logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doradztwo: Automatyczne przełączanie zasilania 12V DC-Akumulatory i 230V AC-Zasilacz w ziemiance

kubonkubon 27 Sty 2023 11:21 708 3
  • #1 20407653
    kubonkubon
    Poziom 1  
    Witam,
    Potrzebuję doradztwa w takiej sprawie:
    Mam podłączony regulator ładowania solarny do akumulatorów.
    Chciałbym, żeby w razie spadku napięcia -11,7V odbiorniki na 12V były zasilanie poprzez zasilacz 230V-12V
    Jedynie, moją koncepcją jest to, żeby zasilacz nie był ciągle włączony, lecz załączał się tylko przy spadku napięcia na akumulatorach.

Opisując skrótowo problem, zbudowałem ziemiankę i mam w niej akumulatory na 12V wraz z pompkami wody, które wypompowują wodę oraz oświetleniem - wszystko działa na 12V DC. Natomiast w razie pochmurnej pogody i braku prądu w akumulatorze, żeby załączał się zasilacz 230V. W Ziemiance jest wprowadzony kabel 230V AC.
    Wiem, że można to rozwiązać cewką i przekaźnikiem 2xNO,2XNC. Ale nie jestem w stanie tego dobrze dobrać.
    Może istnieje po prostu jakiś automatyczny przełącznik faz 12V DC 230V AC?

Oczywiście jest to projekt totalnie nieopłacalny, ale po prostu chciałbym coś takiego wykonać.
    Dziękuje
  • #2 20407699
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    https://allegro.pl/oferta/kontrola-podnapieciowa-12v-20a-12033894533
    polecam taki kontroler podłączony do akumulatora + stycznik na 12V z dwoma parami styków normalnie zamkniętych i normalnie otwartych .
  • #3 20407762
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 323
    Możesz kupić moduł z posta wyżej lub taki za zdjęcia poniżej, i do tego Przekaźnik z cewką na 12V z dwoma parami styków NO/NC. Musisz pamiętać że wytrzymałość styków w przekaźniku w tych modułach to maksymalnie 20A, a realnie to pewnie gdzieś około 10A. Musisz policzyć całe obciążenie które masz podłączone w tej ziemiance.
    Co do podłączenia to Do modułu podłączasz przekaźnik. Do jednej z par styków, tej która jest zwarta w momencie gdy moduł na cewkę podaje napięcie podłączasz zasilanie z akumulatora i odbiorniki. Do drugiej pary styków które w momencie gdy nie zasilasz cewki są zwarte NC podłączasz zasilacz i odbiorniki. Pamiętaj o obliczeniu obciążalności i dobraniu odpowiedniego przekaźnika.
    Jeżeli chcesz dodatkowo sterować załączaniem zasilacza musisz dołożyć drugi przekaźnik w celu lepszego zabezpieczenia układu.

Doradztwo: Automatyczne przełączanie zasilania 12V DC-Akumulatory i 230V AC-Zasilacz w ziemiance
  • #4 20410167
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Według mnie to nie ma co kombinować z przełącznikami. Podpiąć zasilacz impulsowy bezpośrednio pod akumulator i ustawić go na napięcie 11,7 V. Zacznie dopiero działać gdy napięcie spadnie do tych 11,7 V. Pobór takiego zasilacza bez obciążenia to 2-3 W więc pomijalna. Napięcie oczywiście ustawił bym trochę wyższe tak 12,0 - 12,2 V.
REKLAMA