logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JM TRONIK L3fk - nagły wzrost zużycia energii, jak to wyjaśnić?

Kuźniol 26 Lut 2015 20:43 4302 17
REKLAMA
  • #1 14481090
    Kuźniol
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie. Mam problem z dostawcą energii. Może ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie jak to jest możliwe ze średnie zużycie energii ze wszystkich moich poprzednich rachunków waha się w granicach 18 do 35 kWh a ostatni rachunek wykazał zużycie 957 kWh. Operator kazał przeprowadzić test 30 min. jak to nazwał, aby sprawdzić czy licznik nie jest uszkodzony. Odłączyłem wszystkie urządzenia z gniazdek na pół godziny, jak mi poradzono, i wskazania stanu licznika nic się nie zmieniły. Operator uparcie twierdzi, że licznik w takim razie jest sprawny i wszystko jest ok. Nie jest ok bo nie możliwe jest abym zużył w tym okresie rozliczeniowym tyle energii i do zapłaceni 950 zł zamiast ok. 200zł. Mam domek jednorodzinny z licznikiem marki JM TRONIK L3fk założony ok. 4 lata temu w skrzynce na dworze. Mieszkamy we dwójkę i większość dnia nie ma nas w domu.
    Ktoś ma jakieś sugestie albo rady? Proszę o pomoc będę szalenie wdzięczny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14482176
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Opisz proszę lub daj fotki skrzynki licznikowej. Często z tymi licznikami jest tak że podczas pracy w skrajnych temperaturach po prostu przeskakuje liczydło lub pojawiają się dziwne wskazania. Problem dotyczył generalnie L3Fk-Bt-or-s4 zamkniętego w obudowie starszego typu złącza z pokrywą z plexiglasu (nie pamiętam dokładnej nazwy tych złącz). Dziwne rzeczy dzieją się także gdy bateria w liczniku kończy swój żywot. Generalnie diagnozowanie stanu jak autor opisuje nie powinno stanowić problemu. Wystarczy podłączyć laptop z oprogramowaniem i odczytać kilka okresów wstecz oraz profil zdarzeń, ale to już w gestii RE.
  • #4 14482370
    Kuźniol
    Poziom 9  
    Od 19 lutego nabiło już 46 kWh. Zdjęcia podeśle wieczorem. Pozdrawiam
  • #5 14482414
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    Kuźniol napisał:
    ...e wszystkich moich poprzednich rachunków waha się w granicach 18 do 35 kWh a ostatni rachunek wykazał zużycie 957 kWh. Operator kazał przeprowadzić test 30 min. jak to nazwał, aby sprawdzić czy licznik nie jest uszkodzony. Odłączyłem wszystkie urządzenia z gniazdek na pół godziny, jak mi poradzono, i wskazania stanu licznika nic się nie zmieniły. Operator uparcie twierdzi, że licznik w takim razie jest sprawny i wszystko jest ok. Nie jest ok bo nie możliwe jest abym zużył w tym okresie rozliczeniowym tyle energii i do zapłaceni 950 zł zamiast ok. 200zł. Mam domek jednorodzinny z licznikiem marki JM TRONIK L3fk założony ok. 4 lata temu w skrzynce na dworze. Mieszkamy we dwójkę i większość dnia nie ma nas w domu.
    Ktoś ma jakieś sugestie albo rady? Proszę o pomoc będę szalenie wdzięczny.

Jaką ty masz taryfę ze za 18-35kWh płacisz 200zł a za 957kWh masz zapłacić 950zł
  • #6 14482445
    Kuźniol
    Poziom 9  
    wogóle to od wczorj od 18 do 9 rno dzis juz zużyłem 3 kWh. A oto zdjęcia licznika. JM TRONIK L3fk - nagły wzrost zużycia energii, jak to wyjaśnić? JM TRONIK L3fk - nagły wzrost zużycia energii, jak to wyjaśnić?
  • #7 14482495
    edziu
    Poziom 29  
    Normalka 200W przez 15 godzin i mamy 3kWh
    sprawdź na rachunku jaki miałeś stan licznika a jaki masz teraz
  • #9 14483208
    Kuźniol
    Poziom 9  
    Stan licznika na rachunku zgadza sie ze stanem faktycznym licznika. Na dzień 25 grudnia (pierwszy dzień nowego okresu rozliczeniowego) wynosił 2027 kWh. 19 lutego (ostatni dzień okresu rozliczeniowego) wynosił 2979 kWh. Od 19 lutego do dzisiaj jest już 3027 kWh. Jak to jest możliwe żebym w 2 miesiące zużyl tyle prądu gdzie podłączona jest tylko (nowa) lodówka i wieczorem włączony jest tv.

