logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć parametry magnesu i cewki do generowania napięcia 1.5V?

sun999 17 Maj 2005 17:16 1771 11
REKLAMA
  • #1 1501022
    sun999
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam szanowne grono
    jak widać jestem początkującym więc raczkująCYM użytkownikiem tego forum, w związku z tym mam 1 pytanko
    jak obliczyć parametry magnesu poruszającego się w cylindrze z cienkiego plexi aby cewka nawinięta na tym że cylindrze mogła wychwycić jakieś napięcie.
    oczywiście jakby niebyło kłopotu to parametry cewki też by się przydały
    a może jest jakiś wzór aby można było przewidzieć że np. magnes taki a taki czyli X i cewka też X wytworzy powiedzmy napięcie X
    koszty związane z materiałami nieistotne
    potrzebuję uzyskać chociaż 1.5v
    i jeszcze jedna kwestia czy lepsza jest jedna cewka czy więcej ustawionych w jakiejś sekwencji i czy magnes neodymowy wytworzy więcej pola dla uzyskania napięcia czy mogą być zwykła
    ps.
    rozrysowałem urządzonko o nazwie ///wiatrak//// na 60 takich ogniw samonapędzające i nie wiem jakie mam zastosować materiały o których parametry pytam
    wszelki odpowiedzi linki lub sygestie bardzo mile widziane
    dziękuję za przeczytanie mojego postu
  • REKLAMA
  • #2 1502477
    Wojtek_b21
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Napisałeś bardzo dużo ale mało podałeś szczegółów . Jak będzie poruszał się magnes czy do przodu i do tyłu czy po okręgu czy jeszcze inaczej. Piszesz 1.5V ale jakie natężenie prądu? Jaka będzie częstotliwość poruszania się magnesu? Czy ta częstotliwość będzie stała czy zmienna?
  • #3 1502962
    saper3791
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Witam , pozdrawiam .
    Podobnie jak kolega wspomina ... Gdy ja oczy zamkne to chyba sobie wyobrazam co masz w planie ;) . No ale mniejsza o moja wyobraznie .
    - Czestotliwosc cykli
    - Oczekiwana moc
    ...
    i jeszcze kilka rzeczy jest wazne .

No dobrze , nie bede Cie zasypywal pytaniami . Postawie jedno :
    Dlaczego do Twojego wiatraka nie uzyjesz jako pradnicy - silniczka elektrycznego ?? Tak , wiem ... obroty musialyby byc wysokie (??) ale przeciez sa silniczki elektryczne , ktore juz przy niskich obrotach wytwarzaja dosc spore napiecie stale . Mam osobiscie starszy silnik elektryczny na 24V , ktory przy szybkim obrocie osi reka ( krotki ruch ) wypycha z siebie 7-9V . A Tobie jesli dobrze zrozumialem jest potrzebne okolo 1,5V .

Pozdrawiam i oczekuje dalszych wiadomosci i pytan :-)
  • REKLAMA
  • #4 1504180
    sun999
    Poziom 11  
    witam i dziękuję za zainteresowanie tematem
    magnes będzie poruszał się czyt. spadał wewnątrz rury z wysokości około 2 m. i będzie zatrzymany na dole rury
    następnie ta rura przesunie się w osi o 1 stopień dając tym samym miejsce drugiej rurze z magnesem która po dojściu w punkt kulminacyjny zatrzyma się i blokada spuści magnes
    takich rur w założeniu ma być 60 szt.
    tak więc magnes opada w danym momencie raz i jest blokowany zapadką
    nie wiem właśnie jakie mają być parametry czy długość rur ma też znaczenie bo przecież im szybciej spada magnes to nie wiem czy będzie więcej czy mniej pola wytworzonego
    wymyśliłem sobie takie dziwadło i nurtuje mnie ten temat jak diabli
    może więc ktoś z Was mi coś podpowie?
    oczywiście z góry wielkie dzięki
    a co do napędu będzie użyty mechanizm na zasadzie napędu zegarka który to wszystko będzie poruszał nakręcany raz na jakiś czas / niewiem jeszcze na ile/
  • REKLAMA
  • #6 1507508
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    O ile pamiętam to siła elektromotoryczna wywołana w cewce przez pole wynosi

$$e=-z\frac{d\phi}{dt}$$

gdzie

z - ilość zwojów cewki objętej zmianami pola
    dΦ/dt - szybkość zmian pola w czasie

i tu wychodzi problem, że tylko zwoje blisko poruszającego się magnesu będą coś z siebie dawały a reszta (nad i pod chwilowym położeniem magnesu) będzie cewkami powietrznymi włączonymi szeregowo z cewką indukującą prad (zakładamy, że cewka jest nawinięta na całej długości rury).

Prędkość magnesu w miarę spadania rośnie a więc rosnie szybkość zmian pola w miarę zbilżania się do dna rury.
    Z tego by wynikało, że by uzyskać jednakowe napięcie na każdym odcinku rury to gęstość zwojów (ilość zwojów na odcinek) na rurze musi maleć im bliżej dna rury.

