logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sokowirówka Zelmer Jovita - funkcja TURBO nie działa, silnik bez zmian obrotów

kostom 25 Lut 2015 21:30 2316 10
REKLAMA
  • #1 14477797
    kostom
    Poziom 11  
    Ocena: 51
    Posiadam sokowirówkę Zelmera (Jovita) w której od pewnego momentu nie działa opcja TURBO, a dokładniej po włączeniu tej funkcji silnik pracuje z tą samą prędkością obrotową co podczas normalnej pracy. Wcześniej załączenie tej funkcji powodowało uruchomienie silnika na wysokich obrotach na kilka sekund. W środku znajduje się układ sterujący obrotami silnika - zdjęcie poniżej. Sokowirówka Zelmer Jovita - funkcja TURBO nie działa, silnik bez zmian obrotów
  • REKLAMA
  • #2 14480002
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 556
    Wydaje mi się, że powodem nie działania regulacji obrotów jest nie sprawny triak, na zdjęciu wyraźnie widać, że jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 14480522
    kostom
    Poziom 11  
    Jeśli masz na myśli brunatne plamy to nie jest to powód uszkodzenia tylko zaschnięty sok. Przyznaje nie podjąłem się czyszczenia przed wykonaniem zdjęcia. Pytanie, czy jeśli ten triak byłby faktycznie uszkodzony to czy sokowirówka by działała?
  • REKLAMA
  • #4 14480567
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 556
    Tak, działała by, tylko nie działała by regulacja obrotów, silnik chodziłby cały czas na najwyższych lub najniższych.
  • #5 14485269
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Najpierw, zacznij od sprawdzenia przełącznika, a potem ruszaj elektronikę. Najprostsze awarie sprawiają najwięcej problemów :)

Jeżeli upewnisz się na 100%, że przełącznik jest sprawny, daj zdjęcia całej płytki, dobrej jakości z obu stron. Nie mam jej schematu, a można go zdjąć patrząc na połączenia.
  • #6 14485332
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3354
    Z wyprowadzenia płytki oznaczonego TURBO gdzieś coś idzie? Przewód jakiś dokąd? Jeśli takowy istnieje :|
  • #7 14490186
    stiff12
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Ile funkcji obrotów posiada ten robot?
  • #8 14490981
    kostom
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Sokowirówka posiada dwie prędkości obrotowe: "normalna" praca oraz "turbo" które działa na kilka sekund celem oczyszczenia sitka z miazgi. Sprawdziłem przełącznik i jest OK, tzn. załączając funkcję normalnej pracy silnik uruchamia się i obroty stabilizują się na nominalnej prędkości, natomiast przełączając na funkcję turbo silnik również uruchamia się na nominalnej prędkości, a powinien na kilka sekund pracować na maksymalnej prędkości. Poniżej zdjęcia.

Sokowirówka Zelmer Jovita - funkcja TURBO nie działa, silnik bez zmian obrotów Sokowirówka Zelmer Jovita - funkcja TURBO nie działa, silnik bez zmian obrotów
  • #9 14496807
    stiff12
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Zdjęcia są trochę zamazane, czy masz tam jakieś "zimne luty"?
  • #10 14528759
    kostom
    Poziom 11  
    Zgadza się jakość zdjęć była nie najlepsza, ale mam nadzieję, że te są już OK. Sprawdziłem i wydaje mi się, że nie ma "zimnych lutów".
  • REKLAMA
  • #11 14529782
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Sprawdź napicie zasilania procesora, nóżki 1 i 8.
    Sprawdź też tranzystory.

Zakładam że masz miernik i wiesz jak wykonywać pomiary. Tranzystor na teście diody, mozna bez wylutowywania. Napięcie procka DC.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z sokowirówką Zelmer Jovita, w której funkcja TURBO przestała działać, a silnik nie zmienia obrotów. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony triak, który mógłby wpływać na regulację obrotów. Użytkownik potwierdza, że przełącznik działa poprawnie, a silnik uruchamia się na nominalnej prędkości zarówno w trybie normalnym, jak i TURBO. Inni uczestnicy dyskusji zalecają sprawdzenie zasilania procesora oraz tranzystorów, a także poszukiwanie "zimnych lutów" na płytce. Użytkownik dostarcza zdjęcia płytki, które są jednak nieco zamazane, co utrudnia diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA