logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi HTS547575A9E384 - brak dostępu do partycji

siewcu 27 Lut 2015 00:55 1017 10
  • #1 14482022
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Witam,
    ostatnio przypadkiem patrząc co ciekawego jest w CrystalDiskInfo zauważyłem, że status dysku został opisany jako "uwaga". Dwa dni później pojawił się problem z dostępem do jednego z plików. Zaniosłem więc dysk do kolegi z prośbą o skopiowanie danych(ja nie miałem gdzie, on ma duży dysk). Danych niestety nie skopiował, i pojawił się kolejny problem - straciłem dostęp do jednej z partycji. Spróbowałem dostać się do niej z Debiana, niestety zobaczyłem komunikat informujący mnie o braku dostępu do dysku z informacją o tym, żeby z poziomu Windowsa wykonać chkdsk /f. Wykonałem, nie udało się, zapis z konsoli w załączniku. Dysk podłączony jest przez USB, a ze zrzutem SMART może być problem, bo nie chce mi się uruchomić ani CrystalDiskInfo, ani HD Tune... Da się to jakoś uratować? Danych mam dużo i zależy mi na nich, a z jakichś 540GB partycji wolne jest może 5GB...

PS. Proszę o tłumaczenie jak dla laika, nie mam kompletnie doświadczenia z dyskami twardymi.

Udało się, jest SMART:
    Hitachi HTS547575A9E384 - brak dostępu do partycji
    Załączniki:
    • chkdsk.txt (6.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 14482069
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Niestety dysk to trup. Dobiłeś go jeszcze używając na nim CHKDSK. Próbuj wykonać kopię posektorową na sprawny dysk. Jeśli się powiedzie to odzyskuj dopiero z kopii. Każde bezcelowe włączenie tego dysku zmniejsza szanse na odzysk. Jeśli dane bardzo ważne możesz nawet zwrócić się do firm odzyskujących dane, bo skopiować je w domowych warunkach w takim stanie dysku może być bardzo trudno, lub może to być niemożliwe. Niestety twoje działania i kolegi jeszcze pogorszyły zapewne stan dysku. Po odzyskaniu danych dysk do wymiany jedynie, jest fizycznie uszkodzony. Poczytaj o kopii posektorowej.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html
  • #3 14483738
    siewcu
    Poziom 35  
    A czy mógłbyś coś powiedzieć na temat ewentualnej przyczyny awarii? Czy jest jakaś szansa, że dysk będzie nadawał się do użytku po remapie?
  • Pomocny post
    #4 14483794
    mati211p
    siewcu napisał:
    A czy mógłbyś coś powiedzieć na temat ewentualnej przyczyny awarii?

Przyczyna? Hm.... Ciężko jednoznacznie stwierdzić. Być może upadł jak był odłączony, bo BF nie jest zarejestrowany. W każdym razie skutkiem jest fizyczne uszkodzenie powierzchni dysku.
    siewcu napisał:
    Czy jest jakaś szansa, że dysk będzie nadawał się do użytku po remapie?

Nie ma niestety takiej szansy. Nic mu już nie pomoże.
  • #5 14483812
    siewcu
    Poziom 35  
    Najdziwniejsze jest to, że mam 100% pewności, że dysk nigdy nie upadł... No nic, kopia posektorowa w trakcie, a zgłosiło już uszkodzone sektory... Wielkie dzięki za pomoc.
  • #6 14483841
    mati211p
    Jak już wykonasz kopię to do odzysku z niej danych możesz wykorzystać np. DMDE.
    Uszkodzonych sektorów podanych w SMART jest 11088 aż, kopia więc może wykonywać się sporo czasu. Można próbować też doczytywać później uszkodzone sektory, jeśli kopię wykonujesz np. za pomocą ddrescue.
  • #7 14483901
    siewcu
    Poziom 35  
    Przez ostatnie 4h skopiowało się około 60% danych - czyli ponad 300GB. Była przerwa bo natrafił na uszkodzone sektory, ale kazałem ignorować - jak już się zrobi taka kopia jak jest to będę próbował dalej, choć liczę po cichu na to, że ominie to dane na których mi zależy. A nad odzyskiwaniem kopii jeszcze się nie zastanawiałem, muszę pożyczyć dysk ze względu na to, że kupiłem dysk 1TB a uszkodzona partycja ma jakieś 530GB danych... A kopię robię właśnie DMDE.
  • #8 14486435
    siewcu
    Poziom 35  
    Czym otworzyć obraz partycji zrobiony w DMDE? Przez DMDE ciężko mi pójdzie z odzyskiwaniem plików bo jest ich za dużo...
  • #9 14486463
    mati211p
    Pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje po wczytaniu tego obrazu w DMDE, zobaczymy jak to wygląda.
    EDIT: To nie wykonywałeś kopii posektorowej tylko kopię pojedynczej partycji?
  • #10 14486539
    siewcu
    Poziom 35  
    Kopię posektorową ale jednej partycji, dorwałem się też(dzięki jednemu ze znajomych) do wersji Professional DMDE i jeśli zawierzyć w czerwone kropki oznaczające uszkodzone pliki i działające w przypadku ich braku, to jest dobrze. Następna próba z kopiowaniem na drugi dysk jak się trochę doedukuję w tym temacie i znajdę miejsce w domu, gdzie będę mógł zostawić komputer włączony na jakiś tydzień(przez jakieś 12h ruszyło się o 1GB, po przerwaniu wyszło prawie 1800 uszkodzonych sektorów). A o screen będzie ciężko, dane się zgrywają właśnie.
  • #11 14486569
    mati211p
    Czerwone kropki przy folderze to oznaczają, że część jego zawartości po prostu kiedyś skasowałeś, czerwone x przy folderze lub pliku, to znaczy że w całości go skasowałeś kiedyś.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem Hitachi HTS547575A9E384, który po wykryciu statusu "uwaga" stracił dostęp do jednej z partycji. Po próbie użycia narzędzia CHKDSK w systemie Windows, sytuacja się pogorszyła, a użytkownik nie mógł skopiować danych. Odpowiedzi sugerowały, że dysk może być fizycznie uszkodzony, a dalsze próby jego użycia mogą zmniejszyć szanse na odzyskanie danych. Zalecano wykonanie kopii posektorowej na sprawny dysk oraz skorzystanie z profesjonalnych usług odzyskiwania danych, jeśli dane są krytyczne. Użytkownik rozpoczął proces kopiowania danych za pomocą DMDE, napotykając uszkodzone sektory, co spowodowało długotrwały proces odzyskiwania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA