logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5510 sama się wyłącza wie ktoś o co chodzi ??

boos 17 Maj 2005 19:58 1644 9
REKLAMA
  • #1 1501518
    boos
    Poziom 11  
    Mam nokie, 5510 która jak się ją włączy to się zaraz sama wyłącza dochodzi na przykład do włóż karte i się zaraz wyłącza nie wiem, co z nią jest próbowałem wgrać nawet softa, ale nic to nie dało może ktoś mi pomoże?? Jak wie, o co chodzi??
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1501656
    dolar666
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Najprawdopodobniej jest po upadku......i poszly kulki.
  • #3 1501723
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Sprawdz tez włacznik. Jak ma stan zwarcia to też sie różne cuda dzieja włacznie z "autowyłaczaniem" :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1501822
    boos
    Poziom 11  
    włącznik jest chyba ok ale co to są te kulki ?? czy da się coś z tym zrobic
  • REKLAMA
  • #5 1501835
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Układy BGA leża na kulkach (tak sie łacza z płytą)
    Po upadku i zamoczeniu czesto robia sie zimne luty - kuleczki odklejaja sie od płyty - jest na to lekarstwo - grzanko, jezeli nie pomaha to trzeba postawić niowe kuleczki i połozyc układ i musi hulac.

Pozdrawiam.
  • #7 1502209
    popotoja
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja prponuje barziej radykalne rozwiazanie. Wymienic krarc. Jesli to nie pomoze to ponizej kwarcu (trzymajac plyte wlacznikiem do góry) znajduja sie takie dwa wieksze elementy (zaraz przy ekranie) jeden to kondzior, a drogi to cewka. Wypieprz ta cewke powinno pomoc no i oczywiscie wyczysc pozadnie wszysttkie styki telefonu. Pozdro
  • #8 1502961
    morron1
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    bankowo moduł muzyczny

sprawdz jeszcze czy nie byla grzebana jak nie to albo modul muzyczny albo kulki

na www.pasjagsm.pl masz caly opis flashowanie modulu muzycznego
  • #9 1503074
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Przestańcie ludzie pierdoły wypisywać! To jest na 99.9% walnięty moduł muzyczny DSP. Za mało postów/punktów macie??
  • REKLAMA
  • #10 1503081
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    program do tego nazywa sie ExtUI
    znajdz przeczytaj opis na forum tego pare pewnie jest

Pozdro
    Marek
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 5510 samoczynnie się wyłącza zaraz po włączeniu, często po komunikacie "włóż kartę". Próby wgrania nowego oprogramowania nie przyniosły efektu. Możliwe przyczyny to uszkodzenia mechaniczne po upadku, które powodują uszkodzenie kulek BGA pod układami scalonymi (zimne luty), co można próbować naprawić przez podgrzewanie lub wymianę kulek. Inną przyczyną może być uszkodzony włącznik z zwarciem. Wskazywano również na uszkodzony moduł muzyczny DSP, który jest znanym problemem w tym modelu. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kwarcu, usunięcie cewki znajdującej się pod kwarcem oraz dokładne oczyszczenie styków. Do flashowania modułu muzycznego używa się programu ExtUI, a szczegółowe instrukcje dostępne są na forach GSM, np. pasjagsm.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA