Może być też przez Ethernet itd. Ma to być komunikacja dwukierunkowa. W komputerze będzie zaimplementowany wirtualny model obiektu w języku C++ lub Matlabie.
Sterownik jeszcze nie wybrany może to będzie Unitronics, może Beckhoff. Narzędzia Matlab, Visual. Zaimplementowany w komputerze model miałby symulować w czasie rzeczywistym działanie obiektu i wystawiać na wejście wartości binarne i analogowe. Ze strony wyjść sterownika miałby oczywiście otrzymywać dane. W sterowniku będą zaimplementowane dwa regulatory PID i jeszcze kilka dodatkowych biarnych.
Stan wyjść sterownika da się odczytać, ale nie da się zapisać stanu wejść.
Zamiast tego, należy używać w programie sterownika tylko flag i rejestrów, z których część będzie "wejściami" (komputer zapisuje wartości) a część "wyjściami" (komputer odczytuje wartości).
Komputer powinien być masterem w komunikacji, tj. program symulujący obiekt powinien cyklicznie odczytywać dane z obszaru flag/rejestrów "wyjść" sterownika, wyliczać nowy stan obiektu i zapisywać go na "wejścia".
Da się zrobić odwrotnie - sterownik PLC jako master, ale będzie to wymagało znacznie więcej pracy.
Dla Unitronics (jaki model?) możesz użyć protokołu Modbus RTU lub Modbus TCP.
Zamiast tego, należy używać w programie sterownika tylko flag i rejestrów, z których część będzie "wejściami" (komputer zapisuje wartości) a część "wyjściami" (komputer odczytuje wartości).
znacznie więcej pracy.
Dla Unitronics (jaki model?) możesz użyć protokołu Modbus RTU lub Modbus TCP.
Jeśli dobrze rozumiem, to chodzi o to żeby nie używać np styków Input i cewek Output w programie w języku LAD tylko markery,flagi i np. zmienne word.
A jeśli chodzi o sterownik to jeszcze nie wiem dokładnie jaki. Ale rozumiem, że w takim przypadku może być z jak najmniejszą liczbą I/O i AI/AO.
Mogę zaproponować użycie takiego sterownika:
- 8 wejść cyfrowych,
- 8 wyjść (4 przekaźnikowe i 4 tranzystorowe),
- 2 wejścia analogowe 0..10V
- 2 wejścia analogowe do mierzenia temperatury za pomocą PT100,
- 2 wyjścia analogowe 0..10V.
I wyposażony jest w RS232. Można w nim dowolnie skonfigurować ramki danych
wysyłanych i odbieranych przez RS232.
http://www.e-tronix.eu/3,sterownik-plc-programowalny-su-1-5.html
to chodzi o to żeby nie używać np styków Input i cewek Output w programie w języku LAD tylko markery,flagi i np. zmienne word.
Zgadza się.
plcsystem napisał:
A jeśli chodzi o sterownik to jeszcze nie wiem dokładnie jaki
Jeśli masz wybór, wygodniej obsługuje się Modbus TCP niż RTU. Nie każdy model Unitronicsa ma Modbus TCP. Do Beckhoffa potrzebne są odpowiednie biblioteki.
plcsystem napisał:
A co jeśli chciałbym skorzystać z Matlaba?
Zasadniczo podobnie jak używając dowolnego innego języka programowania: jako Master (czy Klient) musisz nawiązać połączenie TCP/IP, wygenerować i przesłać ciąg bajtów zgodnie z protokołem Modbus TCP.
Jeśli masz wybór, wygodniej obsługuje się Modbus TCP niż RTU. Nie każdy model Unitronicsa ma Modbus TCP. Do Beckhoffa potrzebne są odpowiednie biblioteki.
plcsystem napisał:
A co jeśli chciałbym skorzystać z Matlaba?
Zasadniczo podobnie jak używając dowolnego innego języka programowania: jako Master (czy Klient) musisz nawiązać połączenie TCP/IP, wygenerować i przesłać ciąg bajtów zgodnie z protokołem Modbus TCP.
Jeśli chodzi o sterownik to mam w domu akurat Unitronics Jazz. Mam jeszcze LOGO!8 z wbudowanym portem Ethernet. I zastanawiam się czy LOGO by wystarczyło i czy nawiązałoby komunikację z PC i ze SCADĄ...
Dla świętego spokoju skontaktuj się z firmą Elmark, która sprzedaje sterowniki Unitronics - podaj typ swojego sterownika i dowiedz się czy faktycznie interface będzie z nim działać.
✨ W dyskusji poruszono możliwość komunikacji między komputerem a sterownikami PLC za pomocą portu RS232, z naciskiem na dwukierunkową wymianę danych. Użytkownik planuje implementację modelu obiektu w C++ lub Matlabie, a także wykorzystanie protokołów Modbus RTU i TCP. Wskazano na konieczność używania flag i rejestrów zamiast bezpośredniego odczytu i zapisu stanów wejść i wyjść. Użytkownicy sugerowali różne modele sterowników, w tym Unitronics i Beckhoff, oraz omawiali ich funkcjonalności, takie jak liczba wejść/wyjść i wsparcie dla protokołów komunikacyjnych. Wspomniano również o modelach Unitronics Jazz, w tym JZ20, oraz LOGO!8, z pytaniami o ich zdolność do komunikacji z PC i SCADĄ. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.