logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Redundantne zasilanie 12V dla switcha - przekaźnik czy skomplikowany układ?

gw007 26 Lut 2015 01:39 1674 4
REKLAMA
  • #1 14478591
    gw007
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam potrzebuje zrobić redundantne zasilanie dla dwóch źródeł 12V do swicha.
    Urządzenie standardowo ma wbudowany zasilacz 230V>12V i dorzuciłem zasilacz buforowy 12V na którym teraz pracuje. Chciał bym aby sprzęt pracował tylko na oryginalnym zasilaczu a w razie awarii prądu czerpał prąd z zasilacza buforowego.
    Czy wystarczy tu tylko prosty przekaźnik? Czy potrzebny skomplikowany układ?

W sprzedaży cis podobnego już istnieje https://www.phoenixcontact.com/online/portal/...r_supply/d8439553-6c72-4254-a3d3-b6e1a15aa262

Najważniejsza jest dla mnie niezawodność tego układu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14478778
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Przekaźnik prawdopodobnie będzie zbyt wolny.
    Czemu nie podłączysz tych zasilaczy po prostu równolegle po stronie wtórnej zasilacz sieciowego?
    Redundancja właśnie na tym polega: zasilacze włączone są cały czas, przejmowane jest tylko obciążenie.
    Dla tak prostego zastosowania nie komplikowałbym sprawy.
  • REKLAMA
  • #3 14479243
    artursz
    Poziom 12  
    Ocena: 152
    Tak nieśmiało zapytam, czy nie wystarczy tylko zasilacz buforowy o odpowiedniej mocy.
    Przy zaniku zasilania automatycznie przechodzi na zasilanie z akumulatora.
    Po powrocie następuje przełączenie na zasilanie sieciowe bez żadnych przerw i opóźnień.
    Użytkuję takiego rozwiązania od kilku lat i nie miałem żadnych problemów.
  • REKLAMA
  • #4 14480054
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4227
    Pytanie, jakie napięcie masz z oryginalnego zasilacza (i z jakimi tętnieniami), a jakie daje akumulator - typowy akumulator żelowy 12V może być podłączony na stałe do zasilacza, który daje około 13.75V (zwykle producent podaje przedział napięć, czasem to jest napisane na akumulatorze) - po to, żeby w razie braku zasilania z sieci akumulator zasilał urządzenie. Jeśli takie napięcie pasuje, to dobrze, podłączasz i masz to z głowy; jeśli nie, to będzie więcej kombinowania - ale najpierw trzeba określić, jakie są napięcia.
  • #5 14506754
    gw007
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    zibq napisał:

Czemu nie podłączysz tych zasilaczy po prostu równolegle po stronie wtórnej zasilacz sieciowego?
    Redundancja właśnie na tym polega: zasilacze włączone są cały czas, przejmowane jest tylko obciążenie.

takie to było proste, a ja tyle kombinowałem, dwa sprzęty już odpalone z dwoma zasilaczami i działa wszystko pięknie.

artursz napisał:
    Tak nieśmiało zapytam, czy nie wystarczy tylko zasilacz buforowy o odpowiedniej mocy.

Nie ponieważ redundantne zasilanie pozwala mi uniknąć awarie zasilacza buforowego bądź testy sprawności akumulatora gdy odetnę zasilanie na zasilaczu buforowym
REKLAMA