logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips EM2E - jak wyłączyć zabezpieczenie i uruchomić TV?

ztill 12 Gru 2006 09:55 2722 9
REKLAMA
  • #1 3322205
    ztill
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Witam.
    TV nie włącza się. Czuwanie OK, po włączeniu przechodzi w tryb zabezpieczenia dioda miga cały czas. Napięcie +B OK, HOT OK, FBT OK, TDA8177 OK, korekcja OK.
    Po włączeniu pojawiają się na bazie HOT impulsy sterujące i po chwili zanikają ( oczywiście mają wyższą częstotliwość).

Próbowałem wyłączyć zabezpieczenie zwierając bazę i emiter tranzystora, 7529 lecz to nie pomogło, TV nawet wtedy przechodzi w zabezpieczenie i wyłącza sterowanie HOT.

Pytanie jak to obejść? Jak skutecznie wyłączyć zabezpieczenie by uruchomić linię a potem cały TV?
  • REKLAMA
  • #2 3322432
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Witam a co sygnalizuje dioda
  • #3 3322831
    Andrzej Wierzbicki
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Należy spróbować wejść w tryb serwisowy SAM. Wtedy wyłączone zostają wszystkie programowe zabezpieczenia.
    Aby wejść w ten tryb należy zewrzeć dwa punkty oznaczone 4005.
    Wyświetlony zostanie między innymi kod błędów ułatwiający naprawę.
  • REKLAMA
  • #4 3325540
    ztill
    Poziom 23  
    Witam.
    Dioda nic nie sygnalizuje, pulsuje jednostajnie.
    Spróbuję wejść w SAM, i zobaczę czy się to uda.
  • #5 3325545
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    Zdejmij PK i odpal..zobacz wtedy...
    pzdr
  • #6 3325789
    pjp
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    sprawdz zimne luty przy tranzystorze linii ,oraz rezystory powierzchniowe 22om , 100om są położone w okolicy tranzystora linii
    pjp
  • REKLAMA
  • #7 3325895
    ztill
    Poziom 23  
    Koledzy, jeżeli piszę, że korekcja OK to znaczy, że sprawdziłem też te sławne rezystory.

PK oczywiście zdjąłem. Problem sprawdzenia trochę się komplikuje, bo na stole mam tylko chassis podłączone do jakiś cewek reszta ( obudowa i CRT pozostały u klienta).

Andrzejowi odpowiadam, że pomysł z wejściem w SAM jest OK, ale nie twym przypadku. TV można przełączyć w ten tryb tylko ze stanu pracy a nie czuwania (tak pisze producent)

Koledzy czy macie opracowany schemat dostępowania w takich przypadkach? Teraz robię przerwę a za jakiś czas dalej ze słownikiem będę szukał wskazówek w serwisówce.
  • #8 3327800
    ztill
    Poziom 23  
    Nie mogę odczytać, co blokuje procesor. Nie dysponuje Com Pair. Żadną miarą nie udało mi się uruchomić w czuwaniu SDM by odczytać nr błędu ( wprowadzanie kodu 062596, naciskanie przycisku Default, zwieranie zwory SDM na module SSB.)

Czy znacie sposób by odczytać tą informacje?
  • REKLAMA
  • #9 3328958
    Andrzej Wierzbicki
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Przejrzane posty po wpisaniu w Szukaj : EM2E ?
    Warto sprawdzić.
  • #10 3332985
    ztill
    Poziom 23  
    W końcu jakiś sukces. Zacząłem raz jeszcze od początku i zauważyłem że brakuje mi 8V. Uszkodzony element to stabilizator 7906 (L4940). Zastąpiłem go stabilizatorem 5V + dioda zenera 3V6. Chassis startuje. Teraz sprawdzę jak to działa.
    Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips EM2E nie uruchamia się, przechodząc natychmiast w tryb zabezpieczenia, sygnalizowany migającą diodą. Sprawdzono napięcia +B, HOT, FBT, układ TDA8177 oraz korekcję, które są prawidłowe. Próby wyłączenia zabezpieczenia przez zwarcie bazy i emitera tranzystora 7529 nie przyniosły efektu, a impulsy sterujące na bazie HOT zanikają po chwili. Sugerowano wejście w serwisowy tryb SAM poprzez zwarcie punktów 4005, co wyłącza programowe zabezpieczenia i umożliwia odczyt kodów błędów, jednak w tym modelu tryb SAM można aktywować tylko ze stanu pracy, nie z czuwania. Zalecano także sprawdzenie zimnych lutów i rezystorów powierzchniowych 22Ω i 100Ω w okolicy tranzystora linii. Ostatecznie problemem okazał się brak napięcia 8V spowodowany uszkodzeniem stabilizatora 7906 (L4940), który zastąpiono stabilizatorem 5V i diodą zenera 3,6V, co pozwoliło na uruchomienie chassis i dalsze testy działania telewizora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA