknięty lut) i iskrzenie go wykończyło zamiast 470nF miał ok 95nF. Wymiana i wszystko ok.
    Pzdr i mam nadzieję że cokolwiek pomogłem. ;)
  • #3 1501200
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    W tym philipsie aktywuje się zabezpieczenie.
    Jeśli problem nie jest krytyczny to po wejściu w tryb SAM tv będzie chodził i możesz zobaczyć listę błędów.
    Jeśli problem jest kryryczny to po próbie wpowadzenia w SAM odbiornika zaraz się wyłączy,no i wtedy szuakaj w końcówce wizyjnej,ramce układ odchylania H (kondensatory,zimne luty).
    Przyjemnej pracy.
  • REKLAMA
  • #4 1501213
    Jarek vilko
    Poziom 12  
    Podmienilem jeszcze ramke dla swietego spokoju,dioda mruga caly czas tak samo-nie mozna sie tam doczytac nic logicznego-tak sobie mruga i moze to robic bezustannie.Dzieki za sugestie Panie Gigson ;) ale niestety to nie to,sprawdzilem dokladnien,napewno to nie "elektronika",bo wszystko jest w module,a ten podstawialem.Qrde moze trafo jest za bardzo obciazone,chociaz trzask na ucho wydaje sie ok.Gdyby ktos mial wieksze problemy z Grundigami to zapraszam,w serwisie tutaj pracuje-tylko skanera nie mam,troche szkoda.Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Jak tam wejsc w tryb SAM,bo nie wiem niestety-troche zielony jestem w Philipsach,a szczegolnie w tym modelu-nie znalazlem nic co mozna byloby"zewrzec"?Nie mam schematu.
  • #5 1501768
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Wpisz w Szukaj EM2E
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1502758
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Na futurze od strony głowicy znajdziesz opisane punkty SAM i SDM.
  • Pomocny post
    #7 1502790
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Na poczatek odłacz tranzystor 7407 i 7641, sprawdz rezystor 3652. Reszte porad dostarcza ci opcje z szukaj.Jesli to nic nie da polecam czasopismo serwis elektroniki nr 3/04 4/04 5/04 6/04 jest tam dokładny opis tej płyty
  • REKLAMA
  • #8 1502797
    marko41
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Polutuj wyprowadzenie masy radiatora od tranzystora lini bedzie tam "zimny" lut!!!!
  • #9 1503035
    KRZYSZTOFIX
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Przede wszystkim w tym chassis często uszkadza się układ korekcji.Sprawdź tranzystory w tym układzie i koniecznie trafko korekcji,sam osobiscie miałem kilka zwartych i tv zachowywał się identycznie,tzn.nie chciał zastartowac na dobre i włączał się protect.Pozdrawiam
    Krzysztof
  • #10 1503103
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Odłącz protekcje i zobacz co się pokaże na ekranie ,jak wystartuje,będziesz wiedział gdzie grzebać,

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdz jeszcze dokładnie tor 8V często na tej linii są częste usterki
  • #11 1503186
    Jarek vilko
    Poziom 12  
    Dzieki za wszystkie porady,zaraz zabieram sie do roboty,dam wam znac co bylo,a zimny lut na radiatorze byl-fakt

Dodano po 3 [godziny] 7 [minuty]:

No i dziala telewizorek.Uszkodzony byl rezystor 3652-22ohm,100ohm przy transoptorze 4783 i przerwa na radiatirze ktora znalazlem na poczatku.
    Dzieki Djjack za twoje sugestie,bo one mnie naprowadzily na trop.Na przyszlosc bede wiecej czytal forum bo faktycznie wszystko tu mozna znalezc.Pozdrowionka

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips EM2E wyłącza się po około 2 sekundach od włączenia, a dioda czuwania szybko miga. Problem może wynikać z aktywacji zabezpieczenia w odbiorniku. W trybie serwisowym SAM można odczytać kody błędów, jednak przy krytycznych usterkach telewizor wyłącza się natychmiast. Zaleca się sprawdzenie końcówki wizyjnej, zwłaszcza układu odchylania poziomego (kondensatory, zimne luty) oraz układu korekcji i transformatora korekcji, które często ulegają uszkodzeniu w tym chassis. Warto również zweryfikować tor zasilania 8V. W jednym z przypadków uszkodzony był rezystor 3652 (22Ω) oraz przerwa na radiatorze tranzystora liniowego, co powodowało wyłączanie się telewizora i miganie diody. Naprawa polegała na wymianie rezystora i naprawie zimnego lutu na radiatorze. Dodatkowo wskazano na możliwość uszkodzenia kondensatora wysokiego napięcia (około 400V, 470nF) przy WN, który może mieć pękniętą nóżkę lub być uszkodzony. Wejście w tryb SAM można znaleźć na płycie głównej w punktach oznaczonych SAM i SDM. Przydatne są również schematy i opisy serwisowe dostępne w czasopismach branżowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA