logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Clas 24 CF - jak ustawić piec w mieszkaniu 42m2 w kamienicy?

wybryk100 27 Lut 2015 12:31 20616 6
REKLAMA
  • #1 14482762
    wybryk100
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam właśnie się przeprowadzam i w nowym (ale nie nowowybudowanym) mieszkaniu jest dwufunkcyjny piec gazowy Ariston Clas 24 CF. Mieszkanie z oknami do południowego wschodu o powierzchni 42m2, wysokość ok. 3m, regulator temperatury płynny z potencjometrem. Mieszkanie parę ładnych miesięcy było nieużywane (między innymi zimą) i się nieźle wyziębiło.
    Jest to mieszkanie w kamienicy (nie w bloku gdzie każdy sąsiad cię ogrzewa) i moje pytanie brzmi w jaki sposób uzywać tego pieca aby było ekonomicznie? Jakieś sztuczki? Dodam, że nie miałem do czynienia prędzej z takim piecykiem - miałem jednofunkcyjny tylko do wody użytkowej. Od trzech dni grzeję i jest nadal zimno a licznik bije... :/ Może jakieś specjalne ustawienia? konfiguracja? parametry? Tryb auto/comfort?
    Za wszelkie podpowiedzi/sugestie z góry bardzo dziekuję! :)
  • REKLAMA
  • #2 14485358
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Cudów nie ma. Jeżeli mieszkanie nie było ogrzewane przez tak długi okres to niestety musi się wygrzać i nic raczej na to nie poradzisz.
    Funkcja auto jest przydatna gdy masz czujnik temperatury zewnętrznej i sterownik w pokoju.
    Natomiast funkcja comfort odpowiada za wstępne podgrzanie ciepłej wody użytkowej w wymienniku kotła.
  • REKLAMA
  • #3 14501055
    wybryk100
    Poziom 10  
    Rzeczywiście mieszkanie musiało się nagrzać, teraz jest cieplutko :)
    A Istnieje w ogole jakaś instrukcja programowania tego piecyka? Pod pokrywą są przyciski MENU, +, -, ESC... Jedyna instrukcja jaką znalazłem nic o tym nie mówi...

Zdjęcie tego panelu:

Ariston Clas 24 CF - jak ustawić piec w mieszkaniu 42m2 w kamienicy?
  • REKLAMA
  • #5 14505547
    wybryk100
    Poziom 10  
    Właśnie o tej instrukcji mówiłem - mam taka samą. Pytanie natomiast dotyczy programowania (przyciski MENU/OK, +, -, ESC). Nigdzie nie ma instrukcji do tego - czy to są ukryte funkcje dla "wyspecjalizowanych serwisantów"? :)
  • REKLAMA
  • #6 14506959
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    A po co chcesz tak usilnie się tymi przyciskami bawić?
    Sam też odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie - bardziej potrzebne są do autoryzowanego serwisu, ale sam też możesz sobie zmieniać parametry - tylko często skutek może być całkiem odmienny od zamierzonego.
  • #7 14529815
    wybryk100
    Poziom 10  
    W sumie to macie rację. Odpuszcze sobie grzebanie z ustawieniach :)
    Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeprowadził się do mieszkania o powierzchni 42m2, gdzie zainstalowany jest dwufunkcyjny piec gazowy Ariston Clas 24 CF. Mieszkanie było nieużywane przez dłuższy czas, co spowodowało jego wychłodzenie. Użytkownik poszukiwał sposobów na ekonomiczne użytkowanie pieca oraz ewentualne ustawienia, które mogłyby poprawić efektywność ogrzewania. Odpowiedzi wskazały, że mieszkanie musi się najpierw nagrzać, a funkcje auto i comfort pieca są przydatne w odpowiednich warunkach. Użytkownik zadał również pytanie o programowanie pieca, jednak odpowiedzi sugerowały, że zmiany w ustawieniach mogą być bardziej skomplikowane i lepiej unikać ich bez odpowiedniej wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA