Witam. Sprawa dotyczy Tauron S.A. - Czy ktoś spotkał się kiedyś z informacją nt. zmian dot. "wprowadzenia jednolitych zasad kwalifikowania odbiorców do grup taryfowych, zużywających energię elektryczną na potrzeby placów budów obiektów, które docelowo rozliczane będą według grup taryfowych G" - wprowadzonych dnia 27 lutego 2012 roku?
Zaczął kolega w tak skomplikowany sposób, że nie wiem czy kolega jakiejś bomby nie szykuje?
Jest to zagadnienie (problem) dotykający w zasadzie tylko inwestorów którzy często potulnie i bez oporów wszelkie wymogi ZE spełniają.
Jeśli więc kolega dysponuje szerszą wiedzą na ten temat to czekamy.
Sorry. Jest to problem dotykający ok. 100 tyś. nowych inwestorów w skali roku, rozpoczynających budowy swoich domów. W aspekcie inwestycji ciągnącej się 2-3 lub więcej lat, problem może dotyczyć nawet ok. 0,5 mln mieszkańców Polski.
Dlaczego uważasz, że pytanie jest skomplikowane?
27 lutego 2012 roku - TAURON Dystrybucja S.A. - "wprowadziła jednolite zasady kwalifikowania odbiorców do grup taryfowych, zużywających energię elektryczną na potrzeby placów budów" - o czym sama mnie poinformowała. - Ponieważ Tauron nie chce mi odpowiedzieć gdzie opublikowała te zasady i dlaczego nie poinformowano zainteresowanych klientów, zadaję to pytanie na forum. Może ktoś będzie wiedział.
Tak - od stycznia wymieniamy się korespondencją z firmą Tauron.
A tego to mam nadzieję, ze się dowiemy.
Moim zdaniem ta cała "taryfa budowlana" jest niczym innym jak kolejnym podatkiem nałożonym na inwestora.
Być może w majestacie prawa.
A tego to mam nadzieję, ze się dowiemy.
Moim zdaniem ta cała "taryfa budowlana" jest niczym innym jak kolejnym podatkiem nałożonym na inwestora.
Być może w majestacie prawa.
Masz rację kkas12, w dodatku w majestacie nieistniejącego prawa, opierającego się na ogólnych ( zwyczajowych ) przesłankach, że skoro się budujesz, to stać cię, żeby zapłacić wyższą taryfę.
Co ciekawe, ani w Taryfie Tauron ani w Rozporządzeniu Taryfowym Ministra Gospodarki nie ma słowa nt. "placu budowy" i "taryfy budowlanej", nie ma terminu "zakończenie budowy", ani zwrotu "zawiadomienie organu o zakończeniu budowy", a chyba są to podstawowe zwroty dot. posiadanej taryfy lub jej zmiany.
Czy nie wydaje Wam się dziwne, że firma, która sprzedaje ci tzw. "prąd budowlany" nie określa kiedy i na jakich zasadach będziesz go pobierał i daje ci taryfę, która nie istnieje. Bo C11 to tzw. "Firma Wygodna", a przecież ja nie jestem firmą. Każdy użytkownik Taryfy G11, który się budował, musiał przejść procedurę "prądu na potrzeby placów budów", ale nigdy nie mógł jej namierzyć w Taryfie Tauron, bo taki "rodzaj prądu" nie istniał.
Sam zacząłem walkę z Tauronem. Tak że śledzę wątek. Pewnie użyje podobnych argumentów co Zenon. Jak czegoś się dowiem ciekawego to napiszę. Jak na razie to nie odpowiadają na maile więc szykuje się już na list polecony. Dziwne że tematem nie zajęła się jeszcze telewizja. Może by zgłosić sprawę do TVN'u.
Ale czym miałaby się zająć? Że chcesz mieszkać w budynku nie dopuszczonym do użytkowania? Skoro chcesz prowadzić gospodarstwo DOMOWE to musisz mieć dom. Czego tu nie rozumiecie? Plac budowy nie jest gospodarstwem domowym, tak trudno to zrozumieć? A tak naprawdę to chodzi o kasę, to jest jasne jak słońce.
Czego tu nie rozumiecie? Plac budowy nie jest gospodarstwem domowym, tak trudno to zrozumieć?
Szczerze mówiąc, to trudno. Tutaj pijałem kawę, sporządzałem i spożywałem posiłki, załatwiałem czynności fizjologiczne, sypiałem, przyjmowałem gości, nawet grilla się robiło, o wódce nie mówiąc nawet...
Bardzo to się różni od gospodarstwa domowego?
Ale jaki plac budowy ? Jeżeli kierownik budowy popełnił ostatni wpis w dzienniku budowy o zakończeniu prac, to już nie jest to plac budowy. A to, że nie zgłoszony do nadzoru to inna sprawa. Ludzie odwlekają z różnych powodów przeprowadzkę, a koszą trawę za 100 zł miesięcznego stałego abonamentu (12,5kW, Energa GD) + osobno kWh zgodnie z licznikiem będąc na taryfie dla firm.
Z autopsji, Energa Gdańsk takie same warunki przejścia na z C na G jak w Tauronie. Wcześniej zamiast "odbioru" był meldunek, wtedy ludzie meldowali się na samej działce.
Teraz na czas budowy obniża się moc umowną - abonament jest od niej uzależniony.
PS. Przez cały czas trwania C11 telefony z Energii z wyjątkowymi ofertami dla firm. Muszą tam mieć niezły bałagan...
Ale czym miałaby się zająć? Że chcesz mieszkać w budynku nie dopuszczonym do użytkowania? Skoro chcesz prowadzić gospodarstwo DOMOWE to musisz mieć dom. Czego tu nie rozumiecie? Plac budowy nie jest gospodarstwem domowym, tak trudno to zrozumieć? A tak naprawdę to chodzi o kasę, to jest jasne jak słońce.
Masz rację stomat, nie powinno się mieszkać na placu budowy, bo tak mówi Prawo Budowlane. Ale ... gdy w roku 1998 występowałem o warunki przyłączenia dostałem ... zakup transformatora za 500 mln starych zł. Potem była linia kablowa za 24 tyś. nowych zł, oczywiście przekazywana na własność energetyce. Dalej było normalnie, ryczałt za 2.150 zł, ale opóźnienie 506 dni. I musiałem się wprowadzić na plac budowy ... , bo gdzie (...) miałem mieszkać? Pamiętasz tamte czasy "stary"? - To całe moje 9 lat walki z energetyką i jazda na 150 m kabla 3x2,5 od sąsiada.
Ale z drugiej strony Panie piotrek222, ułanów z szabelkami w tym wątku też nam nie potrzeba. Ty zacząłeś walkę z Tauronem teraz i już chcesz wzywać TVN. A przeczytałeś choć jedno Rozporządzenie Taryfowe, albo Taryfę Tauron? To na co będziesz się powoływał w rozmowie z telewizją? Znasz nazwisko Prezesa Tauron, na którego chcesz napluć? To odrób najpierw zadanie domowe, albo przenieś się na forum muratordomu, bo tam bezowocne pohukiwania chłopaki prowadzą od kwietnia 2008 roku. Przepraszam za ochrzan, bo dokładnie rozumiem twoje rozgoryczenie. Za urzędniczy bezsens płaciłem kolejne 9 lat. Ale najpierw trzeba coś ustalić byś mógł z tym polecieć do telewizji. Ok?
Tak orientowałem się w temacie, tak czytałem dokument Taryfa dystrybucyjna 2013.
Wkurza mnie to że na stornie Tauronu jest jak byk taryfa C jest dla firm i biznesu. Nie mam firmy.
Buduje metodą gospodarczą. A z tego co wiem budowa domu jest to zaspokajanie potrzeb socjalno bytowych czyli podlega pod G. Nie buduje hotelu czy fabryki więc dlaczego mam płacić tak samo jak deweloperzy!? Mam SSZ czyli już nie buduje dlaczego mam płacić więc więcej?
A TVN chce wzywać bo w naszej kochanej Polsce to urzędasy się biorą za co s co zostanie rozdmuchane w TV bo zwykłego klienta mają w poważaniu są monopolistami i można im...
Za rozporządzenie muszę się wziąć. Jak masz link to podejść.
Spokojnie piotrek222, przeczytaj temat od początku, a na pewno znajdziesz w nim potrzebne informacje. Temat nazywa się : Zmiana tzw. taryfy budowlanej C11 na G11 bez odbioru! - Dlatego na pocieszenie coś Ci napiszę :
"Taryfą G11 cieszę się już od ok. 2 m-cy, z wyrównaniem od dnia 1-go kontaktu z Tauronem - czyli 16 stycznia 2013. Otrzymałem też bonus ze strony Tauronu za niedotrzymanie terminów korespondencji w wysokości 200 zł. Tak więc z dotychczasowych opłat na poziomie : 270 - 280 zł miesięcznie przy taryfie C11, zszedłem ( z uwzględnieniem udzielonej bonifikaty ) przy Taryfie G11 na poziom : 140, 100 i 90 zł za 04-05-06.2013 rok. Mam nową Umowę, nowy harmonogram wpłat i święty spokój.
Oczywiście, że miałem rację pisząc, że nie ma podstawy prawnej żądania dokumentów pt. odbiór lub meldunek, co w telefonicznej rozmowie - między wierszami - przyznała Dyrektor ds. Obsługi Dostaw - Tauron Dystrybucja S.A. I - tak jak pisałem - nazwa C11 - Firma Wygodna - to celowe wprowadzanie klientów w błąd.
W pismach wykazałem błędną interpretację zapisów Taryfy Tauron, nadinterpretację prawa budowlanego i socjologicznego określenia gospodarstwa domowego, na które to dokumenty i cytaty Tauron powoływała się w korespondencji.
Wykazałem też brak poinformowania klientów w trakcie "wprowadzania jednolitych zasad kwalifikowania odbiorców do grup taryfowych, zużywających energię elektryczną na potrzeby placów budów (...)" - dnia 27 lutego 2012 roku, oraz braki w ”Informacji o Taryfie ( strona 5 - pkt. 1.1 ) - Taryfa uwzględnia postanowienia” - gdzie Taryfa nie uwzględnia dokumentów na które w korespondencji powoływał się Tauron".
To tak ogólnie. - Wiedziałeś o tym? - Dlatego poczekaj z tym TVN-em.
Oto dalsza część korespondencji z Tauron - Pozdrawiam.
I tu masz rację stomat ... , tu chodzi o kasę. Przecież prąd z Taryfy C11 zasilający tzw. place budów, niczym nie różni się od tego dostarczonego do gospodarstwa domowego i na poziomie przepływu ładunku elektrycznego jest identyczny. Dlaczego więc jest droższy - zadałem Tauronowi to pytanie.
Problem pojawia się wiec w tym, że w Taryfie Tauron nie istnieje się ani jedno słowo nt. placu budowy czy taryfy budowlanej - o czym pisałem w załączniku do powyższego postu.
Dodatkowo, w Taryfie Tauron pkt.1 << INFORMACJE O TARYFIE >> - podpunkcie 1.1 - "Taryfa uwzględnia postanowienia", nie uwzględniono żadnych innych norm prawnych oprócz Prawa Energetycznego, Rozporządzenia Taryfowego i Systemowego, Ustawy o rozwiązaniu KDT i stawek opłaty przejściowej - żadnych innych, np. Prawa Budowlanego lub choćby Ekonomicznej definicji gospodarstwa domowego, na które w korespondencji powołuje się Tauron.
Ktoś tworzy prawo tak niespójne z innymi normatywami prawnymi, że jak poczytacie na innych forach wystarczy się pokłócić lub zameldować i dostajesz G11, a w innych przypadkach walczysz miesiącami, by ktoś przyznał ci rację. To właśnie nazywam prawem uznaniowym. Jak się wykłócisz, to dostaniesz.
Sorry, że trochę przyspieszyłem temat, ale wyjeżdżam i chcę fachmanom od elektryki i energetyki zadać zadanie domowe :
1. Proszę o wyjaśnienie zapisu Rozporządzenia taryfowego z dnia 18 sierpnia 2011 roku. Rozdział 2 - Szczegółowe zasady kształtowania taryf - § 3.3, który nakłada na przedsiębiorstwo energetyczne najważniejszy obowiązek. Czytamy tam :
"3. Taryfę kształtuje się w taki sposób, aby odbiorca mógł na jej podstawie obliczyć należność odpowiadającą zakresowi usług związanych z zaopatrzeniem w energię elektryczną (...)."
- A jeżeli nie ma taryfy budowlanej ( w zamian błędnie dostajesz C11 - Firma Wygodna ) to jak na podstawie takiej taryfy "obliczyć należność (...)" - i tak dalej?
2. Proszę o wyjaśnienie zapisu Rozporządzenia taryfowego z dnia 18 sierpnia 2011 roku. Rozdział 2 - Szczegółowe zasady kształtowania taryf - § 7.7, który mówi :
"2. Odbiorca, który ze względu na przyjęty w przedsiębiorstwie energetycznym podział odbiorców na grupy taryfowe, dokonany na podstawie kryteriów, o których mowa w § 6 ust. 1, może być dla danego miejsca dostarczania energii elektrycznej zaliczony do więcej niż jednej grupy taryfowej ( dopisek autora : np. C i G ), wybiera jedną z pośród tych grup."
- Czy mogę samodzielnie wybrać taryfę G11?
3. Dlaczego wśród 17-tu definicji Taryfy Tauron Dystrybucja S.A. na 2013 rok, dotyczących dystrybucji energii elektrycznej ( również tej dostarczanej na place budów ), nie znalazła się definicja : prądu budowlanego czy gospodarstwa domowego, na które to definicje Tauron powołuje się w korespondencji?
Pytam Was Panowie, gdyż Tauron nie udzielił mi na te pytania odpowiedzi. - Pozdrawiam.
Pytam Was Panowie, gdyż Tauron nie udzielił mi na te pytania odpowiedzi. - Pozdrawiam.
Niestety, to jest pytanie retoryczne w stylu "Co poeta miał na myśli".
A to zależy od wielu czynników i stanu ducha oraz ciała poety, o którym szary zjadacz chleba nie ma nawet seledynowego pojęcia.
Sorry Winnetou, tzn. retrofood ... , ale pierwsze dwa pytania to zapis Rozporządzenia Taryfowego Ministra Gospodarki z dnia 18.08.2011 roku, tzn. Pana Waldemara Pawlaka, kierującego pracami Ministerstwa od 16 listopada 2007 do 27 listopada 2012, a podpisane przez : Ministra Gospodarki: wz. M. Kasprzak.
Pamiętaj, że organem kontrolnym dla Tauronu jest Urząd Regulacji Energetyki z Prezesem Panem Markiem Woszczykiem, akceptującym aktualne Taryfy Tauron, które doprecyzowuje Departament Taryf URE ( obecnie Dep. Rynków En. El i Ciepła ). Potem jest Prezes Tauron S.A. Pan Piotr Kołodziej, jego zastępca i 6-cio osobowa Rada Nadzorcza.
Wszyscy oni - razem z 250 ludzi - nie mogą nie mieć seledynowego pojęcia o tym, pod czym się, k..wa podpisują.
Rozmawiamy o normach prawnych, do których Ty, ja i Tauron - musimy się stosować. I akurat lekko seledynowe pojęcie o ww. sprawie posiadam. - Pozdrawiam
PS. Jak zauważysz w niniejszej rozmowie jesteśmy na pierwszym szczeblu przedstawionej powyżej drabiny. Czekam na inne podpowiedzi.
Nie kolego. Jest działalność gospodarcza.
A budowa domu nie jest działalnością gospodarczą.
I są nieuzasadnione wymogi by przejście z tej taryfy jak najbardziej utrudnić i przesunąć w czasie.
Uściślijmy: Nie chodzi o budowę domu na wynajem (deweloperka), tylko o budowę domu dla siebie, na własnej działce, przez osobę fizyczną. I o tym mówimy.
Uściślijmy: Nie chodzi o budowę domu na wynajem (deweloperka), tylko o budowę domu dla siebie, na własnej działce, przez osobę fizyczną. I o tym mówimy.
Uściślijmy o czym jest ten temat - przedsiębiorstwa energetyczne (molochy, monopoliści etc.) łamią prawo czy go nie łamią?
Bo póki co nikt na to pytanie nie odpowiedział, choć kilka postów wyżej sugestia iż prawdopodobnie dzieje się to w majestacie prawa, padła.
Uściślijmy zatem jeszcze gdzie będziemy organizować ewentualną manifestację?
Pod siedzibami Tauronów, Enionów, Energów, Eneów i tym podobnych...
czy na Wiejskiej w Warszawie???
Uściślijmy o czym jest ten temat - przedsiębiorstwa energetyczne (molochy, monopoliści etc.) łamią prawo czy go nie łamią?
A może obchodzą, lub korzystają z prawa nieumiejętnie (dla nas) a zbyt "umiejętnie" dla siebie? Właśnie chcę się tego dowiedzieć. Mamy szansę poznać fakty.
A może obchodzą, lub korzystają z prawa nieumiejętnie (dla nas) a zbyt "umiejętnie" dla siebie? Właśnie chcę się tego dowiedzieć. Mamy szansę poznać fakty.
A może prawo jest tak sformułowane, że istnieją możliwości jego "omijania", "interpretowania"... Zatem zasobność porfela (czyt. możliwość zatrudnienia cwańszego prawnika) stawia ponad prawem. I w tym jest problem.
PS. Aby nie odbiegać od tematu dorzucę (zasłyszane, niepotwierdzone)... ponoć ma zniknąć podział na taryfę C i G, ma być tylko jedna. Ciekawe która?
No to dorzucę oliwy do ognia i zamieszczę moją odpowiedź do Tauronu. Być może zbich70 znajdzie tam odpowiedź, jak Tauron interpretuje po swojemu obowiązujące prawo co do np. przeznaczenia obiektu budowlanego oraz jak tworzy prawo nie informując o tym klientów ( to z 27 lutego 2012 roku ). - Pozdrawiam
PS. Rozmawiałem wczoraj z miłą Panią z Departamentu Prawnego URE. Była autentycznie zaskoczona "wprowadzeniem ( przez Tauron dnia 27 lutego 2012 roku ) jednolitych zasad kwalifikowania odbiorców do grup taryfowych, zużywających energię elektryczną na potrzeby placów budów" i nie słyszała aby ww. kwestia uzgadniana była z URE. Zgodziła się ze mną, że ww. zasady powinny zostać najpierw gdzieś opublikowane, przesłane do akceptacji odbiorcom "zużywających energię elektryczną na potrzeby placów budów" - np. jako aneks do umowy, wtedy przez wspomnianych odbiorców zaakceptowane lub nie ( tzw. cicha akceptacja ) i dopiero wtedy ( np. po 14 dniach od otrzymania ) mogłyby zacząć funkcjonować jako obowiązujące w Tauron Dystrybucja S.A. prawo. - Chciałeś ... , masz swoją odpowiedź - zbich70 - dotyczącą obchodzenia prawa.