Dodano po 8 [minuty]:

Aha no i jeszcze piec na ekogroszek. I tak było od ponad roku i zużycie energii było na podobnych poziomach. Jak juz pisałem wahało sie między 18 a 35 kWh
  • REKLAMA
  • #10 14483973
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Kuźniol napisał:
    I tak było od ponad roku i zużycie energii było na podobnych poziomach. Jak juz pisałem wahało sie między 18 a 35 kWh

Wciąż powtarzasz, że 18-35 kWh uważasz za prawidłowe, ale nie wiadomo w odniesieniu do jakiego czasu.

Jak na razie Twoje próby zweryfikowania poprawności działania licznika są dosyć chaotyczne. Trudno ocenić, czy dokonujesz ich poprawnie a tym bardziej wykryć ewentualną wadę licznika.

Póki co, wiemy że przy odłączonych wszystkich odbiornikach, licznik nie nalicza zużycia. OK.
    Kolejny krok - włącz tylko jeden odbiornik o znanej mocy (np. 1 kW) na czas jednej godziny i sprawdź czy wskazanie licznika zmieniło się o 1 kWh.
  • #11 14484022
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Monter leń nie ustawił kolejności faz :D ale to akurat tutaj nie ma wpływu na pomiar energii.
    Jeśli autor ma jakieś wątpliwości to niech to zgłosi do RE celem zbadania licznika bądź też poprosi o pomoc elektryka który zgrubnie może sprawdzić poprawne naliczanie przez licznik.
  • #12 14484093
    zbich70
    Poziom 43  
    karolq napisał:
    Monter leń nie ustawił kolejności faz :D ale to akurat tutaj nie ma wpływu na pomiar energii.

Skoro nie ma wpływu na pomiar, to po co piszesz?
    karolq napisał:
    Jeśli autor ma jakieś wątpliwości to niech to zgłosi do RE celem zbadania licznika

Autor chyba wie, że bezpodstawna reklamacja i ekspertyza "trochę" kosztuje.
  • #13 14484595
    Kuźniol
    Poziom 9  
    Ok. Włączę jeden odbiornik i zobaczymy co będzie. Dzięki serdeczne za pomoc.
  • #14 14484640
    edziu
    Poziom 29  
    Coś tu mi nie pasuje
    średnia cena 1kWh to około 0,65zł
    a on zapłacił 950zł za 957kWh rachunek musiał być na poziomie 620zł
    a 18-35kWh powinien płacić 12-24zł nierealne zużycie jak na dom
    chyba ze chodziło 180-350kWh to około 120-240zł to jest realne zużycie
    jaką to taryfę posiadasz G11??

a nie czasem przed tym rachunkiem miałeś niski rachunek bo inkaset źle oczytał stan licznika (może wyświetlacz źle wyświetlał większe mrozy były) i teraz wpisał właściwy stan i teraz masz energię wyrównaną.

od kiedy mieszkacie w domu??
  • #15 14491881
    Kuźniol
    Poziom 9  
    Odkopałem poprzednie rachunki i wynika z nich, że faktycznie pan inkasent dwukrotnie musiał się pomylić nie dopisując zera na końcu. Wszystko wskazuje na to, że jednak będzie trzeba rachunek zapłacić. Posiadam taryfę C 11. W domu mieszkamy od 7 miesięcy.
  • #16 14491917
    edziu
    Poziom 29  
    Proponuję iść do biura obsługi klienta i zmienić taryfę na G11
    o ile nie prowadzisz działalności gospodarczej i będziesz miał niższe rachunki.
  • REKLAMA
  • #17 14493940
    Kuźniol
    Poziom 9  
    Dziękuje wszystkim za chęć pomocy. Fachowe forum. Dziękuję
    Mam jeszcze tylko jedno pytanko już trochę z innej beczki. Orientujecie się może czy istnieje jeszcze coś takiego jak prąd budowlany czy już to znieśli?
  • #18 14493988
    zbich70
    Poziom 43  
    Kuźniol napisał:
    Orientujecie się może czy istnieje jeszcze coś takiego jak prąd budowlany czy już to znieśli?

Orientujemy się.
    Czytaj tutaj

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagłym wzrostem zużycia energii elektrycznej, które wyniosło 957 kWh w porównaniu do wcześniejszych rachunków oscylujących między 18 a 35 kWh. Operator energii zasugerował test licznika, który nie wykazał nieprawidłowości. Użytkownik odłączył wszystkie urządzenia, a licznik nadal rejestrował zużycie. W dyskusji poruszono kwestie związane z możliwymi błędami w odczycie licznika, wpływem temperatury na jego działanie oraz koniecznością sprawdzenia stanu licznika przez specjalistę. Użytkownik odkrył, że wcześniejsze rachunki mogły być błędnie odczytane przez inkasenta, co mogło wpłynąć na obecne wysokie zużycie. Zasugerowano również zmianę taryfy na G11, aby obniżyć koszty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA