Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips Saeco Syntia SUP037R - Nie rozpoczyna procedury płukania po załączeniu.

kwaryh 25 Lut 2015 22:04 1584 0
  • #1
    kwaryh
    Poziom 8  
    Dzień Dobry.
    Problem wygląda następująco.
    Po załączeniu do sieci i wciśnięciu przycisku zasilania expres powinien uruchomić procedurę płukania bloku zaparzającego. Nie dzieje się tak - mrugają jednocześnie kontrolki "!" oraz "kropla wody". Po przekręceniu pokrętła woda normalnie wypływa przez dyszę spieniacza. Procedura płukania bloku nie rozpoczyna się w żadnym przypadku. Przeczyściłem dyszę bloku i sprawdziłem sprężonym powietrzem że jest drożna.
    Zaobserwowałem dziwne zachowanie się expresu:
    Ekspres powinien w pierwszej kolejności ustawić blok zaparzający w pozycji do płukania, jednak tego nie robi.
    Wyjąłem blok zaparzający i wcisnąłem wszystkie krańcówki tak żeby expres "myślał", że wszystko jest na miejscu, pozamykane i gotowe. Po wciśnięciu przycisku zasilania - napęd który ustawia blok w określonej pozycji zaczyna obracać się w prawo, a nie jak powinien - w lewo. Dodatkowo robi ponad pełen obrót w tym kierunku, a powinien obrócić się o kąt około 90st w lewo. Po wykonaniu tego obrotu zapalają się pierwsze cztery (od lewej), górne kontrolki. Sprawdziłem, że podczas tego ruchu expres nie reaguje na sygnały z krańcówki wykrywającej skrajne położenia napędu. Po wykonaniu tego dziwnego ruchu i ponownym wciśnięciu przycisku zasilania expres prawidłowo kręci się w lewo i zatrzymuje w pozycji startowej - oznacza to, że prawidłowo odczytuje sygnał z krańcówki wykrywającej skrajne położenia napędu. Przy włożonym bloku zaparzającym obrót napędu w prawo jest fizycznie niemożliwy i dlatego nic się nie dzieje. Czynności te powtarzają się, więc nie ma możliwości aby ekspres z założonym blokiem zaparzającym prawidłowo ustawił elementy tego bloku i następnie przeszedł do kolejnych etapów cyklu płukania.
    Jedyne co przychodzi mi do głowy to albo zupełna awaria elektroniki expresu lub po prostu zawiesił się w jakimś pośrednim momencie cyklu.
    Stąd moja prośba o radę.
    Spróbował bym też zresetować ten expres ale nigdzie nie znalazłem informacji jak to zrobić. Może ktoś z was ma taką wiedzę?
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.