Magnes powinien być długi i prawie dopasowany do rury by uzyskać maksymalne sprzężenie pola i zwojów.

Mozna też spróbować podzielić cewkę na sekcje i z każdej zbierać przez diodę napięcie ładujące np kondensator.

Magnesy najlepiej byłoby dać neodymowe jako najsilniejsze ale to zdaje się drogie rozwiązanie.

Te rury to chyba będą co 6 stopni (360/60) a nie co 1 ?
  • #7 1508091
    sun999
    Poziom 11  
    słusznie zauważyłeś że co 6 stopni
    mój mały błąd
    a czy to zwiększanie się szybkości opadania magnesu nie może zostać przy takim samym nawinięciu cewki na całej długośći poprostu najpierw będzie mało prądu a przy przyspieszeniu będzie go więcej .przecież i tak z tych wszystkich ogniw napięcie bedzie musiało się gdzieś zebrać przed dalszą drogą
    chyba będę musiał poeksperymentować jak ludzie za dawnych czasów za pomocą błędów i poprawek
    niby to wszystko wygląda prosto ale jak się zacznie nad tym myśleć głębiej to same zagadki i niewiadome
    czy można wogóle wyliczyć przewidywalne napięcia i natężenia znając dane poszczególnych składników / parametry magnesu cewki średnica i długość rury / lub odwrotnie
    chodzi mi oto aby nie wydawać niepotrzebnie kasy
    oczywiście nieważne czy to będzie magnes za 100 czy 500 zł. bo jeżeli końcowy wynik z takiego magnesu będzie pozytywny to efekt końcowy będzie bardzo zadowalający
    P.S.
    ale się rozpisałem nie wnosząc nic do tematu tylko znów pytania bez rozwiązania
    P.S.
    dzięki za dotychczasowe wskazówki
  • #8 1513493
    sun999
    Poziom 11  
    zakładając że magnes będzie pierścieniowy o średnicy 50mm długość rury 2000mm. to jakie zrobić cewki tzn. jaki gruby drut i czy jedna warstwa czy kilka odizolowanych czy drut z izolatorem / powlekany/ czy goły?
  • #9 1513522
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Drut na pewno izolowany.

MOże być wielowarstwowo ale rośnie wtedy ciężar rury z drutem.

Średnica drutu, nie wiem, może 0.5 mm
  • REKLAMA
  • #10 1513566
    sun999
    Poziom 11  
    a ile warstw i jakie ma to znaczenie czy wyłapie wtedy więcej pradu ?
  • #11 2222443
    sun999
    Poziom 11  
    witam po rocznej przerwie
    napisałem w tym temacie aby go odświeżyć i liczę że może ktoś odpowie szczegółowo na nurtujące mnie pytania
    urządzenie jest już w fazie końcowej tylko brakuje mi właśnie ogniw
    dzięki za wszelkie wskazówki a jak to ustroistwo zrobię do końca to napewno wam pokaże ze szczegółami nawet w przypadku gdyby nie działało
  • #12 14526249
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Jakie wnioski wyciągnął kolega z eksperymentów? Czy może w ogóle nic nie wyszło?
    Moderowany przez trymer01:

Regulamin, pkt. 3.1.19

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia parametrów magnesu i cewki do generowania napięcia około 1,5 V w urządzeniu przypominającym generator Faradaya, gdzie magnes neodymowy spada swobodnie w rurze z plexi o długości około 2 m. Poruszanie magnesu jest jednostronne, z zatrzymaniem i blokadą po opadnięciu, a cały mechanizm ma być powielony 60-krotnie. Kluczowe zagadnienia to dobór długości i średnicy rur, liczba i gęstość zwojów cewki, wpływ prędkości opadania magnesu na indukowane napięcie oraz rodzaj magnesu (neodymowy vs zwykły). Wskazano, że siła elektromotoryczna zależy od liczby zwojów i szybkości zmian pola magnetycznego, a optymalny magnes powinien być długi i dopasowany do rury dla maksymalnego sprzężenia. Zalecane jest stosowanie izolowanego drutu miedzianego, możliwie wielowarstwowego, choć zwiększa to masę. Dyskutowano także o możliwości dzielenia cewki na sekcje z osobnym prostowaniem napięcia. Pojawiły się pytania o wpływ liczby warstw drutu na generowany prąd oraz o możliwość przewidywania napięć i natężeń na podstawie parametrów geometrycznych i magnetycznych. Autor planuje eksperymenty i poszukuje wzorów lub metod obliczeniowych, aby zoptymalizować konstrukcję bez nadmiernych kosztów. W dyskusji pojawiła się sugestia użycia silnika elektrycznego jako alternatywnego generatora napięcia. Po roku autor zgłasza gotowość urządzenia i prosi o dalsze wskazówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA